ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άμεσο άνοιγμα των μικρών καταστημάτων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνηση για συνέχιση της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι σφίγγει επικίνδυνα τον κλοιό στην συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων.

Παράλληλα, εκφράζει την εναντίωσή της και στην απόφαση για πωλήσεις με τη μέθοδο «click away», υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά εξυπηρετεί τις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου να διοχετεύσουν, με αυτόν τον τρόπο, τις υπέρογκες ηλεκτρονικές πωλησεις τους τώρα που οι μεταφορικές έχουν φρακάρει.

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, η νέα κρίση και οι πολιτικές που τη συνοδεύουν, μας οδηγούν, στη χρεοκοπία και το λουκέτο. Το lockdown εξανέμισε το εισόδημα και διόγκωσε τα χρέη. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που όσοι την πήραν, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, ενώ τα έξοδα και η βαριά φορολογία παραμένουν στα ύψη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος και επισημαίνει ότι τα απανωτά lockdown δεν μπορεί να είναι το φάρμακο διά πάσαν νόσο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καταγγέλλει και την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ, που απέρριψε την πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Είναι πραγματικά απορίας άξιο, γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ δεν υιοθέτησε αυτή την θέση, την ίδια στιγμή που τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου είναι αυτές που βγήκαν και βγαίνουν κερδισμένες βρέξει-χιονίσει. Τα προηγούμενα χρόνια, με τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν, τώρα μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου που έχουν μαζέψει στα χέρια τους το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της αγοράς, ενώ αξιοποιούν κάθε παραθυράκι που τους δίνεται για να συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους ακόμα και τώρα που το λιανεμπόριο είναι τυπικά κλειστό», σημειώνει και επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματά του για άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, μείωση των έμμεσων φόρων κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Κατεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα για το φορολογικό

Ολίγων λεπτών λόγω βροχής η διαμαρτυρία

Η Ελένη Κιοσσέ νέα πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο