ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υψηλά τα κρούσματα, παρατείνονται τα μέτρα

Απουσιάζει από τον σημερινό «χάρτη» του κορωνοϊού η Ήπειρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 270 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ την παράταση των μέτρων προστασίας ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς λόγω των σταθερά υψηλών κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Στα 270 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9800, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. Τα 2012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 259 θανάτους συνολικά στη χώρα. 91 (35.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τα 238 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 16 συνδέονται με επαφή με γνωστά επιβεβαιωμένα κρούσματα ή με ιχνηλατήσεις αυτών και έξι με γνωστές συρροές.

Η Αττική βρίσκεται στο κόκκινο για μια ακόμα μέρα με 112 κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 27. Ακόμα, εντοπίζονται 10 στις Κυκλάδες και 9 στην Κοζάνη.

Τα μέτρα που παρατείνονται

Την παράταση των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό για 14 μέρες, δηλαδή έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα που παρατείνονται αφορούν τον μέγιστο αριθμό πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια, τα μέτρα προστασίας σε παραλίες, σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, την απαγόρευση λιτανειώΝ, αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους, την αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα ευάλωτων ομάδων, τον εργαστηριακό έλεγχο σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, την απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών, τους ελέγχους σε πλοία από εξωτερικό και τα περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ.

Όσον αφορά στα χερσαία σύνορα της χώρας, έως τις 11 Σεπτεμβρίου παρατείνονται οι περιορισμοί εισόδου σε υπηκόους συγκεκριμένων ξένων χωρών, καθώς και οι περιορισμοί συνδέσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Παρατείνεται επίσης η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα.

 

Εξαντλούνται οι πόροι

Ποσό ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» δέσμευσε το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε στην Ο.Ε. ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Μετά και τη νέα δέσμευση, οι διαθέσιμοι πόροι της Περιφέρειας Ηπείρου για αυτό το σκοπό έχουν εξαντληθεί εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτά τα χρήματα ανήκουν στο λεγόμενο «μαξιλάρι» ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί προ της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Τέλος, ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια, αποδεχόμενη αίτημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θα συνδράμει στην τοποθέτηση τεσσάρων κοντέινερ για την αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν.

Σχετικά άρθρα

4.114 τα κρούσματα στην Ήπειρο, 2.416 στα Γιάννενα

Παραμένουν στους εσωτερικούς χώρους οι μάσκες

Μειωμένα τα κρούσματα, υψηλός ο αριθμός των θανάτων