ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Β. Κοντοζαμάνης: Φόρος τιμής ο εμβολιασμός στα Γιάννενα

Για δύο ξεχωριστούς λόγους επέλεξε να εμβολιαστεί στα Γιάννενα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, όπως τόνισε ο ίδιος, λίγη ώρα αφότου έγινε ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Πέραν του ότι σπούδασε στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (στο Μαθηματικό Τμήμα, πριν συνεχίσει τις σπουδές του στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ), δήλωσε ότι η παρουσία του στην πόλη αποτελεί φόρο τιμής στον Δημήτρη Γλάρο και τον Χρήστο Μασσαλά. «Είναι δύο άνθρωποι που με οδήγησαν να ασχοληθώ στον τομέα της Υγείας και χάρη σε αυτούς βρίσκομαι σήμερα εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τα νοσοκομεία της περιοχής.
«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας Ηπείρου δώσανε μεγάλη μάχη για τη διαχείριση της πανδημίας με άριστα αποτελέσματα. Στόχος της πολιτείας, του υπουργείου Υγείας είναι όπως στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να συνεχίζει να το κάνει και η πανδημία αυτή αφήνει μία μεγάλη παρακαταθήκη σε προσωπικό, σε οικονομικούς πόρους, σε εξοπλισμό. Είμαστε εδώ προκειμένου να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερα, να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας», δήλωσε.
Ο κ. Κοντοζαμάνης έφτασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων λίγο πριν τις 9 το πρωί, συνοδευόμενος από τον υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Νικόπουλο και τη βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα. Μαζί με τον διοικητή του ΠΓΝΙ Νίκο Κατσακιώρη και τον υποδιοικητή Κώστα Χολέβα κατευθύνθηκαν στον 4ο όροφο της Α’ πτέρυγας, όπου λειτουργούσε μέχρι πρότινος η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων 3 και πλέον έχει μετατραπεί σε Εμβολιαστικό Κέντρο. Εκεί τον υποδέχθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης και μαζί πέρασαν στον χώρο, όπου ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη διαδικασία. Ο υφυπουργός συμπλήρωσε ένα έντυπο ότι αποδέχεται τον εμβολιασμό, στη συνέχεια ελήφθη ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και ακολούθως του έγινε το εμβόλιο και πέρασε στον χώρο αναμονής, όπου παρέμεινε για περίπου 15 λεπτά για τυχόν εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενεργειών.
«Στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε κατά της πανδημίας, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα μεγάλο όπλο: το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός αποτελεί την κορωνίδα των παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία, προκειμένου να την προστατεύσουμε και να την προασπίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι συμπολίτες μας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, να κάνουν το εμβόλιο. Η χώρα μας μαζί με όλα τα κράτη-μέλη, την ίδια στιγμή, έχει καταφέρει να έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα. Έχει ξεκινήσει το επιχειρησιακό σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ξεκινήσαμε πολύ καλά και συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε την πανδημία αυτή», τόνισε σε δηλώσεις του φεύγοντας από το νοσοκομείο, ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Ακόμα κι αν ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και μέχρι να τον ολοκληρώσουμε, θα πρέπει να τηρούμε πιστά τα μέτρα, τις αποφάσεις της πολιτείας, προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς και να βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, τις γιορτινές, θα πρέπει, όπως την περίοδο των Χριστουγέννων, να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και τις οδηγίες. Δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, προστατεύουμε και τους δικούς ανθρώπους, προστατεύουμε όλη την κοινωνία», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους να έχει γίνει κατορθωτό να εμβολιαστεί το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού που θα διασφαλίζει την ανοσία.

«Θα φτάσουμε και στο τελευταίο σημείο της χώρας»

Ερωτηθείς σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα και αν τελικά εντάσσονται στον σχεδιασμό και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί, επιδέχεται αλλαγών, με στόχο να επιτευχθεί η κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν 1018. Υπάρχει μία ανακατανομή, μία αναδιάταξη, γιατί τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν εμβολιαστικές γραμμές, δηλαδή ένα κέντρο μπορεί να έχει τέσσερις-πέντε γραμμές εμβολιασμού. Προσπαθούμε και καθώς εξελίσσεται το επιχειρησιακό σχέδιο να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε και την πρόσβαση των πολιτών στα κέντρα αυτά και να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία του εμβολιασμού», απάντησε αρχικά, ενώ ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινητές εμβολιαστικές μονάδες, κάτι στο οποίο μπορεί να συνεισφέρει ο ΕΟΔΥ. «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Ήδη γνωρίζετε ότι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα πάει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Δε θα αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας που θέλει να κάνει το εμβόλιο χωρίς εμβόλιο. Επομένως θα φτάσουμε και στο τελευταίο σημείο της χώρας», διαβεβαίωσε.

Σχετικά άρθρα

Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία

Γεωργία Χαλάτση

Δε βλέπει ανάγκη για mega εμβολιαστικό κέντρο το υπουργείο Υγείας

Εμβόλιο COVID-19: Δίνω τη σειρά μου στον δάσκαλο των εγγονών μου