ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναταραχή λόγω των αλλαγών στις βάρδιες

Για αδιαφορία, λάθη και παραλείψεις με «φόντο» την ιδιωτικόποιηση υπηρεσιών, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων, που πραγματοποιεί 24ωρη απεργία τη Δευτέρα και συγκέντρωση στο εργοτάξιο.

Το ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες, αφορά την αλλαγή των βαρδιών και αδειών στον τομέα της καθαριότητας, η οποία γίνεται καθώς δεν επαρκούν οι πιστώσεις για τη νυχτερινή αποζημίωση των συμβασιούχων.«Αυτή τη φορά, μέσα στον Ιούλιο, η δημοτική αρχή “ανακάλυψε” ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για την πληρωμή της νυχτερινής αποζημίωσης των συμβασιούχων στην καθαριότητα, και αποφασίζει να μεταφέρει τους συμβασιούχους της νυχτερινής βάρδιας στην πρωινή βάρδια. Ταυτόχρονα όμως, και καθώς τα οχήματα δε φτάνουν για να δουλέψουν όλοι το πρωί, μεταφέρει μόνιμους εργάτες από την πρωινή βάρδια στη νυχτερινή, γιατί, σε αντίθεση με τις πιστώσεις των συμβασιούχων, οι πιστώσεις των μονίμων εργαζομένων επαρκούν για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις για τα νυχτερινά», τονίζει ο Σύλλογος ΟΤΑ.

Μάλιστα, απαντά στην εξήγηση της δημοτικής αρχής για τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος σε εργαζόμενους που δεν έχει εξασφαλιστεί η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία και την καλούν να απολογηθεί για το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, ακόμα οι εργάτες δουλεύουν χωρίς τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που προβλέπονται, ενώ σημειώνουν πως η παροχή γάλακτος έχει σταματήσει από τον Αύγουστο του 2019.Παράλληλα, σημειώνει ότι, αν και εδώ και ένα χρόνο έχουν εγκριθεί, δεν έχουν αγοραστεί τα τέσσερα νέα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι βάρδιες.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις του προσωπικού, ο Σύλλογος καταγγέλλει για αδιαφορία και σκοπιμότητα τηδημοτική αρχή, καθώς έκανε μόλις επτά προσλήψεις εργατών καθαριότητας, στο πλαίσιο των ΠΝΠ για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα μόνο στη νυχτερινή βάρδια (28 άτομα) να οφείλονται 946 μέρες άδειας και 332 ρεπό. Καταγγέλλουν ακόμη αδιαφορία και για τον καθαρισμό του χώρου του εργοταξίου αλλά και την απουσία ελέγχου των εργολάβων που αναλαμβάνουν υπηρεσίες, παρότι οι υπηρεσίες διαπιστώνουν πλημμέλειες, όπως στο πλύσιμο των κάδων και την αποκομιδή των ογκωδών

«Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής έχει σαν αποτέλεσμα τα συνεχόμενα λάθη και τις παραλείψεις σε όλες τις αποφάσεις. Είτε πρόκειται για τις βάρδιες στην καθαριότητα και τις άδειες, είτε πρόκειται για τον συνωστισμό στα ακατάλληλα γραφεία, είτε πρόκειται για την πρόβλεψη αγοράς απλών πραγμάτων όπως άσφαλτο, λάμπες ή χαρτί υγείας. Την ίδια στιγμή όμως, με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν τις ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα, τη ΣΕΑ για την αλλαγή των LED, τους ιδιώτες στο πλύσιμο κάδων και στα ογκώδη. Αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή αδιαφορεί για τη λειτουργία των υπηρεσιών, γιατί έχει σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας αλλά και άλλων “προβληματικών υπηρεσιών” τις οποίες αφήνει να παραπαίουν» τονίζει ο Σύλλογος.

Tο διοικητικό συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του,αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τη Δευτέρα,απαιτώντας να μη γίνει καμία αλλαγή στις βάρδιες της καθαριότητας, να δοθούν οι άδειες του καλοκαιριού όπως είχαν προγραμματιστεί, προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, να ξεκινήσουν η παροχή γάλακτος – ΜΑΠ και οι εργασίες συντήρησης του εργοταξίου και να αξιοποιηθούν τα δεκάδες ακίνητα που ανήκουν στον δήμο Ιωαννιτών ή να εξευρεθούν νέοι χώροι για να στεγαστούν οι υπηρεσίες.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Κλειστός λόγω φθορών στην είσοδο ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση για την κατάσταση στην καθαριότητα