ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός (καλώς εχόντων των πραγμάτων)

Με τη θετική ψήφο και του εκπροσώπου της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Βασίλη Κοσμά εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2021, ο οποίος θα αποσταλεί στο Παρατηρητήριο και εν συνεχεία θα κατατεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.

Από τη συνεδρίαση απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», η οποία, με ανακοίνωσή της, ασκεί κριτική για την καθυστέρηση ψήφισης του προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις.
«Για πρώτη φορά το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τις επιχορηγήσεις του ΟΚΠΑΠΑ, της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης, Ενημέρωσης Ιωαννίνων και του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας για το 2021, πρωθύστερα από την έγκριση του προϋπολογισμού. Η παράταξή μας ψήφισε θετικά και τις για τις τρεις επιχορηγήσεις, οι οποίες είναι προαπαιτούμενο μεταξύ άλλων και για την καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, δεν μπορεί όμως να μην καταγγείλει για μια ακόμη φορά την προχειρότητα με την οποία η δημοτική αρχή (δεν) ασχολείται με τα σημαντικά θέματα του δήμου», σημειώνει χαρακτηριστικά η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και ναι μεν αναγνωρίζει ότι η δημοτική αρχή δεν παραβαίνει τον νόμο, διερωτάται όμως αν έχει αναλογιστεί κανείς στη δημοτική αρχή τι σημαίνει ο μεγαλύτερος δήμος της Ηπείρου να βρίσκεται επί δύο μήνες χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Όπως σημειώνει, η έγκριση του προϋπολογισμού είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση οποιασδήποτε οικονομικής υποχρέωσης του δήμου προς τρίτους, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία των όλων των υπηρεσιών του. «Σε μια περίοδο όπου η τοπική οικονομία στενάζει λόγω των συνεπειών που έχει επιφέρει η καραντίνα στις επιχειρήσεις, ο δήμος Ιωαννιτών στερεί χρήματα που έχει υποχρέωση να καταβάλει σε πολίτες και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με αυτόν, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να στηρίξει ουσιαστικά την τοπική οικονομία με τη δημοπράτηση νέων έργων. Κατά τα λοιπά, πιστή στο δόγμα της επικοινωνίας, η δημοτική αρχή δια μέσου του δημάρχου εκδίδει ανακοινώσεις – ευχολόγια για την ανάγκη στήριξης της τοπικής οικονομίας, μένοντας μόνο σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, να μιλά, αντί να πράττει», καταλήγει η παράταξη Μπέγκα.
Η ανακοίνωση δεν έμεινε αναπάντητη από τη δημοτική αρχή, που με τη σειρά της καταγγέλλει ότι την ίδια ώρα που η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» κάνει λόγο για καθυστέρηση ψήφισης του προϋπολογισμού, απέχει από την έγκρισή του στην Οικονομική Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά την κριτική για στέρηση πόρων από την τοπική οικονομία, αναφέρει ότι «κάτι τέτοιο βέβαια βρίσκεται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας της συγκεκριμένης παράταξης, η οποία δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να μελετήσει την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου και τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη του κ. Μπέγκα επιλέγει τις κορώνες αντί να δει την ουσία. Έκαστος κρίνεται», σημειώνεται.

Στα 150,6 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Η εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή έγινε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα, ο οποίος τόνισε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού έγινε με βάση τις οδηγίες της ΚΥΑ 46735/23-07-2020 των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δύο προηγούμενων ετών 2019 και 2020 και αποτυπώνει μια ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων και εξόδων του δήμου κατά το νέο έτος, ενώ περιλαμβάνει στο ακέραιο το πρόγραμμα έργων για το 2021 και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2021, όπως αυτά εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο.
Ο κ. Βάββας υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η στήριξη της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, η περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών σε ιδιώτες και επαγγελματίες, η μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας βεβαιωμένων οφειλών του τρέχοντος έτους, αλλά και των παρελθόντων ετών.
Επιπλέον, σημείωσε πως σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας λόγω της πανδημίας Covid-19, αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή της δημοτικής αρχής η στήριξη όλων των Νομικών Προσώπων του δήμου, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και του πολιτισμού.
Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού φτάνει στα 150.635.240 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Βάββας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Προϋπολογισμού που αφορά τις επιχορηγήσεις για επενδύσεις, οι οποίες φτάνουν τα 30,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από το ΕΣΠΑ (22,4 εκατ. ευρώ).
Συνοπτικά, στον προτεινόμενο προϋπολογισμό έτους 2021 έχουν εγγραφεί ίδια έσοδα της ομάδας Β.1 ποσού 21.108.272,21 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και το σύνολο των εσόδων (ύψους 2.217.118,97 ευρώ) των ιδρυμάτων χωρίς νομική προσωπικότητα (κεφαλαίων αυτοτελούς διαχείρισης) και εισπρακτέα υπόλοιπα παρελθόντων ετών της ομάδας Β.2 ποσού 950.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

«Προϋπολογισμός ανάγκης» στην εξάντληση των χρονικών περιθωρίων

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών