ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η ανάγκη έδειξε τον τρόπο για μεγάλη συμμετοχή

Δύο ακόμη ανοιχτές αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη στα Γιάννενα, με μεγάλη συμμετοχή, ενισχύοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες για την αύξηση των αποθεμάτων μονάδων αίματος στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά πολύ περισσότερο, καταδεικνύοντας ότι η πρακτική που εγκαινιάστηκε εν μέσω πανδημίας, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και σε περίοδο… ειρήνης.

Η μία αιμοδοσία έγινε έξω από το διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, όπου έχουν στηθεί τα τρία ειδικά κοντέινερ, με τη συμμετοχή και των σωματείων του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ η δεύτερη στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής» με πρωτοβουλία της ΕΠΣΗΠ, με τη συμμετοχή αθλητών των ερασιτεχνικών σωματείων, παραγόντων αλλά και επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, όπως ο Στέφανος Σιόντης, παίκτης του ΠΑΣ Γιάννενα.

Και οι δύο αιμοληψίες έγιναν υπό την «ομπρέλα» της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, σε συνεργασία με τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες αιμοδοσίας των δύο νοσοκομείων της πόλης.

Εκ μέρους της περιφερειακής αρχής, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου τόνισε την ανάγκη που υπάρχει σε αίμα και ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να αιμοδοτήσουν,  βοηθώντας έτσι τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Στον πρώτο «κύκλο» αιμοδοσιών συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μονάδες αίματος, που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των πάγιων αναγκών, ενώ στις χθεσινές αιμοδοσίες δόθηκε έμφαση στη συγκέντρωση πλάσματος, το οποίο έχει διάρκεια ζωής μόλις πέντε ημερών, όπως ανέφερε η Διευθύντρια της αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ Ελευθερία Ζερβού.

Μάλιστα η κ. Ζερβού, σημείωσε την ανάγκη αυτή η ανταπόκριση να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανεξαρτήτως έκτακτων αναγκών, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα ή η περσινή τραγωδία στο Μάτι. Έτσι, σημείωσε πως η τακτική αυτή, με οργανωμένες αιμοδοσίες, ίσως πρέπει να καθιερωθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε στα νοσοκομεία είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Από την μεριά τους, όλους όσους συμμετείχαν ευχαρίστησε ο γενικός γραμματέας της ΕΠΣ Ηπείρου Παναγιώτης Δαβής, αλλά και ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας.

Σχετικά άρθρα

Προσπάθειες για μόνιμο σταθμό αιμοδοσίας στο κέντρο

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει η Φ.Ο.Ε.Α.

Καλύφθηκαν άμεσα οι ανάγκες σε αίμα