ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ούτε μισθός, ούτε επίδομα ειδικού σκοπού

Σε δεινή θέση βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς εξαιρούνται της υπαγωγής στο μηχανισμό στήριξης των εργαζόμενων για να λάβουν το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Το ζήτημα αναδεικνύουν με κοινή τους ανακοίνωση εννέα σωματεία από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη», που αναφέρονται σε μια σειρά από περιπτώσεις.
Το πρόβλημα προέκυψε αρχικά για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα σε πολλαπλούς εργοδότες, σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά σχολεία, σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, ΙΙΕΚ, σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, καθώς, στην περίπτωση που έστω και ένας από τους εργοδότες εμφανιζόταν ενεργός, δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, αν και η συντριπτική πλειονότητα αυτών είχε στον ενεργό εργοδότη λιγότερες από 5 ώρες την εβδομάδα. Κατόπιν πιέσεων, συμπεριλήφθηκαν εκ των υστέρων στην Κοινή Υπουργική Απόφαση οι εργαζόμενοι αυτοί, με την προϋπόθεση οι ώρες της ενεργής σύμβασης να μην ξεπερνούν το 30% του συνόλου των ωρών των συμβάσεων. Με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που δουλεύει στα φροντιστήρια, αμείβεται με μέσο ωρομίσθιο τα 5 ευρώ, θα πρέπει να ζήσει με λίγα ευρώ τη βδομάδα.
Μια άλλη κατηγορία είναι όσοι εργάζονται σε χώρους που χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως εργαζόμενοι σε ΚΔΑΠ, ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και αλλού. Στην περίπτωση αυτών, όπως καταγγέλλεται, το κράτος πρόβλεψε την αναίρεση των αναστολών εργασίας προκειμένου να εξακολουθήσουν οι εν λόγω εργοδότες να λαμβάνουν τα χρήματα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αυτό είχε, όμως, ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μείνουν εγκλωβισμένοι σε συμβάσεις, οι οποίες σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται με πρόσχημα την έκτακτη συνθήκη. Αποτέλεσμα και να μένουν απλήρωτοι και χωρίς τη δυνατότητα στήριξης από το κράτος.
Απλήρωτοι παραμένουν και οι εκπαιδευτικοί στις δομές μαθητείας (ΔΙΕΚ, ΣΔΕ, σχολές ΟΑΕΔ) ανά την Ελλάδα, καθώς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ως εποπτεύων φορέας των Δημοσίων ΙΕΚ και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις ασφαλιστικές εισφορές στους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2019. Ταυτόχρονα διακυβεύεται η ένταξη τους στο Ταμείο Ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες, κάτι που εξαρτάται από την έγκαιρη καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Όπως σημειώνεται, τα πενιχρά ωρομίσθια και οι λιγοστές ώρες αναγκάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτών να εργάζονται παράλληλα σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ ή στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα για να συμπληρώνουν με κάποιον τρόπο το εισόδημά τους.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για όποιον εργάζεται σε ΔΙΕΚ, ΣΔΕ ή σχολές ΟΑΕΔ, αφού οι δομές αυτές συνεχίζουν να παρέχουν μαθήματα μέσω διαδικτύου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να μη δικαιούνται το επίδομα αφού φαίνεται ότι εργάζονται εξ αποστάσεως. Τα χρήματα βέβαια γι’ αυτήν τους τη δουλειά είναι συχνά μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα που συχνά τους καταβάλλονται μία με δύο φορές το χρόνο. Στην ίδια θέση βρίσκονται και συνάδελφοι που απασχολούνται σε άλλες δημόσιες σχολές, όπως οι σχολές αστυφυλάκων.
Τα εννέα σωματεία ζητούν την άμεση υπαγωγή όλων των εργαζόμενων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκτός αυτών που έχουν διοριστήριο, στο επίδομα ειδικού σκοπού, την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ σε όλους όσοι απασχολούνται σε δομές δημόσιας τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης όπως είναι τα ΔΙΕΚ, ΣΔΕ, σχολές αστυφυλάκων κτλ, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους είναι απλήρωτοι από το προηγούμενο εξάμηνο στα ΔΙΕΚ και τα ΣΔΕ, την άμεση μέριμνα για τους εργαζομένους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς – νηπιαγωγεία και την ένταξη όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Ταμείο Ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες.