ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Του χρόνου και αναλόγως της οικονομοτεχνικής μελέτης οι μειώσεις

«Του χρόνου τέτοιον καιρό θα είμαστε σε θέση να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, εφόσον προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί η οικονομικοτεχνική μελέτη». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας έσπευσε να προλάβει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα της μείωσης του τιμολογίου της ΔΕΥΑΙ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τον απολογισμό του ενός έτους (και ενός μήνα) στο τιμόνι της επιχείρησης.

Βέβαια, το ότι δε θα υπάρξουν ειδήσεις ως προς το θέμα αυτό, είχε διαφανεί από την εισαγωγική τοποθέτηση του δημάρχου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέρω πολύ καλά ότι το μείζον θέμα είναι το κόστος του νερού… Μας προβληματίζει, το έχουμε συζητήσει με τη διοίκηση, γνωρίζουμε ότι απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες ωστόσο είναι συνάρτηση της συνολικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης».
Τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, μέσω της οποίας θα καθοριστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική, προανήγγειλε και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Στέφανος Μάντζιος.
Κατά τα άλλα, η συνέντευξη τύπου αποτελούσε μια συνοπτική παρουσίαση των πεπραγμένων, χωρίς να προκύπτουν σημαντικές ειδήσεις, ενώ απουσίαζε σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε άμεση κριτική προς την προηγούμενη διοίκηση. Σαφής ήταν η προσπάθεια να παρουσιαστεί μια εικόνα αναδιοργάνωσης και νοικοκυρέματος, αλλά και να παρουσιαστεί μια δυναμική μέσω της δρομολόγησης μεγάλων και σημαντικών έργων,
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος τόνισε ότι η ΔΕΥΑΙ αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση του δήμου με πολλές παθογένειες αλλά και με πολλές δυνατότητες, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των κ.κ. Μπαρτζώκα και Μάντζιου, κάνοντας λόγο για δύο διακεκριμένα στελέχη της δημοτικής αρχής που διαθέτουν απαράμιλλο ήθος, εργατικότητα, υπομονή, επιμονή και ακατάβλητη θέληση για την επιτυχία των στόχων της επιχείρησης και κυρίως για την αποκατάσταση του κύρους της. «Ως ένα βαθμό αυτό επιτεύχθηκε, όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος ώστε οι σχέσεις πολιτών και ΔΕΥΑΙ να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο και κυρίως οι πολίτες να εισπράττουν σεβασμό από την επιχείρηση», τόνισε.
Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στα έργα που βάλτωναν και σε συμβάσεις που είχαν καταγγελθεί πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές, όπως η διαχείριση της λυματολάσπης, για να τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας και προς τους εργαζόμενους, στους οποίους απέδωσε μερίδιο του ότι η ΔΕΥΑΙ βρίσκεται πλέον σε μία άλλη πορεία. «Είμαστε βέβαιοι ότι με τις βάσεις που έχουν τεθεί, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την επιχείρηση τόσο στο κομμάτι της εκτέλεσης έργων όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις

Τον εκτενή απολογισμό του πρώτου χρόνου έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, με ιδιαίτερη αναφορά στην ακύρωση του οικονομικά ασύμφορου διαγωνισμού για την απομάκρυνση της αποθηκευμένης λυματολάσπης και στην προκήρυξη νέου τόσο για την αποθηκευμένη όσο και για την παραγόμενη λυματολάσπη, για 1,5 χρόνο, με οικονομικό όφελος 600.000 ευρώ.
Αναφέρθηκε, επίσης στην επίλυση και δρομολόγηση επίλυσης προβλημάτων ύδρευσης σε Μανωλιάσα, Δρίσκο, Κυπαρίσσια, Μέλανδρα, Νέα Ζωή και Αγία Μαρίνα, στην υλοποίηση με ταχείς ρυθμούς των έργων για την επέκταση του αποχετευτικού περιμετρικά της πόλης (Καρδαμίτσια, Νέα Ζωή, Κάτω Μάρμαρα, Νεοχωρόπουλο, Δροσιά, Πεντέλη κ.λπ.), καθώς και στην αποστολή του φακέλου της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ήδη τον εξετάζει και, όπως είπε, έχει στείλει κάποια ερωτήματα καθαρά τεχνικής φύσεως.
Ο κ. Μπαρτζώκας έκανε γνωστό ότι η ΔΕΥΑΙ έχει καταθέσει αίτημα για προσλήψεις 29 ατόμων στο πλαίσιο της προκήρυξης 3Κ του ΑΣΕΠ, ενώ έχει προχωρήσει στην πρόσληψη καταμετρητών με δίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη περιοχών όπου είχε διαπιστωθεί ότι δεν γινόταν καμία καταμέτρηση, και υδραυλικών με οκτάμηνες συμβάσεις.
Στάθηκε στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για κάθε πρόβλημα και για τις διακοπές νερού –χωρίς όμως να εξηγήσει γιατί επιλέγει το προσωπικό του e-mail- και ενημέρωσε για τη συγκρότηση Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που εξετάζει τα αιτήματα των πολιτών.
Τόνισε, επίσης, ότι η ΔΕΥΑΙ προχώρησε στην εκκαθάριση μητρώου πελατών, στη βεβαίωση ληξιπρόθεσμων οφειλών ενοικιαστών που έχουν αποχωρήσει, ενώ έχει δώσει παράταση για σύνδεση με το αποχετευτικό με έκπτωση 40%. Ακόμη, αυξήθηκαν οι δόσεις των διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους οικονομικά αδύνατους πολίτες από 36 σε 72.
Η ΔΕΥΑΙ εξοφλεί πλέον κανονικά τις οφειλές της προς τον ΣΥΔΛΙ, είναι σε συζήτηση με τον δήμο Ζίτσας για οριστική λύση σχετικά με τη σύνδεση του αποχετευτικού, βαίνουν προς οριστική διευθέτηση οι οικονομικές της διαφορές με τον δήμο, ενώ στις αρχές της νέας χρονιάς ξεκινά η μεταφορά του συνόλου των δικτύων στην επιχείρηση.
Η επιχείρηση θα υποβάλλει προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος βιολογικού, το αποχετευτικό της Αγίας Μαρίνας, την ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού αντλιοστασίου της Κρύας, όπως και την εκπόνηση μελέτης για ανέγερση νέου, οικολογικού κτιρίου.
Ο κ. Μπαρτζώκας σημείωσε ότι ξεμπλόκαρε το πρόγραμμα μέσω του οποίου θα γίνει πιλοτική τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρόμετρων στην περιοχή του Κάστρου. Ακόμη ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται σύντομα οι διαγωνισμοί για τον καθαρισμό όλων των δεξαμενών του λεκανοπεδίου, για την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων, για τα ταχυδρομικά έξοδα και για την προμήθεια 50 νέων πυροσβεστικών κρουνών, όπως επίσης η αγορά ηλεκτροκινητήρων και αντλιών ανακυκλοφορίας για την «ανακούφιση» του Βιολογικού, η προμήθεια λαμπτήρων UV για τον καθαρισμό του ύδατος και η δημιουργία νέας ιστοσελίδας από μηδενική βάση.
Τέλος, παρουσίασε τα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η λήψη μέτρων στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ (πλεξιγκλάς, μάσκες, αντισηπτικά, έλεγχος στην είσοδο κ.ά.), η μη προσαύξηση ληξιπρόθεσμων λογαριασμών από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, και από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, καθώς και η συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για δειγματοληψία και αναλύσεις ακαθάρτων υδάτων της πόλης με σκοπό την ανίχνευση κορωνοϊού.

Βαρύτητα στην περιστολή δαπανών

Στα οικονομικά της επιχείρησης και στις ενέργειες που έγιναν για τη βελτίωσή τους, εστίασε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Στέφανος Μάντζιος, σημειώνοντας ότι βασική προτεραιότητα της σημερινής διοίκησης είναι η ελαχιστοποίηση των δαπανών.
Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων άνω των 600.000 ευρώ από τη νέα διαγωνιστική διαδικασία για τη λυματολάσπη, στάθηκε στη ρύθμιση με τον ΣΥΔΛΙ και την εξοικονόμηση πόρων άνω των 600.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις, στην πλήρη τακτοποίηση των οφειλών προς τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα σήμερα να απολαμβάνει την έκπτωση συνέπειας, στην επίλυση χρόνιων αιτημάτων πολιτών που θα έχει θετικό πρόσημο στα οικονομικά της επιχείρησης, καθώς και στο ότι δίνεται οριστική λύση στα προβλήματα με τις μικροβλάβες μέσω των οποίων εξοικονομούνται πολλές χιλιάδες ευρώ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μάντζιος, η ΔΕΥΑΙ προχωρά σε διεύρυνση και επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών, κάτι που επιφέρει οφέλη για την επιχείρηση, ενώ δρομολογεί λύσεις σε χρονίζοντα θέματα, όπως οι οικονομικές της διαφορές με τον δήμο και τα τέλη για τη σύνδεση των αποχετευτικών δικτύων του δήμου Ζίτσας και της δημοτικής ενότητας Περάματος.
Τέλος, κάλεσε τους οφειλέτες να έρθουν σε συνεννόηση με τη ΔΕΥΑΙ, ώστε να τακτοποιηθούν οι οικονομικές τους υποχρεώσεις. «Οι οικονομικές δυσκολίες είναι κατανοητές, αλλά αδιαφορία δε συγχωρείται. Πρέπει άμεσα οι οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους είτε με ρύθμιση, είτε με εξόφληση», κατέληξε ο κ. Μάντζιος.

Σε λειτουργία τα νέα ταμεία

Σήμερα ξεκίνησε και η λειτουργία των νέων ταμείων της επιχείρησης στο ισόγειο του κτιρίου της Ριζαρείου Πολιτείας, σε έναν χώρο που εξοπλίστηκε πλήρως χωρίς κανένα κόστος και παρέχει κατάλληλες συνθήκες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συναλλασσόμενους, ενώ υπήρξε μέριμνα και διασφαλίστηκε η πρόσβαση των ΑμΕΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος είχε μισθωθεί από τη ΔΕΥΑΙ εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς όμως ποτέ να αξιοποιηθεί, με τα ταμεία να λειτουργούν σε όροφο, χωρίς να υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναμονής και να σχηματίζονται ουρές στις σκάλες.

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη λειτουργία από τον Ιούνιο ο νέος βιολογικός

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής