ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διπλές Θείες Λειτουργίες και οδηγίες για την τήρηση των όρων υγιεινής

Σε οδηγίες και προτροπές για τήρηση των όρων υγιεινής και προστασίας των πιστών και των κληρικών ενόψει της επαναλειτουργίας των Ιερών Ναών, προχωρά με εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, αναφερόμενος και στα μέτρα που έχει λάβει η Μητρόπολη για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού.

Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η πρόβλεψη για διπλή Θεία Λειτουργία σε όσες εκκλησίες βρίσκονται σε υπηρεσία περισσότεροι του ενός ιερείς. Η πρώτη θα τελείται για τους ηλικιωμένους και πλέον ευαίσθητους από τις 7 έως τις 9.15 το πρωί και η δεύτερη από 10 έως και 11 το πρωί, αρχής γενομένης από αυτή την Κυριακή και για όσο κριθεί αναγκαίο, με πρόβλεψη για εξαερισμό μεταξύ των δύο λειτουργιών. Επίσης, θα τελείται μία Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο, από τις 7.30 έως τις 9.30 το πρωί, για την τέλεση των μνημόσυνων.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Πλατείας Πάργης θα τελείται Θεία Λειτουργία καθημερινά, όπως και προ της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ στον Ιερό Ναό Αγίου Παϊσίου στην Κιάφα, από την Κυριακή 17 Μαΐου και μέχρι τέλους Ιουνίου θα τελεστεί Σαρανταλείτουργον, θα τελείται δηλαδή καθημερινά η Θεία Λειτουργία από τις 7 έως τις 9.30 το πρωί.
Στις κωμοπόλεις και τα χωρία δικαιοδοσίας της Μητρόπολης Ιωαννίνων, το πρόγραμμα ακολουθιών θα παραμείνει ως είχε προ των περιοριστικών μέτρων.
Επίσης, στην εγκύκλιο δίνονται γενικότερες οδηγίες για καθαριότητα και απολύμανση των χώρων και των αντικειμένων, εξαερισμό των ναών, χορήγηση αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων, επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων και για την τέλεση των μυστηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία επιτρέπεται από την προσεχή Κυριακή 17 Μαΐου η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε χώρο λατρείας καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50.
Αναφορά κάνει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και στη Θεία Κοινωνία, λέγοντας πως αν κάποιος φοβάται να προσεγγίσει διότι αισθάνεται κάποια αμφιβολία για το μυστήριο, είναι προτιμότερο να μη μετάσχει του μυστηρίου. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αντικείμενο κατακρίσεως και εμπαιγμού, αλλά παραμένει συμπαθής αδελφός, αγωνιζόμενος και δεόμενος στηρίξεως υπό των ισχυροτέρων τη πίστει, εν τω βιώματι, εν τω παραδείγματι, εν αγάπη και προσευχή».

Σχετικά άρθρα

Ανακομιδή λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη

Λουκία Τζάλλα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων