ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δωρεάν rapid test για να… προλάβουμε

«Τρομάζουν» οι μετακινήσεις ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με το προηγούμενο παράδειγμα, αυτό της «εξόδου» του Αυγούστου, να έχει τα γνωστά αποτελέσματα του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της πανδημίας για τη χώρα μας

Οι μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα στα χωριά, καθώς οι «επιστροφές» φοιτητών πιθανά από περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια, προβληματίζουν ειδικούς και αρχές.Ήδη στην περιοχή υπήρξαν τα πρώτα «δείγματα» ότι μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί η καλή εικόνα με τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων. Σε αυτό αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, κάνοντας έκκληση σε όλους να φροντίζουν για την τήρηση των μέτρων και να περιορίσουν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δίνοντας έμφαση στους νέους.

Από τη διαδικασία πρόσφατης ιχνηλάτησης περιστατικού στην περιοχή, προέκυψε ότι από φοιτητή/τρια που επέστρεψε από τον τόπο φοίτησης, μεταδόθηκε ο ιός σε όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας. «Ενώ πήγε να κάνει το τεστ, βρέθηκαν και οι συνοδοί ήδη θετικοί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.«Δεν μπορεί αυτό που έχουμε καταφέρει τόσο καιρό, να το τινάξουμε στον αέρα», πρόσθεσε.

Αυτό ο φόβος για το τι μπορεί να ακολουθήσει οδήγησε την περιφέρεια, σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ, να υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο για δωρεάν rapidtestσε όλον τον πληθυσμό, και κυρίως σε όσους επιστρέφουν από άλλες περιοχές, στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών. Από τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου έως και τις 10 Ιανουαρίου, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να κάνει rapidtest, από τις 8.30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, καθημερινά, εκτός από την ανήμερα και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

«Κόσμος πιθανόν να έρθει από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, φοιτητές, μέλη οικογενειών. Αν θέλουμε να μη δημιουργηθούν θέματα, να κάνουν το rapidtestδωρεάν ή τουλάχιστον να φροντίσουν όλοι να τηρούν τα ατομικά μέτρα αυστηρά», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, ενώ αναφορά έκανε και στις μετακινήσεις προς τη Βόρειο Ήπειρο.

«Είναι σοβαρό θέμα, αφού απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, να έρχονται από την Αθήνα προς τη Βόρειο Ήπειρο. Όταν μιλάμε για τόσο μεγάλο πληθυσμό, θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα αν δεν προσέχουμε. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ», τόνισε.

Έκανε ειδική μνεία στους νέους, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να συμμετέχουν σε πάρτι και συναθροίσεις, ενώ έφερε ως παράδειγμα τα κρούσματα στο στρατόπεδο Περάματος. «Ευτυχώς, υπήρξε παρέμβαση από όλους τους φορείς και συνεργασία, και περιορίστηκε το πρόβλημα τότε», ανέφερε.

Παρότι η απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, προβλέπεται εξαίρεση για τέσσερις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται από και προς την εργασία, για λόγους υγείας, για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αλλά και προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, επιτρέπεται εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών.

Με δεδομένο πως ισχύουν οι εξαιρέσεις αυτές για τις μετακινήσεις μεταξύ των νομών, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά, πως η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας που χορηγεί τις βεβαιώσεις μετακινήσεις, το κάνει με «φειδώ».

Επισημαίνεται ότι για τη διενέργεια των τεστ είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ, ενώ ειδικά για τους ελέγχους «μέσα από αυτοκίνητο» είναι απαραίτητος και αριθμός κινητού τηλεφώνου.

Για τη μετακίνηση θα πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 1 ή να χρησιμοποιείται έγγραφη βεβαίωση επίσης με κωδικό 1 (μετάβαση για ιατρικούς λόγους).

Προβληματισμός και για τις εορταστικές συναθροίσεις

Το ζήτημα προφανώς δεν αφορά μόνο την Ήπειρο, αλλά το σύνολο της χώρας, ακόμη και ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η εορταστική περίοδος προμηνύει αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τρίτο, σφοδρότερο κύμα της πανδημίας από την αρχή του νέου έτους, με αφετηρία τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και ζητά να φορούν όλοι μάσκες στο εορταστικό τραπέζι.

Η αργή μείωση των κρουσμάτων, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είναι αυτή που ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι βλέπουν τρίτο κύμα στην αρχή του 2021.Η οδηγία στις 53 χώρες της Ευρώπης περιλαμβάνει: Οι εορταστικές συγκεντρώσεις να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των καλεσμένων. Ο καλός αερισμός του εσωτερικού χώρου και η χρήση μάσκας από τους συνδαιτημόνες είναι απαραίτητες.

Και στην Ελλάδα, πληθαίνουν οι φωνές που αντιδρούν σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο οικογενειακών εορταστικών συγκεντρώσεων, με μερίδα των ειδικών να ζητά να μην συγκεντρωθούν γύρω από το εορταστικό τραπέζι συγγενείς που δε διαμένουν στο ίδιο σπίτι.

Σχετικά άρθρα

Βήμα σημειωτόν για το Ιωάννινα – Κακαβιά

Χωρίς rapid test την Κυριακή των εκλογών

Χωρίς rapid test για τρεις ημέρες