ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιρρήσεις ως προς το σημείο και το μέγεθος για τα δύο αιολικά πάρκα

Αρνητική θέση στην κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στις ορεινές περιοχές Ανηλίου και Περιστερίου εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι δε συναινεί, σε προσωπικό επίπεδο προς το παρόν, καθώς το θέμα αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα και στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Καχριμάνης εμφανίστηκε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σημειώνοντας ωστόσο πως τα αιολικά πάρκα πρέπει να γίνονται σε κατάλληλες περιοχές και όχι σε περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται άλλες δραστηριότητες ή που διέπονται από αυστηρό πλαίσιο προστασίας. Ενδεικτικά ανέφερε το ορεινό μονοπάτι Ursa Trail, όπως και το Epirus trail, αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο του Ανηλίου, λέγοντας πως δεν μπορεί να αναπτυχθούν τέτοια έργα σε περιοχές που ο τόπος προτείνει ως προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού.
Όπως εξήγησε, στην περιοχή Περιστερίου, μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται ούτε καν η κατασκευή μικρών δρόμων και τώρα προτείνεται η τοποθέτηση ιστών ύψους 80 μέτρων, που, για τη μεταφορά τους μόνο, χρειάζονται διανοίξεις δρόμων με στροφές πλάτους 15 μέτρων.
«Αρχικά είχαν ζητήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 27 ΜW και τώρα το έφτασαν στα 88,5 ΜW. Είναι έγκλημα η κατασκευή του σε υψόμετρο 2100 μέτρων και κάλλιστα μπορεί να γίνει σε ύψος μέχρι 1500 μέτρα με άλλο μέγεθος και με άλλα πτερύγια», είπε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς.
Αναφερόμενος στο αιολικό πάρκο Ανηλίου για το οποίο είχε εκδοθεί άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το 2011, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι στις υπηρεσίες της περιφέρειας δεν υπάρχει περιβαλλοντική άδεια, ενώ ο ίδιος, με επιστολή του το 2014, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την κατασκευή του σε μια τεράστια έκταση που εκτείνεται στα όρια Ανηλίου και Ασπροποτάμου Τρικάλων.
«Δεν είμαστε αρνητικοί στα αιολικά, αλλά χρειάζεται ένα βλέμμα με αγάπη για τον τόπο. Μπορούμε να βρούμε σημεία που δεν ενοχλεί ένα τέτοιο έργο. Φαίνεται ότι αυτά γίνονται από ανθρώπους που δεν έρχονται να βοηθήσουν τόπο, αλλά έρχονται χωρίς σκέψη και χωρίς σεβασμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ζητά τη γνώμη των ειδικών και επιρρίπτει ευθύνες

Την ανάγκη να ζητηθεί η γνώμη των ειδικών σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την κατασκευή αιολικών πάρκων στους ορεινούς όγκους του Μετσόβου, επισημαίνει ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμις Δημοτών» Σπύρος Βασιλείου, επισημαίνοντας πως με την καθοδήγησή τους ίσως η τοπική κοινωνία κερδίσει μια ήπια παρέμβαση και αποτρέψει την ολική καταστροφή.
«Δε θα φοβηθούμε ως παράταξη να ακούσουμε τους ειδικούς και να μάθουμε, όπως επίσης δε θα φοβηθούμε να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Εν ολίγοις, το αν θα θυσιάσουμε τον φυσικό μας πλούτο για λίγο ρεύμα, είναι πρώτα θέμα μετρήσεων και μετά θέμα αντιδράσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βασιλείου κάνει λόγο για έναν «διαγωνισμό του όχι» που εξελίσσεται αυτή την περίοδο στον δήμο Μετσόβου, με κίνητρα των συμμετεχόντων το πολιτικό κόστος, τη διατήρηση της εξουσίας, την προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας, τη συγκάλυψη ευθυνών και παραλείψεων ετών, την άγνοια, την επιλεκτική μνήμη, κ.ά., αναγνωρίζοντας, πάντως, πως υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι που ξέρουν γιατί λένε όχι χωρίς να έχουν ανάγκη να το διαφημίσουν.
Ο επικεφαλής μίας εκ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον δήμο Μετσόβου επιρρίπτει ευθύνες σε όσους άνοιξαν τον δρόμο για τα αιολικά πάρκα, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα της διαδικασίας που ακολουθείται συνήθως πριν τρέξει ο αρχικός σχεδιασμός για την υλοποίηση ενός έργου ΑΠΕ, είναι η εξασφάλιση της χρήσης της γης. «Καμία έγκριση περιβαλλοντικών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς έκταση και ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για μίσθωση είτε για πώληση! Ειδικά αν πρόκειται για δημοτικές εκτάσεις, πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί πρώτα από το δημοτικό συμβούλιο ή την οικονομική επιτροπή οποιαδήποτε μίσθωση ή παραχώρηση. Εν ολίγοις, τοπογραφικά σε ξένη περιουσία δε γίνεται να γίνουν», σημειώνει, καλώντας όσους ήταν στα δημοτικά συμβούλια προηγούμενων ετών να «ψαχτούν μεταξύ τους» και να «βρουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη από τον κόσμο και μετά ας πούνε το ηρωικό όχι».

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης