ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόσθετη ανησυχία η έλευση των εργατών γης

Έντονη είναι η ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας για την έλευση το επόμενο διάστημα εκατοντάδων εργατών γης, πολλοί από άλλες χώρες, οι οποίοι θα απασχοληθούν τους επόμενους 4-5 μήνες κυρίως στη συγκομιδή των εσπεριδοειδών και ακτινιδίων.

Κάθε χρόνο εκτιμάται πως στον κάμπο της Άρτας φτάνουν για να εργαστούν περίπου 2.500 – 3.000 εργάτες γης, με αρκετούς από αυτούς να έρχονται απευθείας από το εξωτερικό και άλλους από άλλα μέρη της χώρας, όπου απασχολούνται επίσης εποχικά σε αγροτικές εργασίες.
Οι περισσότεροι μένουν κατά ομάδες σε πρόχειρα καταλύματα, χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους τόσο για τους ίδιους, όσο και γενικότερα για τους πολίτες της Άρτας, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια εστία κορωνοϊού.
Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του εκφράζει ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Άρτας Χρύσα Βόιδαρου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Άρτας Γιώργο Βασιλείου, τον διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας Ευάγγελο Ντάκουλα, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννη Γκολομάζο και τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Σταμάτη Κωνσταντίνο.
Αρχικός στόχος της επιστολής, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου,είναι αυτός της θωράκισης κατά του ιού και της διατήρησης χαμηλών ποσοστών κρουσμάτων στην περιοχή της Άρτας, καθώς και η λήψη των απαραίτητων μέτρων που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Αυτοψίες Περιφέρειας- Αστυνομίας

Ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την πλευρά της περιφέρειας Ηπείρου έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Άρτας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, προχώρησαν σε σειρά ελέγχων στην περιοχή του κάμπου της Άρτας. Αρχικά διενεργήθηκαν δέκα αυτοψίες και επανέλεγχοι σε χώρους– οικόπεδα, όπου διαπιστώθηκαν οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων αλλοδαπής υπηκοότητας, εντός αποθηκών ή οικημάτων, τα οποία δεν έφεραν καμιά προδιαγραφή για διαβίωση εντός αυτών. Συνολικά εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν 20 περίπου σημεία– χώροι διαβίωσης, απ’ όπου πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση των διαμενόντων, σφράγιση των αποθηκών– σπιτιών, διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κλήση σε απολογία των ιδιοκτητών και αποστολή εγγράφων στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Επίσης, το διάστημα του καλοκαιριού, περίοδο κατά την οποία αρκετοί από τους εργάτες γης μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπήρξε διάλογος με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Άρτας, που απασχολούνται με τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, έτσι ώστε να γίνουν κοινωνοί στο πρόβλημα μετάδοσης του κορωνοϊού από τους εργάτες γης.
Με την έλευση του Σεπτεμβρίου και των πρώτων εργατών γης, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν κοινές συσκέψεις με τους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα, τους εμπόρους, τους αντιπροσώπους και τους μεσάζοντες των αγροτικών προϊόντων που απασχολούν εργάτες γης, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.

Σχετικά άρθρα

Όλες οι ελπίδες σε ένα παρασιτοειδές από το Βιετνάμ

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Ισχυρή παρουσία στην Άρτα, ακολουθεί η Θεσπρωτία

Ηπειρωτικός Αγών