ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ευθεία καταδίκη της καταστολής των διαδηλώσεων

Βαρύνουσας σημασίας είναι οι παρεμβάσεις του πρυτανικού συμβουλίου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων σε σχέση με την καταστολή των διαδηλώσεων στα Γιάννενα στην 47η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το πρυτανικό συμβούλιο εκφράζει την ηθική του συμπαράσταση στους φοιτητές που συνελήφθησαν από την αστυνομία, επισημαίνοντας ότι οι εστιακοί φοιτητές που κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής και βιαιοπραγίες, δεν έχουν ποτέ απασχολήσει μέχρι τώρα την πόλη. «Η συγκεκριμένη ομάδα κινήθηκε επιχειρώντας να τιμήσει με τον τρόπο της όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία. Η αστυνομία θα έπρεπε να είχε επιδείξει την ίδια τουλάχιστον ανοχή που επέδειξε σε άλλες πολιτικές εκδηλώσεις, αντί να προσάγει και τελικά να συλλάβει τους φοιτητές, οδηγώντας τους σε συνωστισμένα περιβάλλοντα, με κίνδυνο της υγείας τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του, δηλώνοντας απερίφραστα ότι το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υιοθετεί πρακτικές φραστικής ή φυσικής βίας και υποστηρίζει εν τοις πράγμασι τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19. Και συνεχίζει: «Το Ίδρυμα αυτό, που δεν ήταν απόν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του 1973, θεωρεί επιβεβλημένο να εκφράσει τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο η οργανωμένη Πολιτεία διαχειρίστηκε τις επετειακές εκδηλώσεις φέτος. Οι φωτογραφίες των τραυματισμένων φοιτητών που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλούν σοκ και προβληματισμό σε μια δημοκρατικά λειτουργούσα πολιτεία. Θα έπρεπε να είχαν πρυτανεύσει η λογική, η μετριοπάθεια και η αίσθηση ευθύνης. Λύσεις υπάρχουν πάντοτε στη Δημοκρατία».
Απόλυτη είναι η καταδίκη και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, που κάνει λόγο για πρωτοφανή τρόπο απαγόρευσης των συναθροίσεων, απρόκλητη και βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στα Γιάννενα και σε όλη την ελληνική επικράτεια, σωρεία αναίτιων προσαγωγών και συλλήψεων ειρηνικών διαδηλωτών, και μάλιστα σε συνθήκες προκλητικής παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, παρότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τους πολίτες με υπευθυνότητα και απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα προφύλαξης.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων διαμαρτύρεται, επίσης, για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης- στοίβαξης 30 και 40 ατόμων σε χώρους αστυνομικών τμημάτων, σε καταφανή αντίθεση με τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, συνθήκες που σημειώνει ότι μπορούν να επισύρουν ακόμη και ποινικές ευθύνες.
Στην ανακοίνωσή του, καλεί την κυβέρνηση να απέχει από τέτοιες πρακτικές, γιατί στην ουσία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία σχετικά με την πανδημία, να ενισχύσει οικονομικά και ουσιαστικά όλους τους πληττόμενους κλάδους και να θωρακίσει άμεσα το σύστημα της δημόσιας υγείας με προσλήψεις και εξοπλισμό. «Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη δημόσια υγεία, πάντοτε όμως εντός των πλαισίων του κράτους δικαίου και με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας. Η έξαρση της πανδημίας επιβάλλει σε όλους, κυβέρνηση και πολίτες να συμπεριφερθούν με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών ώστε να αποφευχθούν και στο μέλλον παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής μια κορυφαία ιταλίδα επιστήμονας