ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Είκοσι εμβολιαστικά κέντρα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Είκοσι εμβολιαστικά κέντρα προβλέπεται να λειτουργήσουν στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, από τα 1.018 που προβλέπονται σε όλη τη χώρα και τα 176 στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία ανήκει και η Ήπειρος.

Αυτό προβλέπεται σε ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις η χωροθέτηση των δομών υγείας αφήνει ακάλυπτες μεγάλες περιοχές και θα πρέπει να βρεθούν λύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Η.Α., σε ό,τι αφορά την Π.Ε. Ιωαννίνων, ως εμβολιαστικά κέντρα θα χρησιμοποιηθούν τα επτά Κέντρα Υγείας (Ιωαννίνων, Πραμάντων, Δελβινακίου, Βουτσαρά, Μετσόβου, Κόνιτσας και Δερβίζιανων) και οι έξι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) Ιωαννίνων, ενώ τα άλλα επτά εμβολιαστικά κέντρα θα γίνουν σε περιφερειακά ιατρεία περιοχών με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Ελεούσα, η Κατσικά και η Κρανούλα.
Στο προσχέδιο δεν προβλέπεται αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στους Αμπελόκηπους, το οποίο από πολλούς θεωρείται ιδανικό για να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο, ενώ υπάρχει και συγκεκριμένη πρόταση προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ από τη βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως έχει αποκλειστεί η αξιοποίησή του, με την κ. Κεφάλα να αναμένεται να επαναφέρει βελτιωμένη την πρότασή της. Με δεδομένο πως στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας είναι η αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι η δημιουργία νέων που θα λειτουργήσουν ως αμιγώς εμβολιαστικά κέντρα, η βουλευτής θα ζητήσει στο τελικό σχέδιο να υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά στο επί 14 ολόκληρα χρόνια αναξιοποίητο κτίριο της μίας από τις δύο ΤΟΜΥ (5η-6η) που σήμερα στεγάζονται στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ στην οδό Παύλου Μελά. Κάτι που ακούγεται απόλυτα λογικό, με δεδομένο ότι στην Παύλου Μελά στεγάζεται και το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, οπότε μάλλον θα δημιουργήσει συνωστισμό η ταυτόχρονη λειτουργία τριών εμβολιαστικών κέντρων στον ίδιο χώρο.
Παρέμβαση αναμένεται να υπάρξει από την κ. Κεφάλα και ως προς τη χωροθέτηση των υπόλοιπων εμβολιαστικών κέντρων στην Π.Ε. Ιωαννίνων, καθώς διαπιστώνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που θα απαιτούνται μεγάλες μετακινήσεις. Πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίπτωση του δήμου Ζαγορίου, για τον οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη για κανένα εμβολιαστικό κέντρο.
Η ανάγκη κάποιων μικρών αλλαγών έχει επισημανθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με τον πρώτο λόγο για την Π.Ε. Ιωαννίνων να έχει ο υποδιοικητής της Γιάννης Νικόπουλος, ο οποίος έχει ξεκάθαρη εικόνα για την περιοχή, έχοντας διατελέσει επί πολλά χρόνια στη θέση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Ηπείρου.
Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε συνάντηση εργασίας στην Πάτρα, όπου θα συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο υποδιοικητής Γιάννης Νικόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το εμβολιαστικό σχέδιο

Το εμβολιαστικό σχέδιο προβλέπει την δυνατότητα ανοσοποίησης περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων πολιτών ανά μήνα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας εντός του 2021.
Στη χώρα μας θα έρθουν πάνω από 500.000 δόσεις εμβολίων σε πρώτη φάση και με αυτές τις δόσεις πρόκειται να εμβολιαστούν αρχικά 250.000 άτομα, αφού το εμβόλιο είναι δύο δόσεων και ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου, εντός 24 ωρών από την παραλαβή των εμβολίων.
Για να μπορέσουν να διανεμηθούν τα εμβόλια σε όλη την Ελλάδα, θα δημιουργηθούν έξι τεράστιες φαρμακαποθήκες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα, ενώ επειδή τα εμβόλια είναι ευαίσθητα βιολογικά προϊόντα, απαιτούνται ειδικές συνθήκες για τη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας. Για το λόγο αυτό επιστρατεύονται 14 ψύκτες βαθιάς κατάψυξης, οι οποίοι πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένοι. Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στα σημεία εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ενώ εθελοντικά θα «επιταχθούν» εκατοντάδες οχήματα μεταφοράς φαρμάκων με την επίβλεψη του Στρατού και της Αστυνομίας.

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι άνω των 65 χρονών ή όσοι έχουν υποκείμενη νόσο.
Για το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η έκδοση και απόδειξη σχετικών πιστοποιητικών. Ο έλεγχος των δικαιούχων θα γίνεται από το κράτος μέσω ΑΜΚΑ και ηλεκτρονικής καταχώρησης των στοιχείων τους.
Θα ακολουθήσουν τα Σώματα Ασφαλείας, οι πυροσβέστες, οι εκπαιδευτικοί και άλλες ομάδες εργαζομένων αυξημένου κινδύνου και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.
Συνολικά 850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα e-mail όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι. Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη θα αναζητείται ο τρόπος για νέο ραντεβού, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο, αν φυσικά το επιθυμεί, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός.
Για όσους δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, η διαδικασία του ραντεβού θα γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr, όπου θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Πρόβλεψη θα υπάρξει και για μη ψηφιακά μέσα, με δεδομένο ότι δεν έχουν όλοι οι πολίτες τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες.
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει την προσέλευση τους στα γενικά εμβολιαστικά κέντρα αλλά και σε νοσοκομεία και στις επτά ΥΠΕ. Στην 6η ΥΠΕ προβλέπεται να λειτουργήσουν 37 σημεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών.
Για οίκους ευγηρίας θα υπάρχουν κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους.
Μαζικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε έξι κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης καθώς επίσης και σε 8 προαναχωρησιακά κέντρα.
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί στις 35 φυλακές όλης της χώρας. Θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Καμπάνια ενημέρωσης

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός ωστόσο μέσω ειδικής καμπάνιας ενημέρωσης θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να καμφθούν τυχόν αντιστάσεις και οι πολίτες να εμπιστευθούν τα νέα εμβόλια ως ασφαλή και αποτελεσματικά.
Σε αυτή την καμπάνια θα συμμετέχει μέρος των εργαστηριακών επιστημόνων, αυτών που βρίσκονται πίσω από την παρασκευή των εμβολίων, οι οποίοι θα μοιράζονται μαζί μας τις ανθρώπινες ιστορίες. Ακόμα, θα δούμε προσωπικότητες της Ελλάδας, κυρίως πολιτικούς, αλλά και ανθρώπους (π.χ. ηθοποιούς, καλλιτέχνες) που έχουν επιρροή σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Τέλος, σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού πρώτοι αναμένεται να εμβολιαστούν ο πρωθυπουργός και η οικογένεια του, ο υπουργός Υγείας αλλά και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

«Λίφτινγκ» στα Κέντρα Υγείας Κόνιτσας και Μετσόβου