ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μέσω τηλεφώνου η παρακολούθηση από το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας του ΠΓΝΙ

Να ακολουθούν όλες τις οδηγίες της πολιτείας και του υπουργείου Υγείας, χωρίς καμία παρέκκλιση, καλούν τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και τις οικογένειές τους το Ιατρείο και η Μονάδα Καρδιακής Ανεπάρκειας της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Σε ανακοίνωσή που υπογράφει το ιατρικό προσωπικό της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής, επισημαίνεται ότι οι ασθενείς που παρακολουθούνται σε αντίστοιχα Ιατρεία και Μονάδες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι εξ ορισμού η πιο ευπαθής ομάδα, καθώς είναι ηλικιωμένοι (μέση ηλικία 75 έτη), έχουν ανεπάρκεια καρδιάς και άλλες χρόνιες καταστάσεις (μέσος όρος 2 περίπου ανά ασθενή –χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσος, στεφανιαία νόσος, αναιμία κ.λπ.).
Η λειτουργία του Ιατρείου και της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας του ΠΓΝΙ έχει διακοπεί από τις 10 Μαρτίου με σκοπό την προφύλαξη των ασθενών από πιθανή μετάδοση του ιού. Στις αρχές κάθε εβδομάδας συνεργάτης του Ιατρείου επικοινωνεί τηλεφωνικά με όσους ασθενείς (και τις οικογένειές τους) έχουν ραντεβού στο Ιατρείο την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που έχει προκύψει, να λύσει τυχόν απορίες, να μάθει την κλινική τους κατάσταση και να δώσει τηλεφωνικά ιατρικές οδηγίες και συμβουλές.
Κάθε εργάσιμη μέρα (Δευτέρα-Παρασκευή), από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, συνεργάτης του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας θα βρίσκεται στο τηλέφωνο 2651099847 για να απαντά σε σημαντικές ερωτήσεις και επείγοντα προβλήματα ασθενών. Το Ιατρείο διαθέτει ακόμη e-mail (heartfailure.uhi@gmail.com) για την επαφή με τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους ιατρούς τους, στο οποίο μπορούν να στείλουν οποιαδήποτε απορία, επείγουσα ή μη.
Οι ιδιώτες ιατροί της περιοχής καθώς και οι ιατροί από τα γειτονικά νοσοκομεία συνεργάζονται ήδη με το Ιατρείο σε όλα τα παραπάνω θέματα, επικοινωνώντας με τους γιατρούς στα κινητά τους τηλέφωνα ή στα τηλέφωνα της κλινικής ή στο email του Ιατρείου.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη ασθενείς για τους οποίους δυστυχώς δεν αρκούν τα παραπάνω, καθώς βρίσκονται σε πρόγραμμα διαλείπουσας χορήγησης ινοτρόπων ή ενδοφλέβιας διούρησης. Εφόσον αποφασιστεί ότι οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να προσέλθουν στο νοσοκομείο για εκτίμηση ή νοσηλεία, αυτό θα γίνεται με λήψη όλων των προφυλάξεων, όπως έχουν αποτυπωθεί από την κλινική και τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Τέλος, για τους ασθενείς που εισάγονται επειγόντως με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, όπως αναφέρει το ιατρικό προσωπικό της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, «γίνεται κάθε προσπάθεια η νοσηλεία τους να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη, να ελαχιστοποιείται η παραμονή τους στο νοσοκομείο και να διευκολύνεται η στενή παρακολούθησή τους μετά το εξιτήριο».