ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέο δρόμο εδώ και τώρα ζητά το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Τον επανασχεδιασμό του τμήματος Καλέντζι – Μονολίθι/ Γέφυρα Πλάκας της 2ης επαρχιακής οδού και την κατασκευή νέου δρόμου με βάση τη νέα χάραξη που θα προκύψει, προτείνει η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», με αφορμή την πρόσφατη αποκόλληση βράχου στη θέση «Μηλιές».

Η παράταξη του Γιώργου Ζάψα δηλώνει την αντίθεσή της σε εμβαλωματικές λύσεις, σημειώνοντας ότι οι πρόχειρες παρεμβάσεις έχουν προσωρινά αποτελέσματα, κάτι που αναφέρει ότι αποδείχθηκε και με την κατάρρευση του σαρζανέτ στο Σαρακίνικο. «Ναι, να γίνει αποκατάσταση για την ασφαλή διέλευση της επαρχιακής οδού από και προς τα Τζουμέρκα, αλλά εδώ φωνάζει μόνο του το πράγμα. Απαιτείται μόνιμη παρέμβαση στον δρόμο για Μονολίθι – Πλάκα. Όχι άλλα πειράματα και άχρηστες βελτιώσεις του δρόμου. Όχι άλλα μπαλώματα και σπατάλη δημόσιου χρήματος. Ο δρόμος αυτός, στο συγκεκριμένο τμήμα, είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος», αναφέρει το «Κοινό των Ηπειρωτών», το οποίο δράττεται της ευκαιρίας να υπενθυμίσει την αντίθεσή του στο να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή της σύνδεσης των Τζουμέρκων με την Ιόνια οδό, από τον Α/Κ Τερόβου μέχρι το Καλέντζι, αντί στο επικίνδυνο τμήμα Καλέντζι – Μονολίθι/ Πλάκα, από τη στιγμή που είχε προηγηθεί η ανακατασκευή της 2ης επαρχιακής οδού στο τμήμα Ελληνικό- Καλέντζι.
«Θέλουμε μόνιμη και σύγχρονη λύση στον δρόμο για τα Τζουμέρκα. Είναι κρίμα να διασχίζουν την Ήπειρο δυο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, η Εγνατία και η Ιόνια οδός, και εμείς να μην έχουμε σχεδιάσει και μελετήσει την κατασκευή σύγχρονων οδικών προσβάσεων σε αυτούς, από σημαντικά κέντρα – έδρες δήμων, όπως η Πράμαντα Και επειδή για να φτάσουμε στον προορισμό αυτόν πρέπει να περάσουμε από το Μονολίθι, δε μένει παρά να συμφωνήσουμε όλοι στο αυτονόητο: Να μελετηθεί και κατασκευαστεί, με δημόσια ανοιχτή διαδικασία, η βέλτιστη λύση, όποια θα είναι αυτή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόταση για χαμηλή (νέα) χάραξη από Καλέντζι μέχρι Μονολίθι/ Γέφυρα Πλάκας ή η σύνδεση με τούνελ που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή όδευση στον προορισμό για τα Τζουμέρκα, ενώ προτείνεται για την επίσπευση των διαδικασιών να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία, στην οποία να συμμετάσχουν κατασκευαστές με τεχνογνωσία και ικανότητα για έγκαιρη και άμεση ολοκλήρωση του έργου, που θα χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
«Το ΕΣΠΑ αργεί. Δεν ετοιμαστήκαμε και το έργο αυτό δεν μπορεί να περιμένει. Η μελέτη σύνδεσης των Τζουμέρκων με την Εγνατία οδό, από Μπαλντούμα – Παλαιοχώρι, δεν προχώρησε και η μόνη εναλλακτική προσωρινή όδευση, μέσω Ιόνιας οδού, από Α/Κ Αμμοτόπου αυξάνει μεν την απόσταση και το κόστος μετακίνησης αλλά παρέχει σχετική ασφάλεια που είναι ζητούμενο. Ό,τι άλλο επιλεγεί θα είναι επικίνδυνο λάθος και στρουθοκαμηλισμός. Η Πολιτική Προστασία, οι αυτοδιοικητικοί και κρατικοί φορείς που εμπλέκονται και έχουν νομική ευθύνη, να εγγυηθούν την ασφαλή χρήση του συγκεκριμένου οδικού τμήματος, διαφορετικά να κλείσουν τον δρόμο», καταλήγει το «Κοινό των Ηπειρωτών».

Σχετικά άρθρα

Αντιπρόταση για επανασχεδιασμό του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών

Αίτημα σύγκλησης του περιφερειακού συμβουλίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια