ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απουσία προετοιμασίας για το ΕΣΠΑ καταλογίζει η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα»

Καθυστέρηση στο να ανοίξει τον διάλογο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, καταλογίζει στη δημοτική αρχή η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», επισημαίνοντας ότι ο χρόνος της διαβούλευσης που ανακοίνωσε η περιφέρεια, είναι ελάχιστος, καθώς λήγει στις 24 Ιανουαρίου.

«Η, κατά τα άλλα λαλίστατη επικοινωνιακά, δημοτική αρχή των Ιωαννίνων όμως κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…», σημειώνει χαρακτηριστικά και διερωτάται για το αν θα έπρεπε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, από την πρώτη μέρα, να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και να λάβει την πρωτοβουλία μιας διαρκούς διαβούλευσης με όλους τους φορείς του τόπου, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην βέλτιστη πρόταση, με δεδομένο ότι η συγκρότηση της πρότασης από την περιφερειακή αρχή για το ΕΣΠΑ 2021-2027 εξελίσσεται εδώ και 1,5 περίπου χρόνο, όσο διαρκεί δηλαδή μέχρι σήμερα και η θητεία της δημοτικής αρχής.
«Της αρκούν οι λίγες μέρες διαβούλευσης για να παρουσιάσει και να συζητήσει την πρότασή της με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, τους φορείς και τους πολίτες;» είναι ένα ακόμη ερώτημα που θέτει, υπογραμμίζοντας ότι, σε μια εποχή που τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και το μεγαλύτερο εξ’ αυτών είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο καθορίζει την πορεία του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, η σωστή προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίησή του μας θέλει όλους συμμέτοχους.
«Αν η δημοτική αρχή εννοεί έστω και στο ελάχιστο τα όσα με ευκολία λέει δημοσίως περί συνεννόησης και διαλόγου, οφείλει άμεσα να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για το τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ώστε ο δήμος Ιωαννιτών να είναι όχι απλά παρών, αλλά να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη διαδικασία της διαβούλευσης, καθώς και να ζητήσει επισήμως την παράτασή της. Εμείς, ως η μεγάλη παράταξη του δημοτικού συμβουλίου, είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση των προτάσεων του δήμου μας, ώστε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τους δημότες μας», συνεχίζει η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» και καταλήγει: «Έχει αποδειχτεί άλλωστε ότι οι “μακέτες” για τις οποίες η σημερινή δημοτική αρχή μας κατηγορούσε προεκλογικά, είναι οι μελέτες, τα έργα και οι παρεμβάσεις, που ώριμα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ κι άλλων πόρων έρχεται σήμερα ασθμαίνοντας, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και με αποκλειστικά δική της ευθύνη, να υλοποιήσει».

Για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Για πολιτική με βάσει το «φαίνεσθαι» και όχι την ουσία, κατηγορεί, με δεύτερη ανακοίνωσή της, η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» τη δημοτική αρχή, με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα.
Όπως αναφέρει, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί των όποιων επίσημων ανακοινώσεων η έγκριση της διαχειριστικής μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής επίλυσης. «Πώς η δημοτική αρχή είναι τόσο σίγουρη ότι το σύνολο των παρεμβάσεων που με τόσο μεγάλη ζέση παρουσίασε ως το “τελικό σχέδιο”, θα λάβουν την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Γιατί βιάζεται, για μια ακόμη φορά, να επικοινωνήσει ότι κλείνει “ανοιχτά μέτωπα”, ανατρέποντας τη σωστή σειρά των ενεργειών που απαιτούνται, οι οποίες με δική της ευθύνη έχουν καθυστερήσει; Ποιος αλήθεια θα είναι υπεύθυνος αν κάποια από τις προβλεπόμενες δράσεις ή χρήσεις της μελέτης, απορριφθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Κύριοι της δημοτικής αρχής, καλή η επικοινωνία αλλά καλύτερη η αλήθεια. Έστω και τώρα, επικεντρωθείτε στην ορθολογική διαχείριση των ζητημάτων του δήμου μας κι αφήστε τις μεγαλοστομίες. Για το καλό του τόπου», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

22 χρόνια εργασιών και έπεται συνέχεια

Γεωργία Χαλάτση

Ένα νέο Πάρκο Πυρσινέλλα στα τέλη του 2024

Θα προλάβει και τη σύμβαση για το Πάρκο Πυρσινέλλα