ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θα ψάξει χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα

Διαβεβαιώσεις ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Κόνιτσας, δίνει ο δήμαρχος Νικόλαος Εξάρχου.

Οι διαβεβαιώσεις έρχονται σε συνέχεια δημοσιευμάτων για ακύρωση του έργου, με προϋπολογισμό 3,6 εκατ. ευρώ, τα οποία βασίστηκαν κατά κύριο λόγο σε διαμαρτυρία κατοίκων της κοινότητας Κλειδωνιάς. Οι κάτοικοι εκφράζουν τη λύπη τους για το ότι ο δήμαρχος άσκησε ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση υπ. αρ. 80/2020(31-07-2020) του δημοτικού συμβουλίου για επιβεβαίωση και στήριξη του σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για ένταξη του έργου «Αντικατάσταση Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Οικισμών Δήμου Κόνιτσας» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», που προέβλεπε την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης τεσσάρων τοπικών κοινοτήτων μεταξύ των οποίων και της Κλειδωνιάς.
Οι κάτοικοι της Κλειδωνιάς υπενθυμίζουν ότι το έργο είχε πάρει έγκριση από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ο σημερινός δήμαρχος, ως επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης τότε, το είχε υπερψηφίσει.
Στην απάντησή του, ο δήμαρχος υπεραμύνεται της προσφυγής του για την ακύρωση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας ότι παρατύπως ελήφθησαν από το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση στις 31/7/2020, καθώς το αρμόδιο όργανο για ένταξη μελετών- έργων σε προγράμματα δεν είναι το δημοτικό συμβούλιο, αλλά η Οικονομική Επιτροπή.
Η δημοτική αρχή Κόνιτσας ουσιαστικά συναινεί στην αναίρεση μιας πλειοψηφικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για «τυπικούς λόγους», με την υποστήριξη της προσφυγής προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Νίκος Εξάρχου ρίχνει ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, γιατί όπως λέει δεν ασχολήθηκε με τη διαδικασία αδειοδότησης των πηγών ύδρευσης των κοινοτήτων (προϋπόθεση για να είναι πλήρης ο φάκελος του έργου) και αναφέρει: «Θα επιδιώξω τα συγκεκριμένα έργα τα οποία υποβλήθησαν στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και δεν έγινε δυνατή η ένταξή τους (ούτε έχουμε εγγράφως θετική αξιολόγηση) να υποβληθούν προς υλοποίηση σε παρεμφερές πρόγραμμα, αν είναι δυνατόν».
«Θα επιδιώξω τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία υποβλήθησαν στο πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” και δεν έγινε δυνατή η ένταξή τους (ούτε έχουμε εγγράφως θετική αξιολόγηση), να υποβληθούν προς υλοποίηση σε παρεμφερή πρόγραμμα, αν είναι δυνατόν. Ο δήμος, ενώ ξεκίνησε το 2013 τη διαδικασία αδειοδότησης των πηγών ύδρευσης όλων των κοινοτήτων (115 σε αριθμό), δυστυχώς δεν την ολοκλήρωσε, διότι δεν ασχολήθηκε καθόλου η προηγούμενη δημοτική αρχή. Η αδειοδότηση είναι μια από τις προϋποθέσεις, ώστε ένας φάκελος να είναι πλήρης για την ένταξη έργων ύδρευσης. Ήδη προσπαθούμε, παρότι ο χρόνος πιέζει να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα», αναφέρει στην απάντησή του.

Σχετικά άρθρα

Σε θερμή ατμόσφαιρα η ορκωμοσία στον Δήμο Κόνιτσας

Επιστροφή του Ανδρέα Παπασπύρου στον Δήμο Κόνιτσας

Γεωργία Χαλάτση

Σε ενίσχυση του ρεύματος από Ισραήλ προσδοκά ο Δήμος Κόνιτσας