ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ασκήσεις επί χάρτου για τα τραπεζοκαθίσματα

Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι χώροι στα Γιάννενα που μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε βαθμό που θα αναπληρώσει όσα διέθεταν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια μέχρι πρόσφατα.

Εκτός από την πλατεία Μαβίλη, την πλατεία Χατζή, την πλατεία της Αίγλης και λίγους ακόμη χώρους, φαίνεται πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για να γίνει εκτεταμένη χρήση της άδειας που θα δώσουν οι δήμοι, καθ’ υπόδειξη του υπουργού Εσωτερικών. Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη σειρά, όπως είναι οι πεζόδρομοι ή η πλατεία Πάργης και η περιοχή της Σκάλας- Γαριβάλδη, φαίνεται πως θα δοθεί μάχη και οι μεζούρες θα μετρούν με ακρίβεια για να υπάρχει εκμετάλλευση και του τελευταίου διαθέσιμου εκατοστού.

Πολλοί καταστηματάρχες τονίζουν πως στην ουσία και η διάθεση επιπλέον χώρων σε πεζοδρόμια και πλατείες είναι αδύνατον να είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τους επιτρέπει να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Και ήδη υπάρχουν σκέψεις για να καταθέσουν πιο δραστικές προτάσεις, που περιλαμβάνουν ακόμη και το κλείσιμο δρόμων από το απόγευμα έως τις βραδινές ώρες. Μια τέτοια πρόταση φαίνονται έτοιμοι να καταθέσουν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην αρχή της λεωφόρου Καραμανλή, απέναντι από την κεντρική  πύλη του Κάστρου, εκτιμώντας πως έτσι μπορεί να βρεθεί ο απαιτούμενος χώρος.

Βέβαια, αναγνωρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει, καθώς ακόμη και σε περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, που υπήρξε ανάλογη διάθεση, προέκυψαν εμπόδια με την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τους μόνιμους κατοίκους.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι όποιοι σχεδιασμοί γίνονται σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς ο δήμος Ιωαννιτών αναμένει αναλυτικές οδηγίες πριν προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Πάντως, στις συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφε- Μπαρ και  Εστιατορίων Χρήστο Τάτση έχει δοθεί η διαβεβαίωση πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα θέσει τους όρους και τη διαδικασία, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει το αίτημά του και αυτό να εξετάζεται.

Σχετικά άρθρα

Αναζήτηση ισορροπιών για τα τραπεζοκαθίσματα

Αβίωτη η ζωή λόγω ηχορύπανσης και τραπεζοκαθισμάτων

Αποστόλης Τζελέτας

Παράταση για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους