ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πεδίο αντιπαράθεσης και η αναστολή λειτουργίας δύο παιδικών σταθμών

Με αντιδράσεις συνοδεύτηκε η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΠΑΠΑ για συνέχιση αναστολής της λειτουργίας του παιδικού σταθμού Μαρμάρων και αναστολή λειτουργίας του παιδικού σταθμού στο Δροσοχώρι, με κύρια αιτία τον μικρό αριθμό παιδιών.

Την απόφαση καταψήφισαν τα μέλη της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Γιώργος Βίνης και Σοφία Μαρκούλα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην των απόψεων της τοπικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό αιτήθηκαν την αναβολή συζήτησης του θέματος μέχρις ότου κατατεθούν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους γονείς, για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός όσων επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στους δύο παιδικούς σταθμούς, και ακολούθως να υπάρξει συζήτηση με τα αρμόδια τοπικά συμβούλια πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
«Ο ΟΚΠΑΠΑ αναγκάζει γονείς και παιδιά των Μαρμάρων να “εξυπηρετηθούν” από τον παιδικό στο Σταυράκι, ενώ για εκείνους στο Δροσοχώρι τους “διανέμει” άλλους στον Κατσικά, άλλους στους Λογγάδες κι άλλους στο Κουτσελιό. Ως παράταξη θεωρούμε απαράδεκτη τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης “ελαφρά τη καρδία”, χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των παιδιών που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στους δύο αυτούς παιδικούς σταθμούς, και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των τοπικών κοινωνιών», σημειώνεται σε δελτίο τύπου.
Βέβαια, ο… εξαναγκασμός γονέων και παιδιών των Μαρμάρων να «εξυπηρετηθούν» από τον παιδικό στο Σταυράκι ισχύει από τον Οκτώβριο του 2015, όταν η προηγούμενη διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ ανέστειλε τη λειτουργία του παιδικού σταθμού Μαρμάρων, λόγω του ότι υπήρχαν μόνο τρεις νέες αιτήσεις εγγραφής για τη σχολική χρονιά 2015-2016. Και από τότε έως και σήμερα ο παιδικός σταθμός παρέμεινε σε αναστολή, καθώς φαίνεται πως δεν άλλαξαν τα πληθυσμιακά δεδομένα.
Σε σχέση με την αναστολή λειτουργίας του παιδικού σταθμού Δροσοχωρίου, σε απάντηση του ΟΚΠΑΠΑ αναφέρεται ότι το Δ.Σ. αποδέχθηκε την εισήγηση της Διεύθυνσης Παιδικής Προστασίας & Προσχολικής Αγωγής, στην οποία αναφέρεται ότι ο παιδικός στεγάζεται στο κοινοτικό κατάστημα με αύλειο χώρο την πλατεία του χωριού, χωρίς την απαραίτητη τουαλέτα για τα νήπια, ενώ δεν υφίσταται ο ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων νηπίων (για την σχολική χρονιά 2019-2020 υπήρχαν πέντε εγγραφές εκ των οποίων μία διαγραφή και καθ’ όλη τη σχολική χρονιά παρακολούθησαν ένα έως τρία νήπια). Τα τρία άτομα προσωπικό (παιδαγωγός, μαγείρισσα, βοηθητικό προσωπικό) θα απασχοληθούν σε άλλους παιδικούς σταθμούς όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη, ενώ η απόφαση ελήφθη με δεδομένο ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι χώροι φύλαξης των νηπίων αλλά χώροι διαπαιδαγώγησης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξής τους και επομένως δομές με ένα ή δύο παιδιά δεν τηρούν τη σημαντική αυτή προϋπόθεση, καθώς και ότι τα παιδιά μπορούν εναλλακτικά να εγγραφούν στους παιδικούς της δημοτικής ενότητας Παμβώτιδας (Κατσικάς, Κουτσελιού, Λογγάδων).
«Η απόφαση μας έγινε ύστερα από μεγάλη συζήτηση και ώριμη σκέψη χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας με την τοπική κοινωνία του Δροσοχωρίου. Δεν πήραμε μια απόφαση “ελαφρά τη καρδία”, αλλά με σοβαρότητα και ώριμη σκέψη. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όλες τις δομές που υπάρχουν ή χρειάζεται να δημιουργηθούν με αντικειμενικά κριτήρια, διαφάνεια και αίσθημα δικαιοσύνης», καταλήγει η απάντηση.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, θέση πήρε και η παράταξη «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή», καθώς η όλη συζήτηση στη συνεδρίαση άνοιξε από το μέλος της στο Δ.Σ. Κατερίνα Μιτοπούλου, η οποία επίσης ψήφισε αρνητικά. Η κ. Μιτοπούλου έθεσε σειρά από ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο επιλογής της συζήτησης και τη διαδικασία, με κύριο το γιατί δε γίνεται συζήτηση επί του θέματος αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία νέων εγγραφών, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
«Πέραν της παιδαγωγικής των παιδιών στην οποία αναφέρθηκε η διοίκηση, υφίσταται και το ζήτημα της στήριξης οικογενειών με μικρά παιδιά και μάλιστα εκτός του αστικού ιστού της πόλης, το οποίο συνιστά πολιτική απόφαση. Η διοίκηση όφειλε να είχε καλέσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες σε διάλογο, όπου θα καταγράφονταν ανάγκες, θα αναλύονταν οι δυνατότητες και ακολούθως να είχε εισηγηθεί το θέμα, κάτι το οποίο δεν έγινε», σημειώνει η παράταξη, κάνοντας λόγο για μια βιαστική απόφαση, ενώ σε σχέση με τον παιδικό σταθμό Μαρμάρων, που είναι σε αναστολή τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει ότι η περαιτέρω μετάθεση της ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία δε συνιστά έντιμη επιλογή. «Η τοπική κοινωνία θα πρέπει οριστικά να γνωρίσει αν έχει παιδικό σταθμό ή δεν έχει και για ποιους λόγους», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών

«Δε ρητορεύουμε την αλλαγή, φέρνουμε την αλλαγή»