ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

112 σημεία φόρτισης στα όρια του δήμου Ιωαννιτών

Με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εντός της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και την αξιοποίησή του από τις υπηρεσίες του, σε συνδυασμό με την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, ο δήμος Ιωαννιτών ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για χωροθέτηση των σημείων φόρτισης.

Μάλιστα, συγκαταλέγεται στους πρώτους δέκα δήμους της χώρας, προτείνοντας 112 σημεία στα διοικητικά του όρια στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) μέσα στο 2021.
«Προτεραιότητά μας είναι εκεί που υπάρχουν συναθροίσεις, πάρκινγκ του δήμου, το εργοτάξιο του δήμου, μιας και στις άμεσες προτεραιότητες είναι η πρόταση για ηλεκτρικά οχήματα», σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.
Η ηλεκτροκίνηση, όπως σημείωσε, πλέον κερδίζει έδαφος και η αγορά διαμορφώνεται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ και πολλά οχήματα ακόμη και επαγγελματικά, προσφέρονται με ηλεκτροκίνηση, όπως μικρά απορριμματοφόρα και σάρωρθρα. «Άρα αυτό θα είναι ένα άλμα για όλους τους δήμους της χώρας και για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και για την μείωση των εξόδων λειτουργίας των υπηρεσιών», τόνισε.
Με αυτές τις προτάσεις, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί και νησιωτικοί δήμοι, καθώς και οι πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων, διεκδικούν μέσα στο 2021 ποσό χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο που ανέρχεται συνολικά σε 11,5 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση, προκειμένου και οι μικρότεροι δήμοι, οι οποίοι με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση έχουν υποχρέωση εκπόνησης ΣΦΗΟ μέσα στο 2022, να διεκδικήσουν το σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης που θα εκτείνονται στο σύνολο του οδικού δικτύου, αλλά και σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους. Βάσει του προγραμματισμού, φέτος ο αριθμός των σημείων φόρτισης θα προσεγγίσει τους 2.000, το 2025 τους 12.000 και το 2030 θα φτάσει στους 25.000 φορτιστές.
Το επόμενο διάστημα, ο δήμος Ιωαννιτών θα προκηρύξει τη σχετική μελέτη για τον καθορισμό των σημείων και στη συνέχεια θα υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την εγκατάσταση των σταθμών και την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων στις υπηρεσίες του δήμου.

Σχετικά άρθρα

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση

Ασφαλτοστρώσεις… από βδομάδα

Γεωργία Χαλάτση

Αντιπαράθεση με αιχμή τη ΔΕΥΑΙ… από την ανάποδη