ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο εδώ και τώρα ζητά ο δήμος Αρταίων

Άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου στους Κωστακιούς Άρτας ζητά το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων από τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και την κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής Αθηνά Τζώρα.

Στη θέση αυτή κατέληξε μετά τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε ο δήμαρχος, οι βουλευτές, ο πρύτανης, η κοσμήτορας και το Επιμελητήριο να επισκεφτούν τους υπουργούς Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τον περιφερειάρχη Ηπείρου για τη στήριξη και χρηματοδότηση του έργου.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο δήμος Άρτας διατηρεί ακλόνητη την πεποίθηση ότι η ίδρυση του Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας στα Γιάννενα υπονομεύει το μέλλον της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας, αλλά και του ίδιου του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου στους Κωστακιούς, θέση που εξέφρασε ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης. «Διεκδικούμε το αυτονόητο, αυτό που μας αναλογεί μέσα στην Ήπειρο. Διεκδικούμε ισάριθμες ευκαιρίες για ανάπτυξη και τόνωση της τοπικής μας οικονομίας. Δεν αρκεί να λέμε για δεκαετίες πως είμαστε η τελευταία σε ανάπτυξη περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να το αλλάξουμε. Σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, στην πόλη όπου εδράζεται η Γεωπονική Σχολή εκεί εδράζονται και αντίστοιχα Πάρκα. Ο λόγος είναι προφανής: εκεί που υπάρχει η εκπαίδευση, εκεί πρέπει να υπάρχουν και δομές που την συνδέουν με την παραγωγική διαδικασία. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου. Το “λίγο από εδώ και το λίγο παραπέρα” δεν βοηθάει. Θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει όλοι πια. Ή ακόμη χειρότερα, θα έπρεπε να έχουν καταλάβει όλοι, το επίσης αυτονόητο: τα δύο πανομοιότυπα πάρκα θα υπονομεύουν το ένα το άλλο. Εκτός και αν θέλουν να γίνει μόνο αυτό των Ιωαννίνων και να μην γίνει καν αυτό της Άρτας», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε την ηγεσία του πανεπιστημίου να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Πάρκου, έτσι ώστε στις 25 Αυγούστου που συνεδριάζει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου, να ληφθούν αποφάσεις.
«Ήρθε η ώρα το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να αποδείξει ότι είναι πανεπιστήμιο Ηπείρου, με γνώμονα την ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλων των σχολών του βασιζόμενο σε ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια και μόνο, μιας και έχει το αυτοδιοίκητο του, να αποδείξει στην πράξη ότι δεν επηρεάζεται από πολιτικούς φορείς. Αν το πανεπιστήμιο αποδείξει με επιστημονικές παραδοχές και αντίστοιχα παραδείγματα το λάθος των ισχυρισμών μου, εγώ θα συνταχθώ με την πρότασή του», συνέχισε και κατέληξε, λέγοντας ότι ο δήμος Αρταίων διαθέτει 100.000 ευρώ για να γίνει το έργο.
Τη χωροθέτηση του Πάρκου και την εξεύρεση χρηματοδότησης περιέγραψε ως τα δύο βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης, λέγοντας, ωστόσο, ότι τα οικονομικά του πανεπιστήμιου είναι περιορισμένα.
Από την πλευρά της, η κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής κ. Τζώρα εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ως προς το μέλλον του ΠΑΤΕΠΗ και τόνισε πως με την λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου θα υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής και θα διασφαλιστεί το μέλλον της. Τόσο η κ. Τζώρα όσο και ο κ. Σκούφος επιμένουν ότι τα Κέντρα Καινοτομίας Κρέατος και Γενετικής Βελτίωσης πρέπει να ενταχθούν στο Αγροδιατροφικό Πάρκο.

Σχετικά άρθρα

ΞΕΝΙΑ Άρτας – Δεύτερες σκέψεις στο παρά πέντε της δημοπράτησης

Μετωπική σύγκρουση για τα έργα φυσικού αερίου στην Άρτα

Δήμος Αρταίων- Παραδόθηκε η οριστική μελέτη για το Open Mall

Ηπειρωτικός Αγών