ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ερίζουν για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας “Χατζηκώστα” και ΠΓΝΙ

Σε «μήλο της έριδος» έχει εξελιχθεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων στην οδό Βαλαωρίτου με τον Ψυχιατρικό Τομέα του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» να θέλει να το διατηρήσει υπό τον έλεγχό του και την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων να προβάλει το δικαίωμά της να έχει την ευθύνη λειτουργίας.

Το όλο θέμα έχει να κάνει μια εκκρεμότητα που έρχεται από το 1991. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας λειτουργεί υπό τη διοικητική, οικονομική και επιστημονική ευθύνη του «Χατζηκώστα» για 30 χρόνια, χωρίς την απασχόληση πανεπιστημιακού προσωπικού. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται εν εξελίξει ενέργειες να «επιστρέψει» στην επιστημονική και διοικητική ευθύνη του πανεπιστημίου και του ΠΓΝΙ.
Κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της, ωστόσο η εικόνα των δύο πλευρών να αντιμάχονται για τα κεκτημένα η μία και για τα όσα εκ του νόμου δικαιούται η άλλη, σίγουρα δεν περιποιεί τιμή, πολύ δε περισσότερο μοιάζει «ξένη», καθώς τα δύο νοσοκομεία της πόλης δείχνουν να αλληλοσυμπληρώνονται και όχι να αντιμάχονται όλα αυτά τα χρόνια.
Το θέμα έχει γίνει γνωστό εδώ και μερικές εβδομάδες, ωστόσο η όλη υπόθεση άρχισε να παίρνει διαστάσεις μετά τη μακροσκελή «ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες των Ιωαννίνων» του διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθηγητή Ψυχιατρικής Θωμά Υφαντή.
Στην επιστολή του, ο κ. Υφαντής έκανε λόγο για οικειοποίηση εδώ και δεκαετίες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας από τον ψυχιατρικό τομέα του «Χατζηκώστα», προσθέτοντας πως το Κέντρο είναι της Πανεπιστημιακής Κλινικής και αυταπόδεικτα ο διευθυντής της Ψυχιατρικής έχει την ευθύνη της λειτουργίας του και όχι το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί ξαφνικά προκύπτει ζήτημα μετά από 30 χρόνια λειτουργίας υπό τον έλεγχο του «Χατζηκώστα». Ο κ. Υφαντής αιτιολογεί τη διεκδίκηση για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς, όπως τονίζει, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τις απολύτως βασικές ψυχιατρικές υπηρεσίες και μόνον, ενώ η Ψυχιατρική Κλινική έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την πλειονότητα των δράσεων και υπηρεσιών με το υφιστάμενο προσωπικό της. «Το Πανεπιστήμιο και η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ενδιαφέρονται για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα και αυτός και μόνον είναι ο λόγος της εισήγησής μας να ενταχθεί στο ΠΓΝΙ. Κάθε προσπάθεια σύνδεσης του θέματος με γενικότερα θέματα των δύο νοσοκομείων, είναι φανταστική και εκτός τόπου και χρόνου. Οδηγός μας είναι το όφελος της κοινότητας μέσω της προσφοράς σε αυτήν ποιοτικών ψυχιατρικών υπηρεσιών ανεξάρτητα από το Νοσοκομείο που θα τις παρέχει. Δεν θεωρούμε κάποιο Νοσοκομείο “καλό” και κάποιο “κακό”, ούτε κάποιο “διεφθαρμένο” και κάποιο “καθαρό”. Και τα δυο Νοσοκομεία της πόλης μας, υποστελεχωμένα και πληγέντα και από την οικονομική κρίση και από την κρίση του covid-19, καταβάλλουν υπεράνθρωπες πολλές φορές προσπάθειες να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες του τόπου. Εμφατικά επίσης δηλώνουμε ότι καμία αντιπαλότητα με τους συναδέλφους του ΓΝΙ “Χατζηκώστα” και κανένα άλλο κίνητρο ή συμφέρον πέρα από το συμφέρον της κοινότητας δεν μας οδήγησε να ξανα-εισηγηθούμε την εγκατάσταση του ΚΨΥ στο ΠΓΝΙ», σημειώνει ο κ. Υφαντής στην επιστολή του.
Την άποψη ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα, εξέφρασε χθες και ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων, προερχόμενος από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα, Φίλιππος Πρίφτης, ωστόσο από τα όσα ανέφερε στη συνέχεια, μάλλον το αντίθετο προκύπτει. «Εμείς θέλουμε τη συνεργασία. Ο κ. Υφαντής θεωρεί ότι πρέπει να είναι ο ιδιοκτήτης», τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το όλο θέμα ξεκίνησε όταν ο κ. Υφαντής δεν ικανοποιήθηκε με την πρόταση για να εκπαιδευτούν στο Κέντρο οι ειδικευόμενοι γιατροί.
Απαντώντας στα όσα ανέφερε για το έργο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας ο κ. Υφαντής στην επιστολή του, ο κ. Πρίφτης παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που λειτουργούν για ενήλικες και παιδιά όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας που θα υλοποιήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.
«Αν έρθει το ΠΓΝΙ και εγκαταστήσει εδώ τις δομές που θέλει, θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δημιουργήσει δεσμούς με την κοινωνία, έχουμε πολλούς ασθενείς, πάνω από 6000 το 2019. Αν φύγουμε εμείς, θα πρέπει να φύγουν και οι ασθενείς. Έχουμε δημιουργήσει μια προσωπική σχέση, αν φύγουμε δε θα έχουμε χώρο να τους παρακολουθούμε», σημείωσε.

Βλέπουν σχέδιο συρρίκνωσης

Έντονα αντιδρούν στην προοπτική αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», οι οποίοι δε φαίνεται να ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον, αλλά βλέπουν ένα σχέδιο συρρίκνωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος πίσω από αυτή την εξέλιξη.
Να υπάρξουν απαντήσεις για τους λόγους που επιβάλλουν την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας, ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Κωνσταντίνος Καλαμπόκας, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν καμία δράση να φύγει από το «Χατζηκώστα». «Αν ξεκινήσει η συρρίκνωση σήμερα, δε γνωρίζουμε τι θα συμβεί αύριο με άλλους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε άμεση αγωνιστική συσπείρωση ώστε να σταματήσει η απαξίωση των δομών του ψυχιατρικού τομέα του «Χατζηκώστα», να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι ψυχιατρικές δομές και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, να ανοίξουν οι κλίνες της ψυχιατρικής κλινικής και νέες δομές ψυχικής υγείας, καθώς και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση του ψυχιατρικού τομέα, κάλεσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου και μέλος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, Γιώργος Γεωργάρας. «Χατζηκώστα και ΠΓΝΙ δεν είναι ανταγωνιστές, έχουν όμως έναν κοινό αντίπαλο: την πολιτική εμβάθυνσης της επιχειρηματικής λειτουργίας τους», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Θέλουν τα Γιάννενα… υπαίθριο καμβά

Ζητούν λειτουργία στους ίδιους χώρους και με τα ίδια χαρακτηριστικά

Έντεκα ερωτήματα για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας