ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εξ αποστάσεως η εξεταστική με ευθύνη των Τμημάτων

Εξ αποστάσεως θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις όλων των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος σε έκτακτη ηλεκτρονική συνεδρίασή της την Τετάρτη, με ιδιαίτερη μέριμνα για μεθόδους και πρακτικές που θα διασφαλίζουν τον αδιάβλητο και τον ενιαίο τρόπο εξέτασης για όλους τους φοιτητές.

Στην απόφαση της Συγκλήτου τονίστηκε ότι η υγεία και η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού αποτελούν πρώτιστη φροντίδα του Ιδρύματος, ενώ αξιολογήθηκε ότι οι συνθήκες και οι περιορισμοί των μέτρων που ισχύουν κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, δεν επιτρέπουν τη μαζική διεξαγωγή εξετάσεων με τη φυσική παρουσία των φοιτητών.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι καμία Επιτροπή ή συλλογικό όργανο δεν μπορούν να κατοχυρώσουν με τα προτεινόμενα μέτρα τη μη εξάπλωση της νόσου, καθώς και ότι με το διαθέσιμο προσωπικό και τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέτει το πανεπιστήμιο, αδυνατεί να οργανώσει εξετάσεις με φυσική παρουσία για μεγάλο αριθμό φοιτητών, τηρώντας, παράλληλα, όλους τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Εκτιμήθηκε, επίσης, ότι η μαζική παρουσία των φοιτητών στο πανεπιστήμιο και την πόλη των Ιωαννίνων, υπό τις συνθήκες που ισχύουν, περικλείει δύο σοβαρούς κινδύνους, πρώτον την πιθανότητα δημιουργίας εστιών μόλυνσης και διάδοσης του ιού εντός της πανεπιστημιούπολης, και δεύτερον την ενδεχόμενη ακύρωση κάθε περαιτέρω λειτουργίας στην πανεπιστημιούπολη με επιπτώσεις που πιθανώς επηρεάζουν και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, στην απόφαση επισημαίνεται ρητά ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λαμβάνει χώρα ως αναπόφευκτη λύση λόγω της έκτακτης ανάγκης και δεν αναγνωρίζεται ως δόκιμος τρόπος εκπαίδευσης για το ίδρυμα τόσο όσον αφορά στη διδασκαλία όσο και στην εξεταστική διαδικασία.

Ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα, αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη όλων των διδασκόντων αλλά και των φοιτητών προκειμένου για την οργάνωση και συμμετοχή στις εξετάσεις, ενώ προτείνεται σε κάθε Τμήμα να συγκροτήσει ομάδα στήριξης των διδασκόντων που θα λειτουργεί σε επικοινωνία με την Ιδρυματική Επιτροπή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Στα Τμήματα και τους διδάσκοντες δίνεται το ελεύθερο να οργανώσουν τον τρόπο εξέτασης (π.χ. γραπτή εξέταση, προφορική εξέταση, εργασία, ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, ανοιχτού τύπου, συνδυασμό των προηγουμένων κ.ά.).

Ο χρόνος έναρξης των εξετάσεων θα πρέπει να ξεκινά μετά τις 10 Ιουνίου και εφόσον οι φοιτητές έχουν παραλάβει τα συγγράμματά τους για τα εξεταζόμενα μαθήματα. Η έναρξη των εξετάσεων που έχουν διδαχθεί στο χειμερινό εξάμηνο, μπορεί να οριστεί μετά τις 25 Μαΐου.

Με αυστηρά μέτρα τα εργαστηριακά μαθήματα

Μπορεί οι εξετάσεις να γίνουν εξ αποστάσεως, ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί και για τα εργαστηριακά μαθήματα και τις κλινικές ασκήσεις, που θα γίνουν με φυσική παρουσία των φοιτητών. Η διαδικασία αυτή περιορίζεται κυρίως στα τελευταία έτη σπουδών και στους επί πτυχίω φοιτητές, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Υγείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς, επίσης, και για συγκεκριμένα εργαστηριακά μαθήματα, στην περίπτωση που τα Τμήματα αδυνατούν να μεταφέρουν ή να τα αναπληρώσουν στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος (π.χ. Τμήμα Χημείας).

Η Σύγκλητος αποφάσισε την υποχρεωτική υποβολή επιχειρησιακού σχεδίου κάθε Τμήματος για κάθε Εργαστήριο, το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία διατήρησης των κανόνων υγιεινής στα Εργαστήρια.

Οι Κύπριοι φοιτητές και οι φοιτητές από άλλες χώρες θα παραμείνουν σε υποχρεωτική διά νόμου καραντίνα 14 ημερών, ενώ προτείνεται 7ήμερη καραντίνα και στους ημεδαπούς φοιτητές που προέρχονται από άλλες περιοχές εκτός Ηπείρου. Για όσα εργαστηριακά μαθήματα, κλινικές ασκήσεις ή εξετάσεις εξ αποστάσεως υπάρξουν φοιτητές που δε θα συμμετέχουν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, τα Τμήματα οφείλουν να φροντίσουν την αναπλήρωσή τους ή την επιπλέον εξέταση αντίστοιχα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, θα ζητηθεί η συναίνεση των φοιτητών για τη συμμετοχή τους σε εργαστηριακά μαθήματα και κλινικές, θα κληθούν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο ανάλογο με εκείνο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ενώ θα υπάρχει και έλεγχος συμπτωμάτων από τον υπεύθυνο του εργαστηριακού μαθήματος με πιθανή θερμομέτρηση.

Επίσης, θα υπάρχει προγραμματισμός καθαριότητας, απολυμάνσεων, χρήση προστατευτικών μασκών, προμήθεια απολυμαντικών και άλλων υλικών προστασίας, ενώ για το προσωπικό όλων των τμημάτων και τους φοιτητές θα οργανωθούν ειδικά σεμινάρια ανάλυσης των μέτρων προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των εργαστηρίων, κλινικών και φοιτητικών κατοικιών.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή