ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκ περιτροπής μαθήματα στα σχολεία

Σε δύο ζώνες θα λειτουργούν τα σχολεία μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εξειδικεύοντας τα όσα είχαν ήδη γίνει γνωστά από την Τρίτη.

Αφού αρχικά επανέλαβε ότι στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και στις 18 Μαΐου οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, και του Γυμνασίου, καθώς και ότι το διδακτικό έτος θα επεκταθεί στα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου, με πιθανό το ενδεχόμενο το επόμενο να αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον νέο τρόπο λειτουργίας των σχολείων.
Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο), με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα. Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη- Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά. Επίσης, θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δε θα είναι σχολείο.
Ανακοινώθηκε, ακόμη, ότι δε θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
Για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, η αναστολή λειτουργίας τους θα παραταθεί. Όπως σημείωσε η υπουργός, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου και αυτό «μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά». Κατά συνέπεια, συνεχίζονται και οι άδειες ειδικού σκοπού για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα. Προαιρετική θα είναι η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Επίσης, θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές και απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί). Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας.
Για τα ειδικά σχολεία, παρατείνεται η αναστολή λειτουργία τους.

Τα φροντιστήρια

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.
Ωστόσο, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι ισχύει ισχυρή σύσταση από πλευράς Πολιτείας για τηλεκπαίδευση, ενώ τα μέτρα πρόληψης θα ισχύουν και στα φροντιστήρια, όπως και σε κάθε άλλη δομή εκπαίδευσης.

Πανεπιστήμια και ΙΕΚ

Σε ό,τι αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση, συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Από τις 25 Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν, ωστόσο αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με τον τρόπο.
Για τις 18 Μαΐου ορίζεται η επανέναρξη λειτουργίας των ΙΕΚ, της μαθητείας και του του Β’ κύκλου των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου, ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς.

Σχετικά άρθρα

Εντός του 2024 ο Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

Αποστόλης Τζελέτας

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές