ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στα Γιάννενα φοράμε μάσκα και τη φοράμε σωστά

Το υψηλότερο ποσοστό σωστής χρήσης της μάσκας παρουσιάζουν τα Γιάννενα, μεταξύ πέντε πόλεων της Ελλάδας, με βάση τα δεδομένα έρευνας στο πλαίσιo της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει στο HealthReport.gr ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Ν. Φουντουλάκης, το 83,06% των κατοίκων των Ιωαννίνων διαπιστώθηκε ότι φορούσε σωστά τη μάσκα, ένα ποσοστό 10,47% είχε τη μύτη εκτός μάσκας, ένα 5,67% είχε τη μάσκα στο σαγόνι και μόλις 0,8% δεν έκανε καθόλου χρήση μάσκας. Η έρευνα έγινε επίσης στην Αθήνα (81,37% σωστή χρήση), στη Θεσσαλονίκη (81,41%), στην Πτολεμαΐδα (80,07% ) και στα Χανιά (67,52%).
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη παγκοσμίως μελέτη με πραγματικά δεδομένα, καθώς καταγράφηκε η πραγματική εικόνα στον δρόμο και όχι η αυτό-αναφερομενη απάντηση σε ερωτηματολόγια. Για τη συγκέντρωση δεδομένων από περίπου 120.000 περαστικούς στις πέντε πόλεις, κατά το διάστημα 15 Νοεμβρίου ως 15 Δεκεμβρίου, εργάστηκαν συνολικά 14 άτομα, με την καταγραφή να γίνεται σε πολλά σημεία των πόλεων, πρωί και απόγευμα, ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Στα Γιάννενα την καταγραφή έκανε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βασιλική Μπούρη.


Πάντως, μπορεί τα στοιχεία για τα Γιάννενα να είναι καλά, ωστόσο ο κ. Φουντουλάκης τονίζει ότι τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς το αν η πανδημία θα μπορούσε να ελεγχθεί χωρίς τους σκληρούς περιορισμούς της καραντίνας, και θα μπορούσε να φέρει το ίδιο ή και ενδεχομένως καλύτερο αποτέλεσμα μια οργανωμένη εφαρμογή μέτρων σε προσωπικό επίπεδο (υγιεινή, μάσκες, απόσταση, προστασία στοχευμένα των ευάλωτων ομάδων κ.ά.).
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ψυχιατρικής, μόνο σε δυο ομάδες (γυναίκες >45) η συμμόρφωση με σωστό τρόπο χρήσης μάσκας πέρασε το 85% (όριο που θεωρείται απαραίτητο για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο), ενώ σε νεαρές ηλικίες η συμμόρφωση θα πρέπει να θεωρηθεί μάλλον πτωχή. Σημειώνει, μάλιστα, ότι αν αυτά είναι τα αποτελέσματα που αφορούν περαστικούς σε κίνηση (όχι καθήμενους, όχι παρέες κτλ), τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σε κάθε άλλη περίσταση, η συμμόρφωση θα είναι πιθανώς μικρότερη, με μη τήρηση και των υπόλοιπων προστατευτικών μέτρων (π.χ. απόσταση).
Επίσης, τονίζει ότι η μελέτη δεν άγγιξε καθόλου το θέμα της ποιότητας των μασκών που φορά ο πληθυσμός, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι υφασμάτινες, αγνώστων προδιαγραφών και ποιότητας.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη μελέτη αυτή, όπως ο ίδιος τα αξιολογεί, θέτουν ερώτημα για την χρησιμότητα του μέτρου της μάσκας, όχι με βάση την αποτελεσματικότητα αυτή καθ’ αυτή, αλλά την ντε φάκτο άρνηση σημαντικού (και κρίσιμου) κομματιού της κοινωνίας να συνεργαστεί για το ευρύτερο κοινωνικό καλό.
Δίνουν, επίσης, μια πιθανή εξήγηση γιατί σχεδόν όλα τα κράτη σε όλο τον κόσμο τελικά χρειάστηκε να πάρουν σκληρότατα μέτρα εγκλεισμού και μόνο με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία, ενώ πιθανολογούν ότι τουλάχιστον μια από τις συνεισφέρουσες αιτίες για την ασύμμετρη προσβολή και νόσηση ανδρών, είναι ο σημαντικά χαμηλότερος βαθμός αυτοπροστασίας αλλά και προστασίας των άλλων ανδρών γύρω τους.
Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Φουντουλάκης, καθώς είναι φανερή η χαλάρωση λόγω των εορτών, χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για την εμφάνιση 3ου κύματος μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Σχετικά άρθρα

Καλά τα επιδόματα, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα

Γεωργία Χαλάτση

«Ένεση» ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού για έρευνα