ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μαζική προσέλευση για rapid test στο διοικητήριο της περιφέρειας (φωτορεπορτάζ)

Μαζική είναι από το πρωί η προσέλευση πολιτών για να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ με τη διαδικασία rapid, που διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο ισόγειο του διοικητηρίου της περιφέρειας, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων για τον εντοπισμό κρουσμάτων covid- 19 στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.

Έξω από την περιφέρεια έχουν σχηματιστεί ουρές, με τον κόσμο να περιμένει υπομονετικά να εξεταστεί, τηρώντας όλα τα προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της αναμονής, όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Η διαδικασία είναι απλή. Αφού πρώτα οι πολίτες δώσουν τον ΑΜΚΑ τους και τον αριθμό του τηλεφώνου τους, γίνεται λήψη ρινικού επιχρίσματος και σε λίγα λεπτά ειδοποιούνται οι πολίτες για το αποτέλεσμα του τεστ. Αν κάποιο βγει θετικό, άμεσα ακολουθεί διαδικασία μοριακού τεστ, που είναι πλέον αξιόπιστο.


Η διενέργεια των τεστ γίνεται από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στο ισόγειο του διοικητηρίου της περιφέρειας Ηπείρου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, καθώς και την Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Τα τεστ, τα οποία διενεργούνται με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, την 6η ΥΠΕ και την 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων, είναι δωρεάν και μπορούν να προσέρχονται όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες προς εξέταση.

Μέχρι νωρίς το μεσημέρι είχαν εξεταστεί περισσότερα από 350 άτομα, με τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων να αναμένονται επίσημα από τον ΕΟΔΥ, αν και οι πληροφορίες θέλουν ελάχιστα έως μηδαμινά θετικά δείγματα.
Ο Γιώργος Δελλής, εκ μέρους της ομάδας διαχείρισης covid του ΕΟΔΥ, σημείωσε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή των πολιτών για τις επόμενες ημέρες, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι επιβαρυμένη η περιοχή επιδημιολογικά.
Σημείωσε δε πως από τον Μάιο, οπότε εγκαταστάθηκαν οι Κινητές Ομάδες Υγείας στην περιοχή, έχουν διενεργηθεί πάνω από 30.000 μοριακά τεστ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια καλή εικόνα για την περιοχή.
Τα rapid test, σύμφωνα με τον κ. Δελλή, είναι έγκυρα, ασφαλή και γρήγορα. «Από τη σημερινή εικόνα βλέπουμε μια μεγάλη προσέλευση από τον κόσμο, εμείς θα παραμείνουμε έως την Παρασκευή με σκοπό να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ. Φυσικά υπάρχουν δεδομένες δυνατότητες τις οποίες θέλουμε να εξαντλήσουμε», σημείωσε.
Ο στόχος της δράσης αυτής είναι να μπορεί ο ΕΟΔΥ, με βάση την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, να σχεδιάζει καλύτερα τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και να εφιστά την προσοχή του πληθυσμού για το τι πρέπει να κάνει.
Στο σημείο βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνοντας την ανησυχία του κόσμου αλλά και την ανάγκη για ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων.
«Ίσως ευθύνεται ο μεγάλος εφησυχασμός ότι στα Γιάννενα όλα πήγαιναν καλά. Άρχισαν πολλοί να σκέφτονται ότι δεν είναι τίποτα, είναι ένα παραμύθι, και αυτό πληρώνουμε σήμερα», τόνισε ο κ. Καχριμάνης και έκανε έκκληση στους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο με συμπτώματα δύο ή τριών ημερών.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως τα μέτρα απαγορεύουν τη συνάθροιση άνω των εννέα ατόμων, με σαφείς αιχμές προς την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση. «Υπάρχει θέμα σοβαρό στην περιοχή μας», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Προαιρετικό το rapid test για την είσοδο στο «Χατζηκώστα»

Χωρίς rapid test την Κυριακή των εκλογών

Χωρίς rapid test για τρεις ημέρες