ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βήμα- βήμα και υπό διαρκή αξιολόγηση η επιστροφή στην κανονικότητα

Με μικρές αλλαγές σε όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη φιλοσοφία και τις διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Η έξοδός μας από την καραντίνα θα γίνεται βήμα – βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάγγελμα του, ευχαριστώντας τους πολίτες για την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη που επέδειξαν.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να κάνουν δεύτερη φύση τους τα μέτρα υγιεινής και την αλλαγή στον τρόπο ζωής και τόνισε ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα γίνει βήμα βήμα, ώστε να μην υπάρξει έξαρση. «Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Οι άξονες της αποκλιμάκωσης

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της αποκλιμάκωσης των μέτρων, κάνοντας λόγο για μια «γέφυρα ασφάλεια» προς τη νέα καθημερινότητα:

-Από την επόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.

-Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. (Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών) όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

-Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει τη Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

-Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

– Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

-Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν υπάρχει απόλυτη σιγουριά ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

-Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.

-Μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο, ωστόσο, να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

«Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι’ αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή», ανάφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό και το κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή.

Με κάθε λεπτομέρεια

Αναλυτικές λεπτομέρειες του μεταβατικού σχεδίου ανακοινώθηκαν αμέσως μετά από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσο και πέντε ακόμη αρμόδιους υφυπουργούς.

  • Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε σεεπτά στάδια επανεκκίνησης των επιχειρήσεων. Στις 4 Μαΐου επανεκκινούν βιβλιοπωλεία, φυτά, αγορές καταναλωτών, λαϊκές αγορές, κομμωτήρια, κουρεία, ΚΤΕΟ, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων και καταστήματα οπτικών ειδών.

Σε ό,τι αφορά στα κομμωτήρια θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και δύο μέτρα απόσταση των καθισμάτων. Παράλληλα, θα υπάρξει απελευθέρωση ωραρίου από 7 το πρωί έως 9 το βράδυ, ενώ θα ισχύουν οι περιορισμοί ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Ισχύει δηλαδή ο κανόνας επιπέδου, αν αναπτύσσεται σε πάνω από δύο επίπεδο, ένα άτομο ανά 10τ.μ. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους, εργαζόμενους και πελάτες, ενώ τα γάντια μίας χρήσης για τους εργαζόμενους. Τέλος, η μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα θα είναι 4 άτομα ανά 20 τ.μ.

  • Τη δέσμη μέτρων για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα μετά την σταδιακή άρση από τις 4 Μαΐου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Η εξ’ αποστάσεως εργασία και η εκ περιτροπής εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται όπως ισχύει σήμερα. Σε τρεις φάσεις θα γίνεται η προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους (στις 7, τις 8 και 9 το πρωί). Οι αρμόδιοι (διευθυντές κλπ) θα φροντίζουν για την ισοκατανομή του προσωπικού στις βάρδιες. Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού. Όταν ανοίξουν γυμνάσια, δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, θα επανακαθοριστεί το καθεστώς των ειδικών αδειών.

Δεν αλλάζει ο τρόπος συναλλαγής με το δημόσιο. Όπου δεν είναι δυνατή ψηφιακή συναλλαγή θα υπάρχει προκαθορισμένο ραντεβού Θα διευκολυνθεί και άλλο το καθεστώς των ψηφιακών συναλλαγών στο δημόσιο και θ’ ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες.

Παραμένουν κλειστές οι λέσχες φιλίας, οι οποίες θα ανοίξουν με βάση την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Κλειστοί παραμένουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και τα ανοιχτά γήπεδα ανοίγουν και θα λειτουργούν με βάση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, ωστόσο δε θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές παραμένουν και οι παιδικές χαρές. Θα καθοριστεί το άνοιγμα από το άνοιγμα δημοτικών σχολείων κλπ.

  • Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά από τη Δευτέρα στην κανονική τους λειτουργία,με την επανεναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών.
  • Toν τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τη Δευτέρα 4 Μαΐου ανακοίνωσε o υφυπουργός Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης. Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση προστατευτικής μάσκας από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό. Η εφαρμογή του μέτρου θα γίνεται από ελεγκτές.

Ο κ. Κεφαλογιάννης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς και κάλεσε τους πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο, να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή. Ως ένα επιπλέον μέτρο διευκόλυνσης ανακοινώθηκε η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού. Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.