ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Μετακόμισαν» εντός πόλης οι αιμοδοσίες

Στα Γιάννενα έχει μεταφέρει τη δράση της η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας (Φ.Ο.Ε.Α.) του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς στην πανεπιστημιούπολη βρίσκονται πλέον μόνο οι φοιτητές που μένουν στις εστίες και όσοι παρακολουθούν εργαστήρια. Με δεδομένο ότι τα μαθήματα γίνονται πλέον μέσω τηλεκπαίδευσης, οι περισσότεροι φοιτητές δεν έχουν λόγο να βρεθούν στους χώρους του πανεπιστημίου, κάτι που οδήγησε τη ΦΟΕΑ να διεξάγει την αιμοδοσία της, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, σε αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής».

Με δεδομένο ότι τα μαθήματα γίνονται πλέον μέσω τηλεκπαίδευσης, οι περισσότεροι φοιτητές δεν έχουν λόγο να βρεθούν στους χώρους του πανεπιστημίου, κάτι που οδήγησε τη ΦΟΕΑ να διεξάγει την αιμοδοσία της, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, σε αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής».

Ένας επιπλέον λόγος είναι και το ότι στόχος δεν είναι να αιμοδοτήσουν μόνο οι φοιτητές, αλλά και οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, πολλοί εκ των οποίων διστάζουν να επισκεφθούν τους νοσοκομειακούς χώρους, με τον φόβο του κορωνοϊού να αποτρέπει πολίτες και τακτικούς αιμοδότες να δώσουν αίμα με τον τρόπο που συνήθιζαν.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ανοικτές αιμοδοσίες, ούτως ώστε να μπορεί να έρχεται περισσότερος κόσμος πιο εύκολα και να μην υπάρχει ο φόβος μην τυχόν κολλήσει κάποιος στα νοσοκομεία», τόνισε το μέλος της Φ.Ο.Ε.Α. Ελίζα Μπαζάκα, αναφέροντας πως οι ανοικτές αιμοδοσίες μπορούν να προσελκύσουν περισσότερο κοινό.

Στάθηκε επίσης στην αδυναμία πραγματοποίησης αιμοδοσίας αυτή την περίοδο στο πανεπιστήμιο. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε αιμοδοσίες στο πανεπιστήμιο. Κανονικά μέσα στο χρόνο πραγματοποιούμε μια κάθε εβδομάδα, συνήθως Παρασκευή, όπου η προσέλευση των φοιτητών είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στο κέντρο καθότι βρίσκονται ήδη στον χώρο οπότε και τους είναι πιο εύκολο», τόνισε, κάνοντας λόγο για αριθμό που αγγίζει τους 10 με 20 εθελοντές τη φορά.

Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία της αιμοδοσίας λέγοντας. «Πέρα από την ιδέα του εθελοντισμού, ένα άτομο, μια μόνο φιάλη αίματος, μπορεί να σώσει μέχρι και τρείς ζωές και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μόλις πέντε λεπτά από τον χρόνο μας».

Ο Διευθυντής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Ζησιάδης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του έργου των φοιτητών και τη σημασία της, ενώ παρότρυνε τους πολίτες να μη φοβούνται να επισκεφθούν τα αρμόδια τμήματα αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, καθώς έχουν μεριμνήσει για την ασφάλεια του κοινού.

Σχετικά άρθρα

Αιμοδοσία στο Λύκειο Ελληνίδων

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση