Πλέον, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, φαίνεται πως το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της εστίασης μεταφέρεται πιο κοντά στα Χριστούγεννα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις ότι εξετάζεται αρχικά η λειτουργία εστιατορίων και καφετεριών και όχι των μπαρ και κέντρων διασκέδασης.
Βέβαια, όλα αυτά προς το παρόν βρίσκονται στον «αέρα» με τον κλάδο να βιώνει την απόλυτη αβεβαιότητα, αφού, ακόμη και αν αποφασιστεί να λειτουργήσει κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, το αν θα καταφέρουν οι επιχειρηματίες, θα εξαρτηθεί από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν.
Ειδικά για το θέμα του «μοντέλου ακορντεόν», δηλαδή λειτουργία για λίγες ημέρες και ξανά κλείσιμο, υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις, αφού και πρακτικά είναι σχεδόν ανέφικτο για τους περισσότερους, σε σχέση με τις προμήθειες, το προσωπικό, αλλά και την ανταπόκριση του κόσμου.
«Εδώ στο προηγούμενο lockdown χρειάστηκε μια εβδομάδα ο κόσμος για να καταλάβει ότι ανοίξαμε, αν γίνει κάτι τέτοιο θα κλείσουμε πριν καταλάβουν ότι ανοίξαμε. Είναι φύσει αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο στα δικά μας καταστήματα», σημείωσε ο πρόεδρος της του Σωματείου Καφέ, Μπαρ, Εστιατορίων «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης.
Το ίδιο έχει επισημάνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς, εκφράζοντας επιφυλάξεις και για τους όρους της επαναλειτουργίας. Αν δηλαδή πρόκειται να λειτουργήσουν με ελάχιστη πληρότητα στο 30 ή 35%, δε θα συμφέρει οικονομικά πολλούς επαγγελματίες.
Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι μετά το lockdown μπορεί μία στις τρεις επιχειρήσεις στην εστίαση να μην ανοίξει, όσο δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο.
