ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βγάζει τα σημάδια του χρόνου από πάνω της η Λιμνοπούλα

Τέσσερις και πλέον δεκαετίες ζωής μετρά το αθλητικό κέντρο της Λιμνοπούλας, που ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο αθλητικό χώρο της πόλης, όπου φιλοξενούνται τα περισσότερα σωματεία, αλλά τον επιλέγουν για την άθλησή τους και πολλοί πολίτες.

Τα σημάδια του χρόνου ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή σε όλους τους χώρους και παρά τις όποιες φιλότιμες επεμβάσεις έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, είχε φτάσει ο καιρός για μια γενναία λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση. Και το κλείσιμο των εγκαταστάσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, έδωσε την ευκαιρία για να επισπευστούν τα σχέδια της Επιτροπής Διοίκησης του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, αλλά και να ανοίξουν μέτωπα, που πιθανώς δε θα άνοιγαν με τις εγκαταστάσεις σε χρήση.
Έχοντας βοήθεια από τον υφυπουργό Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τη συνδρομή της περιφέρειας Ηπείρου και κάνοντας χρήση ίδιων οικονομικών μέσων, η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, με πρωτεργάτη τον πρόεδρο Παντελή Κολόκα, έχει μετατρέψει σε πραγματικό εργοτάξιο τον χώρο της Λιμνοπούλας απ’ άκρο σ’ άκρο. Ο μόνος χώρος που αυτή την περίοδο μένει… άθικτος, είναι το κλειστό κολυμβητήριο, όπου αναμένεται η ανάδειξη του αναδόχου για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομήσει 90% ενέργεια στη λειτουργία του. Καταλυτική είναι, βέβαια, και η ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων, που, ανεξαρτήτως ειδικότητας, έχουν μετατραπεί σε εργάτες, θέλοντας και αυτοί να βάλουν το λιθαράκι τους σε αυτή την προσπάθεια. Και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ακόμη και βοήθεια από υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα, αλλά προσφέρουν εθελοντικά. Συνεργασία υπάρχει, επίσης, και με την Επιτροπή Λειτουργίας του Νέου Κλειστού.

Καθολική ανακαίνιση του γυμναστηρίου

Δίχως αμφιβολία, η πιο σημαντική παρέμβαση είναι η καθολική ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου, που μετρά 43 χρόνια ζωής. Ήδη αντικαταστάθηκαν οι υαλοπίνακες περιμετρικά του γυμναστηρίου, αποξηλώθηκε η ξύλινη επένδυση, βάφονται όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, γίνεται πλήρης ανακαίνιση στα αποδυτήρια των ομάδων, ενώ μεγαλώνουν και εκσυγχρονίζονται και αυτά των διαιτητών με ξεχωριστό χώρο για τις γυναίκες. Η θέρμανση θα γίνεται πλέον από αντλίες θερμότητας, αντικαθίστανται οι λαμπτήρες με νέους led, δημιουργούνται νέοι χώροι σάουνας και υδρομασάζ, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και στο ιατρείο, στην αίθουσα διαιτητών και στην αίθουσα οργάνων γυμναστικής. Επίσης, ο ηλεκτρονικός πίνακας μεταφέρθηκε στο κέντρο της μίας πλαϊνής πλευράς, τοποθετήθηκε νέα πλατφόρμα για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, ενώ θα αγοραστεί και νέα σκάλα για τους διαιτητές στο βόλεϊ.
Κι αν όλα αυτά δε σας φαίνονται αρκετά για να σηματοδοτήσουν μια μεγάλη παρέμβαση, υπάρχουν και εκπλήξεις. Στις κερκίδες θα τοποθετηθούν νέα καθίσματα, τα οποία προέρχονται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ θα φτάσουν στα Γιάννενα και νέες μπασκέτες. Μια ξεχωριστή νότα θα αποτελούν τα δερμάτινα μπάκετ καθίσματα στους νέους πάγκους των ομάδων, τα οποία βρίσκονταν σε αχρησία σε μια αποθήκη στους «Ζωσιμάδες», ενώ θα τοποθετηθούν και διαφημιστικές πινακίδες led, για την προβολή μηνυμάτων, τόσο εντός όσο και εκτός του κλειστού γυμναστηρίου.

Παρεμβάσεις στους εξωτερικούς χώρους άθλησης

Μεγάλης κλίμακας είναι οι παρεμβάσεις και στους εξωτερικούς χώρους άθλησης, με κύριες τον φωτισμό του γηπέδου χάντμπολ και την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με νέους τύπου led, ώστε να μπορούν να γυμνάζονται αθλητές και μη με ασφάλεια και τις βραδινές ώρες, χωρίς να προκαλείται μεγάλη δαπάνη για τον προϋπολογισμό του ΠΕΑΚΙ.
Σε δεύτερη φάση θα φωτιστεί με led και το γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου στα σχέδια είναι και η τοποθέτηση τάπητα στίβου στη χωμάτινη σήμερα διαδρομή.
Σχέδια αναβάθμισης υπάρχουν, επίσης, για τα ανοιχτά γήπεδα τένις και βόλεϊ, όπως και για τον πύργο κωπηλασίας, ο οποίος μπορεί να μην έχει μόνο αθλητική χρήση, αλλά να χρησιμοποιείται ακόμη και για εκθέσεις.

Παραλίμνιο πάρκο άθλησης, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Πέραν όλων των παραπάνω, βέβαια, το μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ είναι να υλοποιήσουν στον έγιστο δυνατό βαθμό τα φιλόδοξα σχέδιά τους για την ανάπλαση του παραλίμνιου χώρου και την αισθητική αναβάθμιση της συνολικής έκτασης.
Σε πρώτη φάση έχει γίνει απομάκρυνση των οικίσκων, που στην πλειονότητά τους είχαν σαπίσει και αποτελούσαν εστίες μόλυνσης και αισθητικής υποβάθμισης, ενώ έχει γίνει κοπή ξερών δέντρων και βάτων, καθαρισμός του αποστραγγιστικού αύλακα και εκκαθάριση σε παλιές αποθήκες.
Ακολουθεί η δημιουργία τριών διαδρομών για τρέξιμο και περπάτημα εντός του χώρου της Λιμνοπούλας, με πιο ενδιαφέρουσα αυτή που θα φτάνει μέχρι τα νερά της Παμβώτιδας. Οι διαδρομές αυτές θα είναι πλήρως σηματοδοτημένες και φωτισμένες.
Οι διαδρομές αυτές θα είναι μέρος του παραλιμνίου πάρκου άθλησης, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για το οποίο ήδη εκπονείται μία μελέτη κατασκευής, που φυσικά λαμβάνει υπόψη της και τη συνολική μελέτη ανάπλασης του παραλίμνιου μετώπου από τον Μάτσικα έως το Πέραμα. Η μελέτη αυτή, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, προβλέπει τη δημιουργία ενός μικρού λιμανιού και παραλίας στις εγκαταστάσεις της κωπηλασίας, καθώς και ανάπλαση του χώρου με πράσινο, παγκάκια και σιντριβάνια.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Επαναφέρει την ανάγκη σημειακών αλλαγών στην οριοθέτηση

Ζητά πρωτοβουλίες για αιθαλομίχλη και ακρίβεια