ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Rapid test κάθε δύο εβδομάδες στο Δικαστικό Μέγαρο

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα διενεργούνται rapidtest στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, από τον ΕΟΔΥ και την περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, καθώς, παρά τις δυσλειτουργίες, τα δικαστήρια παραμένουν ανοιχτά.

Τη Δευτέρα έγινε μια σειρά από τεστ γρήγορης διάγνωσης σε δεκάδες δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς υπαλλήλους και άλλους εμπλεκόμενους που προσήλθαν αυτοβούλως, ενώ η διαδικασία αυτή θα γίνεται πλέον κάθε δύο περίπου εβδομάδες, προκειμένου να υπάρχει μια επιδημιολογική εικόνα και σε ό,τι αφορά το Δικαστικό Μέγαρο, όπου, παρά το lockdown και τους περιορισμούς, υπάρχει κινητικότητα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μαρία Νάκα.
Βέβαια, η λειτουργία των δικαστηρίων γίνεται με μεγάλες δυσκολίες, που αναμένεται να ενταθούν αυτή την εβδομάδα, καθώς, πέρα από την πάγια έλλειψη προσωπικού, επεκτείνονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στους γονείς παιδιών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Τοπική δικονομία λόγω ασαφειών

Εκτός όλων αυτών, υπάρχουν και ασάφειες αναφορικά με την ΚΥΑ που εκδόθηκε σχετικά με τη λειτουργία της δικαιοσύνης στις 7 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρερμηνείες ως προς τι επιτρέπεται και τι όχι.
«Η ΚΥΑ για την αναστολή δικαστηρίων είναι ασαφής και δίνει τη δυνατότητα παρερμηνειών, δημιουργώντας ανασφάλεια, ενώ ένα κράτος δικαίου πρέπει να δημιουργεί ασφάλεια δικαίου. Απαίτησή μας είναι μια νομοτεχνική βελτίωση της ΚΥΑ για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ουσιαστικά, ως αποτέλεσμα των ασαφειών επικρατεί στη χώρα μια τοπική δικονομία. Υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες, αλλά θα μπορούσαν να είναι πιο σαφή τα όρια στο τι επιτρέπεται και τι όχι», σημείωσε η κ. Νάκα, τονίζοντας πως υπάρχει συνεχής συνεργασία με τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς με στόχο να μη χαθούν δικαιώματα και να μην αισθάνονται -πολίτες και δικηγόροι – ανασφάλεια.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Χωρίς rapid test την Κυριακή των εκλογών