ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πολλή γκρίνια για τα πολιτιστικά δρώμενα

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λέει η παροιμία και μάλλον αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οδηγεί καλλιτέχνες να εκφράσουν φωναχτά τα παράπονα τους για την αντιμετώπιση του τοπικού πολιτιστικού δυναμικού από τη δημοτική αρχή.

Αντίστοιχα παράπονα, βέβαια, πάντοτε υπήρχαν, ωστόσο πλέον ενισχύονται και από το γεγονός πως το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό και για τους καλλιτέχνες, που βλέπουν πως οι ευκαιρίες συμμετοχής τους σε δρώμενα είναι ελάχιστες. Και αυτό μεταφράζεται και σε οικονομικές δυσχέρειες για τους περισσότερους, μετά από μια τρίμηνη σχεδόν περίοδο lockdown στον πολιτισμό.
Η ανακοίνωση του έργου με το οποίο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα κάνει θερινή περιοδεία και η παρουσίαση του προγράμματος του Πνευματικού Κέντρου για το καλοκαίρι ήταν οι αφορμές για να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις.
Η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ιωαννίνων», γνωστή και ως Support Art Workers, με κείμενο που στάλθηκε στα ΜΜΕ, καταγγέλλει ότι οι τακτικές που ακολουθούνται στην πολιτική του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια, παραγκωνίζουν τους επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης, καθώς λειτουργούν με αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, απαξίωση, έλλειψη διαλόγου και «κατ’ επίφαση» οικονομική υποστήριξη των καλλιτεχνών. Μάλιστα, τονίζεται ότι οι δύο πυλώνες του πολιτισμού, το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, αποποιούνται τον βασικό τους ρόλο, που είναι η στήριξη, η εξέλιξη και η ανάδειξη του έργου των καλλιτεχνών της πόλης.
Πέρα από το γενικότερο καταγγελτικό πνεύμα, υπάρχουν και ειδικότερες καταγγελίες, που φαίνεται πως εκπορεύονται από ανθρώπους του θεάτρου, καθώς αφορούν κατά κύριο λόγο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Έτσι, καταγγέλλονται αδιαφανείς διαδικασίες αναθέσεων παραγωγών από το ΔΗΠΕΘΕ, επιλεκτικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος μέσω e-mail (διαδικτυακές δράσεις), αδιαφάνεια και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα κονδύλια που εξαγγέλθηκαν ή δόθηκαν για τον πολιτισμό, απλήρωτη εργασία και ακύρωση τιμολογίων από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, καθώς και ανάθεση σκηνοθεσίας παραγωγής σε μέλος του Δ.Σ. Η τελευταία καταγγελία αφορά τον σκηνοθέτη Νίκο Σφαιρόπουλο, ο οποίος πρόκειται να σκηνοθετήσει μια φθινοπωρινή παραγωγή.
«Το ελάχιστο που αναμένουμε από τη δημοτική αρχή, είναι να επιδείξει αντανακλαστικά, ακόμα και την ύστερη ώρα, παγώνοντας τη θερινή παραγωγή του έργου του ΔΗΠΕΘΕ και να διαθέσει τα χρήματα αυτά, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης και με διαφανείς διαδικασίες, στο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής», αναφέρει η ανακοίνωση και στη συνέχεις προβάλλονται οι διεκδικήσεις.
Μεταξύ αυτών είναι η άμεση κοινοποίηση ανοιχτών καλεσμάτων για κατάθεση προτάσεων από το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και ορισμός ανεξάρτητης διακλαδικής επιτροπής καταξιωμένων καλλιτεχνών προς αξιολόγησή τους, η διάθεση των ποσών που θα διατίθεντο στις ακυρωθείσες λόγω κορωνοϊού νέες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ, στους καλλιτέχνες /δημιουργούς για τη διενέργεια διακαλλιτεχνικού φεστιβάλ , η άμεση προκήρυξη της θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με ανοιχτή πρόσκληση και διαφάνεια στις διαδικασίες αξιολόγησης, η καταβολή δεδουλευμένων σε απλήρωτους εργαζόμενους / συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ και συνάντηση και διάλογος με τον δήμαρχο.

Κάλεσμα για πολιτιστικό καλοκαίρι made in Ioannina

Σε μια προσωπική διαμαρτυρία προχώρησε, από την πλευρά του, ο μουσικός Νίκος Παπαδιώτης, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πνευματικού Κέντρου.
Όπως αναφέρει, αν και αρχικά ενθουσιάστηκε στο άκουσμα ότι ο δήμος θα μπορέσει τελικά να κάνει συναυλίες και να προσφέρει στο κοινό πολιτιστικές εκδηλώσεις με γιαννιώτες καλλιτέχνες, μετά από σύντομη επικοινωνία που είχε, έμαθε ότι το πρόγραμμα για αυτό το καλοκαίρι προβλέπει μόνο τη συμφωνική ορχήστρα , τη φιλαρμονική, κάποιες ροκ συναυλίες και παραστάσεις με λαϊκή ορχήστρα του δήμου. Κάτι που επαληθεύτηκε, όπως λέει, με την ανακοίνωση του προγράμματος του Πνευματικού Κέντρου.
«Στην κρίση αυτή, ο δήμος θα έπρεπε να σταθεί δίπλα σ’ αυτούς που παράγουν πολιτισμό, στους μουσικούς, στους ανθρώπους της τέχνης και όλους αυτούς που από την θέση τους συμβάλλουν σε αυτό, και θα έπρεπε να διοργανώσει περισσότερες εκδηλώσεις από κάθε άλλη φορά.
Η πραγματικότητα, ένα Ioannina Rock City, σινεμά και οι αδυναμίες του Δημάρχου…», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η διαμαρτυρία του δεν έχει να κάνει με το ότι δεν είναι ο ίδιος στις επιλογές για τις εκδηλώσεις, αλλά για τον τρόπο που γίνεται, αγνοώντας το σύνολο του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης.
«Τι πιο απλό από το να βγει και να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες να καταθέσουν προτάσεις για την παραγωγή παραστάσεων γι’ αυτό το καλοκαίρι και το συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου να αξιολογήσει και να επιλέξει στο επίπεδο των δυνατοτήτων του.
Υπάρχουν οι σύλλογοι και άλλοι τρόποι, που προφανώς γνωρίζουν, για να έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Μάλλον αυτό που προτείνω, είναι εκτός γραμμής λειτουργίας του, όπως την έχει καθορίσει ο δήμος και απ´ ότι φαίνεται το συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου το δέχεται αδιαμαρτύρητα μέχρι στιγμής, γιατί, ενώ το υπουργείο προωθεί την ιδέα αποτροπής ενός απολιτιστικού καλοκαιριού και τη στήριξη των καλλιτεχνικών δρώμενων, εδώ, με δικαιολογίες οικονομικής αδυναμίας, προωθείται πολιτιστικό καλοκαίρι λιτότητας και για λίγους, με τη σφραγίδα του δημάρχου», συνεχίζει και καταλήγει καλώντας τον δήμαρχο να μην αγνοεί το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και να κινήσει τις διαδικασίες, ακόμα και τώρα, για ένα πολιτιστικό καλοκαίρι made in Ioannina.

Σχετικά άρθρα

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Με 14 παραστάσεις ο «Ερασιτεχνικός Μάιος»

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»