ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναμένουν την ΚΥΑ, αλλά και την στήριξη του κλάδου

Την ΚΥΑ που θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των Δικαστηρίων αναμένει ο δικηγορικός κόσμος της χώρας, αλλά, ιδιαίτερα, των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου, όπως ο νομός Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν έως και σήμερα η λειτουργία των δικαστηρίων στα Γιάννενα έχει ανασταλεί μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Ωστόσο, από το πρωί της Τρίτης, με βάση τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα εκδοθούν ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διεξαγωγής δικών, που σημαίνει ότι θα συνεχίζουν να λειτουργούν, αιφνιδιάζοντας φυσικά τους εμπλεκόμενους.

Για τον λόγο αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, που έχει επισημάνει την πάγια θέση του για διαρκή λειτουργία των δικαστηρίων και δυνατότητα δικαστικής προστασίας των πολιτών, με προσαρμογή στα υγειονομικά μέτρα, ζητά την άμεση έκδοση της ΚΥΑ, ώστε οι δικηγόροι των επτά ΠΕ που βρίσκονται σε αναστολή να έχουν σαφή ενημέρωση και να μη δημιουργείται αβεβαιότητα και αγωνία για το καθεστώς που θα ισχύσει την Τρίτη το πρωί.

«Ζητήσαμε να εκδοθεί άμεσα σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης που να περιλαμβάνει και τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων στις επτά  ΠΕ που βρίσκονται ήδη σε αναστολή έως 6.11.2020 για να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς πρέπει να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί και να διασφαλιστεί κάθε ουσιαστικό και δικονομικό δικαίωμα. Ως πρόεδρος του ΔΣΙ δήλωσα ενώπιον όλων και  εξακολουθώ να θεωρώ προβληματικό το να πούμε ότι άμεσα λειτουργούν τα Δικαστήρια στις επτά περιφέρειες όταν όλοι οι παράγοντες της δίκης έχουν ειδοποιηθεί για το αντίθετο – πέρα από τα πολλά δικονομικά προβλήματα όπως ανταιτήσεις, ανταγωγές που δεν ασκήθηκαν εμπρόθεσμα ή ένορκες βεβαιώσεις που δεν ελήφθησαν…», σημειώνει η πρόεδρος Μαρία Νάκα.

Μάλιστα, οι πρόεδροι των Δ.Σ. των επτά περιφερειακών ενοτήτων έχουν ζητήσει να παραμείνουν σε πλήρη αναστολή έως και 6 Νοεμβρίου, όπως όριζαν οι προηγούμενες ΚΥΑ και να εκδοθεί νέα νομοθετική διάταξη για τις λοιπές ρυθμίσεις επαναλειτουργίας μετά την ημερομηνία αυτή.

Έτσι, ο δικηγορικός κόσμος παραμένει σε αναμονή, ενώ η Ολομέλεια των προέδρων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή τονίζει πως η υγειονομική κρίση που διέπει την χώρα, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, λαμβανομένων υπόψη αφενός μεν της ανάγκης συνέχισης του δικαιοδοτικού τους έργου και αφετέρου το γεγονός ότι από κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι χώροι των δικαστηρίων έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα χώρους υπερμετάδοσης του ιού.

Παράλληλα, ζητά από την πολιτεία να επιδείξει έμπρακτα την στήριξή της στον δικηγορικό κλάδο και με περαιτέρω μέτρα, που έχει πληγεί δραματικά από την υγειονομική κρίση.

Η Ολομέλεια για την οικονομική στήριξη του κλάδου, πέραν του διεκδικητικού πλαισίου που έχει θέσει με προηγούμενες αποφάσεις της (χορήγημα ΟΑΕΔ, αποζημιώσεις νομικής βοήθειας , καταβολή οφειλών ΕΦΚΑ, ζητήματα εμμίσθων κλπ) διεκδικεί τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής στήριξης των δικηγόρων, ιδίως στις περιφερειακές ενότητες όπου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων, την αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης και τη μείωση του μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων, λαμβανομένης υπόψη της εξαγγελίας της κυβέρνησης για υποχρεωτική τηλεεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Τέλος, ζητά την ενοποίηση των κριτηρίων για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση/ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με την μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων, προκειμένου να μην αποκλεισθεί η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Συνάντηση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον Δικηγορικό Σύλλογο