ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πολλές οι ανάγκες, λίγα τα κονδύλια

Ο τρόπος λειτουργίας, η διαχείριση ενδεχόμενους κρούσματος, οι καθυστερήσεις για την προμήθεια υλικών αλλά και οι κτιριακές υποδομές, κυρίως στην Άρτα, βρίσκονται στην «ατζέντα» των πρυτανικών αρχών του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων αυτές τις ημέρες και λίγο πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας, το ίδρυμα έχει αποφασίσει να λειτουργήσει με μεικτό σύστημα, δηλαδή και με τη φυσική παρουσία όπου είναι εφικτό και εξ αποστάσεως, σε ότι αφορά τα θεωρητικά μαθήματα, ενώ τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με ολιγομελείς ομάδες.

Αυτό προκύπτει και από την ΚΥΑ που αφορά στην πανδημία, όπως ανέφερε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, απαντώντας και στο αίτημα του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών για πλήρη λειτουργία του πανεπιστημίου με φυσική παρουσία. Ο Σύλλογος, όπως είναι γνωστό προχώρησε χθες σε κατάληψη στην πρυτανεία και τις διοικητικές υπηρεσίες, θέτοντας και το ζήτημα της ασφάλειας απέναντι στον κορωνοϊό γενικότερα και το θέμα των φοιτητικών εστιών, κυρίως στην Άρτα, που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα.

«Τις επόμενες δύο ημέρες θα βγει και ο κανονισμός διαχείρισης κρουσμάτων και πως θα τα διαχειριζόμαστε σε σχέση και με το ΠΓΝΙ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς. Είναι ένα δύσκολο θέμα, όμως θα είμαστε έτοιμοι αν εμφανιστεί κρούσμα, να ξέρουμε τι να κάνουμε», σημείωσε και πρόσθεσε πως το μεικτό σύστημα που επελέγη επιτρέπει να υπάρχει ευελιξία, ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό επίπεδο, και να μη χαθούν ώρες μαθημάτων.

Ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση στον διαγωνισμό για την προμήθεια μέσων προστασίας, όπως μάσκες. Το πρώτο αντικειμενικό πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει μεγάλη επάρκεια στην αγορά και το δεύτερο έχει να κάνει με το υπουργείο που μετέφερε την χρηματοδότηση στην Επιτροπή Ερευνών, με αποτέλεσμα να πρέπει ο διαγωνισμός να ξεκινήσει ξανά από την αρχή. Ο πρύτανης εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, ωστόσο επανέλαβε πως τα κονδύλια δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες ως το τέλος του έτους και θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση.

Το θέμα αυτό, όπως και άλλα που αφορούν στη λειτουργία των Ιδρυμάτων θα τεθούν στο υπουργείο και κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρυτάνεων που πραγματοποιείται εξ’ αποστάσεως.

Τέλος, οι πρυτανικές αρχές πρόκειται να επισκεφθούν την Παρασκευή τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στην Άρτα και κυρίως τις φοιτητικές κατοικίες.  «Οι υποδομές χρειάζονται συντήρηση, αλλά αυτό είναι σε συνάρτηση με την χρηματοδότηση που λαμβάνουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», σημείωσε ο πρύτανης.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος