ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν μέτρα για να ξαναμπούν στις τάξεις

Να αναθεωρήσει την απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων, της Α’ και Β’ Λυκείου και την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί αύριο Τετάρτη στα σχολεία, καλεί το υπουργείο Παιδείας η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, που προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για τις τρεις πρώτες ώρες του ημερήσιου και του εσπερινού ωραρίου, καλώντας τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν τρίωρες στάσεις εργασίας για το υπόλοιπο του ωραρίου.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα αντίδρασης των εκπαιδευτικών τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το κατατεθέν πολυνομοσχέδιο. Οι καθηγητές σημειώνουν ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές, δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας, με νέα εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία της χώρας, ζητά στοιχεία -μέχρι αύριο Τετάρτη-για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της ύλης των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου που εξετάζονται πανελλαδικά έως την ημερομηνία έναρξης της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Οι καθηγητές θα πρέπει να συμπληρώσουν τον πίνακα ανάλογα με την ύλη που κάθε σχολείο έχει διδάξει και να τον στείλουν μέχρι τις 7 του μηνός στις Διευθύνσεις Σπουδών.

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με τους εκπαιδευτικούς να ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία μαθητών και προσωπικού, η αλλαγή των οδηγιών που δόθηκαν πριν λίγες ημέρες για την επαναλειτουργία των σχολείων, μπήκε στο «στόχαστρο» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο πλαίσιο του βεβιασμένου, αχρείαστου και ριψοκίνδυνου ανοίγματος των σχολείων, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες στις 2 Μαΐου, με τις οποίες όριζε την αναλογία ενός ατόμου (εκπαιδευτικού ή μαθητή) εντός της σχολικής τάξης ανά 7 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, το μεσημέρι της επομένης κιόλας μέρας, στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ η παραπάνω αναλογία διαγράφηκε και στο πεδίο πλέον αναγράφεται “Οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων”», σημειώνουν.

Οι 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπληρωτήςτομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ρωτούν την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως με βάση ποια στοιχεία ο ΕΟΔΥ πρότεινε την αρχική αναλογία και γιατί αυτή ανακλήθηκε, μεταθέτοντας την… αρμοδιότητα στο υπουργείο Παιδείας; «Διαθέτει το υπουργείο άλλους ειδικούς, πιο αρμόδιους ή καταρτισμένους από εκείνους του ΕΟΔΥ, που θα ορίσουν κατά τρόπο επιστημονικά ορθότερο, διαφορετική αναλογία;», σημειώνουν χαρακτηριστικά και αποδίδουν την τροποποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι με 7 τετραγωνικά μέτρα ανά μαθητή/εκπαιδευτικό δεν επιτυγχάνεται, ο αριθμός των 15 μαθητών ανά τάξη, που είχε ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.«Η επίκληση της γνώμης των ειδικών από την κυβέρνηση, τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι ανάγκες της επικοινωνιακής «επιστροφής στην κανονικότητα», όπως επαναλαμβάνει μονότονα σε όλα τα ΜΜΕ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδρούν στις «ανοιχτές κάμερες»

Στο μεταξύ, τόσο η Ομοσπονδία, όσο και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της, αντιδρούν έντονα στη διεξαγωγή μαθημάτων με ανοιχτές κάμερες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. «Ένα σχολείο στα πρότυπα των τηλεοπτικών πρωινών εκπομπών και φυσικά τα “μηχανάκια του ΕΣΡ”, συγνώμη του υπουργείου, να παίρνουν φωτιά. Συναδέλφισσεςκαι συνάδελφοι, θα γίνουμε και “τηλεοπτικοί σταρ”, τι άλλο θέλουμε!», αναφέρει δηκτικά η ΕΛΜΕ, που κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου ενέργεια.

«Μετά τα τόσα προβλήματα που αναδείχτηκαν όλο αυτόν τον καιρό –και που εμείς επισημαίναμε συνέχεια– αντί να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις, προσπαθούν να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα με απώτερο σκοπό τη διάλυση της εκπαίδευσης. Σωστά λοιπόν το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ καλεί όλους μας να μην υλοποιήσουμε το εν λόγω σχέδιο, και σωστά προσφεύγει αμέσως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η ΕΛΜΕ-Ι τάσσεται υπέρ αυτής της απόφασης και καλεί όλους τους συναδέλφους και όλες τις συναδέλφισσες να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους τηλεοπτικές μεταδόσεις», τονίζει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Πρώτη και με διαφορά η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Διαβεβαιώσεις για παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια

ΕΛΜΕ Ιωαννίνων – Υπεραμύνεται της διατήρησης της χωροταξικής κατανομής

Γεωργία Χαλάτση