ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιδημοκρατικές μεθόδους καταγγέλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος

Διπλό στόχο είχε η κινητοποίηση των δικηγόρων, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, στηρίζοντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για να εκφραστεί η διαμαρτυρία του κλάδου, αφενός για τη νέα απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων, αφετέρου για τη μη οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων που επλήγησαν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, οι δικηγόροι τονίζουν πως για τρίτη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα προχωρά αιφνιδίως σε δραστικό περιορισμό και αναστολή του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι, μια απόφαση που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική, καθώς δεν ελήφθη με απόφαση του Κοινοβουλίου, και με το πρόσχημα της λήψης υγειονομικών μέτρων «κανονικοποιεί» το δίκαιο της ανάγκης και αναγάγει κατασταλτικές πολιτικές, ως μοναδικό μέσο αντιμετώπισης κάθε είδους κοινωνικού ζητήματος.

Αποδίδουν δε στην κυβέρνηση πως μοναδικός στόχος είναι να κατασταλούν οι αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος. «Η πρόσφατη απαγόρευση των συναθροίσεων από την κυβέρνηση ουδεμία σχέση έχει με την προστασία της δημόσιας υγείας, παρά μόνο εκφράζει την πολιτική απόφαση καταστολής των διαμαρτυριών του φοιτητικού κινήματος, εν όψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου για την ψήφιση του επικείμενου νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, που πλήττει καίρια τη δημόσια παιδεία, με διατάξεις όπως η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η εξίσωση πτυχίων ιδιωτικών φορέων με αυτά των δημοσίων ιδρυμάτων, οι διαγραφές και τα πειθαρχικά φοιτητών, καθώς και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναπαράγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο επικίνδυνες τακτικές που λαμβάνουν χώρα στα πανεπιστήμια της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας. Η έλλειψη οποιασδήποτε υγειονομικής λογικής και η προσχηματική επίκληση της πανδημίας από την κυβέρνηση καθίσταται εμφανής, ιδίως την τρέχουσα περίοδο, που επίκεινται αλλαγές στα εργασιακά θέματα προς όφελος των εργοδοτών», τονίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος, αντιπαραβάλλοντας την λειτουργία των σχολείων, των μέσων μεταφοράς και της αγοράς.

«Η αυτονόητη τήρηση των μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία δεν πρέπει να αποτελεί επίφαση για τις αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις που συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση. Χρέος όλων μας είναι να αντισταθούμε στην πολιτική της Κυβέρνησης και να προστατεύσουμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η εναντίωση στην έκπτωση και τον ευτελισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων και η προσπάθεια παρεμποδίσεως της κανονικοποίησης τέτοιων επικίνδυνων και αντιδημοκρατικών μεθόδων αποτελούν δικαίωμα και θεμελιώδη ηθική υποχρέωση τόσο του νομικού κόσμου όσο και κάθε πολίτη», τόνισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαρία Νάκα.

Περιμένουν ακόμη στήριξη

Στο μεταξύ, ο δικηγορικός κόσμος αναμένει την οικονομική στήριξή του, με δεδομένο πως κατά την περασμένη χρονιά τα δικαστήρια ήταν σε αναστολή λειτουργίας για περισσότερο από έξι μήνες, ενώ καταγγέλλει τον συνεχόμενο εμπαιγμό του κλάδου, πρώτα με την τηλεκατάρτιση και ακολούθως με τη μη καταβολή του χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011.

Σύμφωνα με την κ. Νάκα, η μόνη στήριξη που έλαβαν οι δικηγόροι, ήταν τον περασμένο Μάιο με μια ενίσχυση 600 ευρώ, ενώ ήταν ελάχιστοι εκείνοι οι δικηγόροι πανελλαδικά που κατάφεραν να ενταχθούν στις επιστρεπτέες προκαταβολές 4 και 5, αλλά και στο πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω της περιφέρειας. Παράλληλα, δε συμπεριλαμβάνονται σε φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές και αναστολές, πέραν της μείωσης των ενοικίων.

«Το αίτημα για την καταβολή του χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ αποτελεί πρωτοβουλία του σώματος από το Μάιο του 2020. Δε ζητάμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ζητάμε την οικονομική στήριξη του κλάδου από τα δικά μας χρήματα, τις ετήσιες εισφορές», σημείωσε και χαρακτήρισε προσχηματικό τον διάλογο για την κατανομή του βοηθήματος από την πλευρά της κυβέρνησης. «Έχει ήδη αποφασίσει που θέλει να τα δώσει και η αποχώρησή μας από αυτόν το διάλογο είναι στάση αξιοπρέπειας. Εδώ που φτάσαμε είναι πιο έντιμη και αξιοπρεπής λύση η επιστροφή όλων των χρημάτων του λογαριασμού και η απόδοσή τους στους συναδέλφους που τα έδωσαν. «Όλα τα άλλα είναι κοροϊδία», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Συνάντηση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον Δικηγορικό Σύλλογο