ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

“Πράσινο φως” από το ΚΑΣ για την μελέτη αποκατάστασης του Τζαμιού

Ώθηση για το σημαντικότερο στάδιο, αυτό της αποκατάστασης του Τζαμιού της Καλούτσιανης όπως ήταν στην αρχική του φάση, δίνει η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, της πρότασης αποκατάστασης ουσιαστικά, και της μελέτης συντήρησης, που παραδόθηκαν από τη μελετητική ομάδα.

Η πρόταση κατάφερε να αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια από τα μέλη του ΚΑΣ, με το υπουργείο να εκφράζει την πρόθεσή του να συνεχίσει άμεσα, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, τις εργασίες που απαιτούνται, γεγονός που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει πλέον και ένας «αγώνας δρόμου» για την εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Η επιστημονική τεκμηρίωση της πρότασης και όλες οι διερευνητικές εργασίες που προηγήθηκαν, κατάφεραν να πείσουν τα μέλη τους ΚΑΣ για την αποκατάσταση του μνημείου στην αρχική του φάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τις έρευνες και υποδεικνύουν ότι προϋπήρχε στο σημείο θρησκευτικός χώρος, που ενσωματώθηκε στην κατασκευή του τζαμιού μετέπειτα.

Η τελική φάση των μελετών ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, με τις διευρευνητικές εργασίες να γίνονται σε πολλαπλά επίπεδα, με τη συμμετοχή επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και τη χρήση ειδικών μηχανημάτων.

«Προχωράμε με πολύ προσοχή την τεκμηρίωση που απαιτείται ώστε να μπορέσουμε να πάμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική και στατική μελέτη και μελέτη συντήρησης, ώστε να υποστηρίξει τον στόχο μας που είναι να αποκατασταθεί η αρχική φάση του μνημείου. Θα πρέπει δηλαδή να φύγουν όλες οι νεότερες προσθήκες και αυτό πρέπει να γίνει τεκμηριωμένα και για τα αρχιτεκτονικά και για τα στατικά θέματα», ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2018 στον «Η.Α.» το μέλος της μελετητικής ομάδας αποκατάστασης του τεμένους Ελευθερία Τσακανίκα.

Εκείνες τις ημέρες, γίνονταν στο Τζαμί, από το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ειδικές μετρήσεις, καθώς και  συλλογή κονιαμάτων και λίθων από διάφορες θέσεις για να μελετηθούν οι αντοχές των υλικών. Στις διερευνητικές εργασίες συμμετείχε ακόμη κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Πατρών που διενήργησε διερευνητικές εργασίες που αφορούσαν τα ξύλα εντός της τοιχοποιίας, που οι κατασκευαστές του μνημείου χρησιμοποίησαν για να προσδώσουν αντισεισμική προστασία.

Είχε προηγηθεί μια μεγάλη έρευνα για την τεκμηρίωση του μνημείου και των φάσεών του μέσα από τα οθωμανικά και ελληνικά αρχεία (ιστορική μελέτη), καθώς και μέσω της αρχιτεκτονικής μελέτης αποτύπωσης και καταγραφής του ίδιου του μνημείου.

Οι μελέτες προχώρησαν μέσω προγραμματικής συμφωνίας που είχε υπογράψει με το υπουργείο Πολιτισμού η περιφέρεια Ηπείρου, η οποία και στήριξε οικονομικά την προσπάθεια. Συγκεκριμένα, είχε χρηματοδοτήσει τη μελέτη για τον προσδιορισμό των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των υλικών δόμησης καθώς και των δυναμικών χαρακτηριστικών του τεμένους και του μιναρέ, τη μελέτη σχετικά με την ύπαρξη τοιχογραφιών και τον έλεγχο της κατάστασής τους, καθώς και για την τοποθέτηση ικριωμάτων στο εσωτερικό του Τζαμιού.

Η συνολική τεκμηρίωση της πρότασης αποκατάστασης απαίτησε, όπως είναι λογικό, ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο και, όπως φαίνεται, από την έγκριση του ΚΑΣ, κινήθηκε στην σωστή κατεύθυνση, ώστε το τέμενος να επανέλθει στην αρχική του μορφή, μετά τις ποικίλες «μεταμορφώσεις» τις οποίες υπέστη στο πέρασμα των 300 σχεδόν – καθώς κτίστηκε το 1730 – χρόνων ύπαρξής του.

Σχετικά άρθρα

Βγάζει από πάνω του τα σημάδια του χρόνου το Τζαμί

Γεωργία Χαλάτση

Στις 7 Απριλίου δημοπρατείται το Τζαμί Καλούτσιανης

Αποστόλης Τζελέτας

Προς δημοπράτηση το Τζαμί της Καλούτσιανης