ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ένεση» ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού για έρευνα

«Αρίστευσε» το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα «Περιφερειακής Αριστείας», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, προσελκύοντας περίπου 25 εκ. ευρώ και 154 νέους επιστήμονες για την επόμενη τριετία.

Το 99% των προτάσεων που κατατέθηκαν από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πέτυχε χρηματοδότηση, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται τέσσερις ιδρυματικές προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ για τις οποίες συνεργάστηκαν, για πρώτη φορά, 84 μέλη ΔΕΠ.

Οι ιδρυματικές προτάσεις, δηλαδή αυτές που κατατέθηκαν ενιαία από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όχι από μεμονωμένα μέλη ΔΕΠ και εργαστήρια, αποτελούν μια πρωτόγνωρη πρακτική, που στηρίχθηκε στην ιδέα του αντιπρύτανη Σπύρου Γεωργάτου, τον οποίο επαίνεσαν δημόσια οι πρυτανικές αρχές, παρουσιάζοντας τη θετική εξέλιξη της χρηματοδότησης των προτάσεων.Για τον λόγο αυτό, η επιτυχία δεν αφορά μόνο την έρευνα, που θα ενισχυθεί σημαντικά με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα «ήθη» στην πανεπιστημιακή κοινότητα, εγκαθιδρύοντας τις συνέργειες.

Οι τέσσερις προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν με απόφαση της Συγκλήτου, συγκλίνουν στους πυλώνες της Έξυπνης Εξειδίκευσης που αφορούν την αγροδιατροφή, το περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τον πολιτισμό- τουρισμό.Παράλληλα, συγκλίνουν και με τα αντικείμενα των έξι Ινστιτούτων του Ερευνητικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει ιδρυθεί και προχωρά την οργάνωση του. Μάλιστα, σε κάποιες από τις προτάσεις συμμετέχουν και τα Ινστιτούτα.

«Πετύχαμε πολύ καλές επιδόσεις», σημείωσε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε συνέντευξη τύπου με τους τρεις αντιπρυτάνεις Σπύρο Γεωργάτο, Μηνά Πασχόπουλο και Σταύρο Νικολόπουλο.

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία με δύο σκέλη. Εκτός από την χρηματοδότηση για τις ιδρυματικές προτάσεις που φτάνουν τα 12 εκ., καθιερώθηκε μια πολύ καλή νέα πρακτική που έφερε συναδέλφους από διαφορετικά τμήματα σε συνέργεια, με αποτέλεσμα προτάσεις υψηλού επιπέδου», ανέφερε ο κ. Γεωργάτος, σε αντιδιαστολή με παρόμοιες προτάσεις στο παρελθόν, που είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα.

«Θεωρώ τεράστιο το ότι υιοθετήθηκε μια τέτοια πρακτική, επέτυχε, παρά τις αμφισβητήσεις και χρηματοδοτήθηκαν οι προτάσεις χωρίς καμία μείωση στον προϋπολογισμό τους», τόνισε και ευχαρίστησε τα μέλη ΔΕΠ για το «γιγάντιο εγχείρημα», αλλά και το διοικητικό προσωπικό της Επιτροπής Ερευνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Είναι μια νέα, δημοκρατική, ποιοτική πρακτική συγκρότησης προτάσεων, δεν έχει ξαναγίνει στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων . Πρόκειται για πλήρως χρηματοδοτημένες προτάσεις που ακουμπούν στις ανάγκες του ιδρύματος», σημείωσε.

Τον κ. Γεωργάτο συνεχάρη από την πλευρά του ο Μ. Πασχόπουλος τόσο για την πρωτοποριακή ιδέα όσο και για το ότι κατάφερε να συγκεράσει τις απόψεις δεκάδων μελών ΔΕΠ για πρώτη φορά και να συνεργαστούν. «Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό για την έρευνα και εκτός από τον εξοπλισμό μας δίνεται οι δυνατότητα να αξιοποιήσουμε νέους επιστήμονες», τόνισε.

Οι προτάσεις

Η «Περιφερειακή Αριστεία» θα προσφέρει στα Γιάννενα 154 νέες θέσεις έρευνας, δηλαδή υψηλού επιστημονικού προσωπικού που είτε βρίσκεται στην περιοχή, είτε θα κληθεί να επιστρέψει.

Οι τέσσερις ιδρυματικές προτάσεις αφορούν την αγορά εξοπλισμού μορφολογίας και ανάλυσης μοναδιαίων κυττάρων, την ενίσχυση της υπολογιστικής υποδομής επεξεργασίας και ανάλυσης bigdata, τη δημιουργία κέντρου έρευνας ποιοτικής ανάλυσης υλικών πολιτισμού, κληρονομιάς και τεχνολογίας επιστήμης, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών για σχεδιασμό και εφαρμογές ποιότητας ασφάλειας των αγροδιατροφικών προϊόντων.Παρά τους επιστημονικούς όρους, η υλοποίηση των προτάσεων και τα αποτελέσματά τους έχουν σαφή αναφορά στην τοπική οικονομία και κοινωνία, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος της Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Με αφορμή την πρώτη πρόταση, στην οποία ήταν επιστημονικά υπεύθυνος, ο κ. Γεωργάτος σημείωσε ότι ο εξοπλισμός αυτός «χτίζει» ικανότητα στο πανεπιστήμιο, που σημαίνει ότι το κάνει πιο ελκυστικό σε συνεργασίες και προσφέρει μεγαλύτερη επαφή με τοπική κοινωνία.

«Υπάρχουν αξιόλογες υποδομές στην υγεία και πλείστες δημοσιεύσεις στον τομέα αυτό,άρα το έργο πιστεύουμε ότι συμπληρώνει ένα κενό, σε έναν χώρο που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Έξυπνης Εξειδίκευσης. Ολοκληρώνουμε τις υποδομές και θα προσληφθούν και 35 περίπου νέοι επιστήμονες», σημείωσε.

Για μια εμβληματική προσπάθεια έκανε λόγο ο κ. Νικολόπουλος, υπεύθυνος της πρότασης που αφορά την υπολογιστική υποδομή του πανεπιστημίου, μια πρόταση για την οποία συνεργάστηκαν επτά τμήματα και 64 μέλη ΔΕΠ.

«Οι τεχνολογικές και εργαστηριακές υποδομές προσδιορίζονται από το επίπεδο της έρευνας και εκπαίδευσης και το έργο αυτό θα συμβάλει στην πειραματική επιστημονική έρευνα και θα προσφέρει εξυπηρέτηση στον πολίτη, αλλά και θα προάγει την επιχειρηματικότητα», σημείωσε, εξηγώντας ότι μέσω της πρότασης θα δημιουργηθούν υπηρεσίες νέφους, ασφαλούς αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων για την επιχειρήσεις της περιοχής.

«Η υπολογιστική ισχύ που θα αποκτήσει το πανεπιστήμιο, θα το κατατάσσει στα πρώτα πανεπιστήμια της χώρα για την επόμενη δεκαετία», τόνισε χαρακτηριστικά και συνδύασε την πρόταση αυτή με την προσέλκυση εταιριών υψηλής τεχνολογίας στην πόλη.

«Νέοι επιστήμονες θα παραμείνουν και άλλοι ευελπιστούμε ότι θα επιστρέψουν και πιστεύω μέσω της υποδομής και της ισχύος, θα προκύψουν νέες δραστηριότητες στον τομέα της τεχνολογίας, όπου έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην πόλη. Η εκπαίδευση των φοιτητών θα είναι πληρέστερη και θα στηρίζεται και στην τεχνολογική, πέρα από την άριστη θεωρητική εκπαίδευση», ανέφερε.

Ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε πως η επιτυχία του πανεπιστημίου στο πρόγραμμα Περιφερειακής Αριστείας δεν ήταν τυχαία, αλλά ακολουθεί τις υψηλές κατατάξεις παγκοσμίως και την άριστη αξιολόγηση και πιστοποίηση τεσσάρων τμημάτων, με τη διαδικασία να συνεχίζεται για τα υπόλοιπα.

«Η επιτυχία μας χαροποίησε αλλά δε μας εξέπληξε. Το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την έρευνα και την εκπαίδευση και να είναι παρών σε κοινωνικά προβλήματα», τόνισε.

Και οι τέσσερις προτάσεις έλαβαν τη μέγιστη χρηματοδότηση ύψους 3 εκ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες έντεκα έλαβαν συνολικά 13 εκ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή