ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κωλυσιεργία για το Αγροδιατροφικό Πάρκο “βλέπει” ο δήμος Αρταίων

Για κωλυσιεργία στην προώθηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου στους Κωστακιούς, όπως προέβλεπε ο νόμος για την ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατηγορεί το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο δήμος Αρταίων.

Σε συνεδρίασή του, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο κάλεσε τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την κοσμήτορατης Γεωπονικής Σχολής να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Πάρκου, παραχωρώντας κατά χρήση στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων έκταση στην περιοχή των Κωστακιών, πλησίον των εγκαταστάσεων της Γεωπονικής Σχολής του πανεπιστημίου, καθώς και να προχωρήσει η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου Αρταίων και πανεπιστημίου για τη δημιουργία του Πάρκου και τη συνεργασία σε επίπεδο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της περιφέρειας Ηπείρου για τη δημιουργία του Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας στα Γιάννενα, γεγονός που δε βλέπει θετικά η Άρτα, θεωρώντας πως η ύπαρξη των δύο δομών με το ίδιο αντικείμενοθα αποδυναμώσει το Πάρκο του πανεπιστημίου στην Άρτα.

Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης σημείωσε πως η δημιουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας, καθώς το αντικείμενο συνάδει απόλυτα με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. «Η πρυτανεία θα πρέπει νακάνει τις πρώτες ενέργειες για την έκταση», σημείωσε ο κ. Τσιρογιάννης προσθέτοντας πως το ίδιο αίτημα έχει μεταβιβάσει στους υπουργούς Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στον πρωθυπουργό.

«Αν υπάρχει καλή διάθεση, θα βρούμε τον τρόπο και τη χρηματοδότηση», σημείωσε, τονίζοντας πως ο δήμος συμβολικά αλλά και ουσιαστικά ενέκρινε τη διάθεση κονδυλίου 100.000 ευρώ για τις πρώτες ενέργειες.

Σημείωσε δε πως και στις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου, υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές με άλλα αντικείμενα, πάνω στα οποία θα μπορούν να δημιουργηθούν αντίστοιχες δομές. «Κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε Ηπειρώτες σε όλα. Κάθε περιοχή να διεκδικήσει αυτό που της αναλογεί και αν καταφέρουμε ένα brandnameΉπειρος, ωφελημένες θα είμαστε όλες οι πόλεις της Ηπείρου», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή