ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πάρκο Πυρσινέλλα- Μια πρόταση με διαφορετική φιλοσοφία από την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα»

Η διαφωνία με την κλίμακα ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών στο Πάρκο Πυρσινέλλα είναι το κύριο στοιχείο της πρότασης, που καταθέτει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρει στην πρότασή της που κατατέθηκε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης, από την πρόταση της δημοτικής αρχής φαίνεται ότι το Πάρκο Πυρσινέλλα λαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός αθλητικού συγκροτήματος σε μίξη με μια πολιτιστική παρέμβαση με ανεπαρκή τεκμηρίωση της σκοπιμότητάς της. «Η πόλη δε χρειάζεται ακόμη ένα αθλητικό κέντρο σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρων από το Πανηπειρωτικό στάδιο», σημειώνεται χαρακτηριστικά και γίνεται λόγος για μια ιδιαίτερα απλουστευμένη προσέγγιση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της κανέναν από τους επιβαρυντικούς για το περιβάλλον παράγοντες που απαιτούνται για τη λειτουργία τους, όπως η φωτορύπανση, η ηχορύπανση, η ενεργειακή σπατάλη κ.ά., ενώ τίθεται και το ερώτημα ποιο θα είναι το καθεστώς λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων.
Δεδομένης της αθλητικής δραστηριότητας που ήδη αναπτύσσεται στο Πάρκο (εγκαταστάσεις αντισφαίρισης), πρόταση της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» είναι να σχεδιαστούν ηπιότερες παρεμβάσεις με έμφαση στον σχεδιασμό αθλητικών δραστηριοτήτων και όχι εγκαταστάσεων, οι οποίες θα ελαχιστοποιούν την όχληση και θα απαιτούν λιγότερους πόρους για τη συντήρηση και λειτουργία. Ως τέτοιες προτείνει εναλλακτικές μορφές αθλητισμού, όπως αναρρίχηση, canopying, δραστηριότητες ανώμαλου δρόμου κ.λπ.
Η παράταξη Μπέγκα εκφράζει έναν γενικότερο, έντονο προβληματισμό για την αντιμετώπιση του σημαντικότερου αισθητικού και περιβαλλοντικού τοπόσημου της πόλης, κάνοντας λόγο για απλουστευμένη κατάτμηση σε επιφάνειες με ασύνδετες μεταξύ τους χρήσεις και για απουσία οράματος για τον χαρακτήρα του Πάρκου.

Βαρύτητα στο πράσινο

Η παράταξη Μπέγκα δίνει περισσότερη βαρύτητα στο να συνεχίσει να είναι το Πάρκο Πυρσινέλλα ένας πνεύμονας πρασίνου που θα απευθύνεται στο σύνολο της πόλης, όλες τις εποχές του χρόνου σε καθημερινή βάση. Και μάλιστα, χαρακτηρίζει λανθασμένα τα όρια της περιοχής μελέτης, καθώς το υπό διαβούλευση κείμενο αντιμετωπίζει το Πάρκο τμηματικά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το σύνολο της έκτασής του. Προτείνει, λοιπόν, παρεμβάσεις στο δυτικό τμήμα του Πάρκου Πυρσινέλλα, αγνοώντας το σύνολο του χώρου, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόταση για το τμήμα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της εθνικής οδού, δίπλα στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη σε επίπεδο σχεδιασμού για μελλοντική σύνδεση με το στρατόπεδο Βελισσαρίου.
Η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» προτείνει το μικρό τμήμα του Πάρκου που γειτνιάζει με τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός Πάρκου Ευεξίας (Θεραπευτικού Πάρκου), το οποίο θα περιλαμβάνει θεματικούς κήπους, όπως χρήσεις βοτανικού κήπου, κήπου Ευεργετών, κήπου Αισθήσεων, καθώς και χώρο για κηπουρική ΑμεΑ.
Επισημαίνεται, ακόμη, η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην προσβασιμότητα σε δυο κατευθύνσεις: σύνδεση με τον αστικό ιστό με δίκτυο ποδηλατοδρόμων και δημιουργία κατάλληλου και ασφαλούς χώρους στάθμευσης.

Το κεντρικό κτίριο και οι εγκαταστάσεις

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόταση για το κεντρικό κτίριο, καθώς υπάρχει απόλυτη διαφοροποίηση ως προς το μοντέλο της μίσθωσης που ίσχυε διαχρονικά. Πρόταση της παράταξης Μπέγκα είναι να στεγαστεί εκεί ένας πολιτιστικός χώρος ψηφιακών δράσεων περιβαλλοντικού περιεχομένου και διαδραστικού χαρακτήρα, που θα προσελκύει επισκέπτες όλες τις μέρες της εβδομάδας και θα μπορεί να φιλοξενεί δράσεις ασχέτως καιρικών συνθηκών.
Ως αντιστάθμισμα της μη χρήσης του ως εστιατόριο- καφέ- αναψυκτήριο, προτείνεται η χωροθέτηση μικρής κλίμακας και χαμηλής όχλησης αναψυκτηρίων σε στρατηγικά σημεία, αντί ενός μεγάλου και δύσκολα διαχειρίσιμου κεντρικού.
Προτείνεται, επιπρόσθετα, να μεγαλώσει η παιδική χαρά, αλλά και να κατασκευαστεί μία δεύτερη με προδιαγραφές ΑμεΑ, καθώς έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ». Τέλος, κρίνεται απαραίτητο ο συνολικός σχεδιασμός να εκσυγχρονιστεί με παραμέτρους που θα προβλέπουν σημεία ενδιαφέροντος για τα παιδιά σε όλη την έκταση του πάρκου.

Ο τρόπος

Ενστάσεις και διαφοροποιήσεις κατατίθενται και ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανάπλαση, με την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» να επισημαίνει πως αναγκαίο προαπαιτούμενο είναι η εκπόνηση «διαχειριστικής μελέτης» για το Πάρκο Πυρσινέλλα και μετά την έγκριση της να κληθούν οι πολίτες να διαβουλευτούν επί της «πρότασης ανάπλασης».
Ως επόμενο αναγκαίο βήμα χαρακτηρίζει την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για να εξασφαλιστεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, ενώ κρίνει αναγκαία και την εκπόνηση ενός αρχικού «Κανονισμού Λειτουργίας» του Πάρκου, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση ταυτόχρονα με τη διαχειριστική μελέτη.
«Επειδή πιστεύουμε ότι η διαβούλευση δεν είναι απλώς μια διαπραγμάτευση ή συμβιβασμός, καθώς δεν έχει κύριο μέλημα να γεφυρώσει μια διαφορά, αλλά να διαμορφώσει κάτι νέο και χρήσιμο, προτρέπουμε τη δημοτική αρχή να λειτουργήσει με γνώμονα τον πραγματικά αναγκαίο χρόνο που απαιτείται για έναν πλήρη, ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο. Οφείλουμε να αποφασίσουμε έχοντας ως βασικό κριτήριο σχεδιασμού το ορθό αποτέλεσμα και όχι το χρονικό (αποτέλεσμα). Κάντε το σωστά και εμείς είμαστε εδώ να το στηρίξουμε», καταλήγει το δελτίο τύπου για την κατάθεση της πρότασης.

Σχετικά άρθρα

Ένα νέο Πάρκο Πυρσινέλλα στα τέλη του 2024

Θα προλάβει και τη σύμβαση για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Συμβασιοποίηση για τις «έξυπνες εφαρμογές» του Πάρκου Πυρσινέλλα