ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- Από 26 Μαρτίου και υποχρεωτικά για όλους τα εξ αποστάσεως μαθήματα

Υποχρεωτική για όλα τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ (εφόσον τους έχει ανατεθεί μάθημα), διδάσκοντες βάσει του Νόμου 407/80, διδάσκοντες στο πλαίσιο της «Απόκτησης Διδακτικής Εμπειρίας» και πανεπιστημιακούς υποτρόφους είναι η εξ αποστάσεως διδασκαλία των θεωρητικών (μη-εργαστηριακών) μαθημάτων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Την υποχρέωση αυτή τονίζει στην απόφασή του και το πρυτανικό συμβούλιο το πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημειώνοντας επίσης και την πρόβλεψη του υπουργείου να εξασφαλιστούν υπηρεσίες διαδικτύου σε κάθε φοιτητή.
Η έναρξη των εξ αποστάσεων μαθημάτων στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα αρχίσει στις 26 Μαρτίου και τα τμήματα οφείλουν μέχρι τις 30 Μαρτίου να ανακοινώσουν όλα τα θεωρητικά (μη εργαστηριακά) μαθήματα που θα υποστηρίξουν με την εξ’ αποστάσεως διαδικασία, καθώς και τα μαθήματα (εργαστηριακά και κλινικές) που δε δύνανται να παρέχουν με την διαδικασία αυτή, αιτιολογημένα.
Το πανεπιστήμιο έχει προμηθευτεί από τις αρχές του χρόνου το πρόγραμμα Microsoft Office 365 και το έχει διαθέσει σε όλο το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και σε όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του. Το Office 365 διαθέτει την πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης MS Teams και, μέσω αυτής, το εκπαιδευτικό ίδρυμα των Ιωαννίνων είναι σε θέση να υποστηρίξει όλα τα θεωρητικά (μη-εργαστηριακά) μαθήματα των ακαδημαϊκών Τμημάτων, καθώς και τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης της πλατφόρμας MS Teams για διδάσκοντες και φοιτητές, καθώς και οδηγίες εγκατάστασης του Office 365 έχουν ήδη αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Τα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας

Η πλατφόρμα MS Teams υιοθετήθηκε και προτάθηκε από το πανεπιστήμιο ως κοινή και ενιαία πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων, διότι διατίθεται σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1) Παρέχει τη δυνατότητα κάθε άδεια χρήσης να εγκαθίσταται σε 15 συσκευές (5 pc/mac – laptops, 5 tablets και 5 smartphones) και παρέχει ασφαλή αποθηκευτικό χώρο 1 ΤΒ στο OneDrive.
2) Υποστηρίζει 250 φοιτητές ανά μάθημα και απεριόριστο αριθμό φοιτητών στο σύνολο, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εξοπλισμό.
3) Έχει συνδεθεί με τα ιδρυματικά e-mails των φοιτητών και πιστοποιείται η συμμετοχή τους σε ένα μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι ο διδάσκων μπορεί να έχει καταλόγους όλων των φοιτητών που συμμετείχαν στα μαθήματά του.
4) Επίσης, έχει συνδεθεί με τα ιδρυματικά e-mails όλων των μελών ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού και, όπως για τους φοιτητές, πιστοποιείται η συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων.

Προγραμματισμός εξ αποστάσεως μαθημάτων

Προκειμένου να μην επηρεαστούν οι περιορισμοί του προγράμματος σπουδών των τμημάτων, όπως για παράδειγμα ο συνολικός ημερήσιος φόρτος παρακολούθησης ενός φοιτητή, καθώς και η αποφυγή παράλληλης διεξαγωγής διαλέξεων για μαθήματα του ίδιου έτους, καλούνται οι διδάσκοντες να πραγματοποιούν τα εξ αποστάσεως μαθήματά τους την ίδια ημέρα και ώρα σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του τμήματός τους.
Με δεδομένο ότι οι δηλώσεις των μαθημάτων δεν έχουν ολοκληρωθεί και επομένως δεν έχουν οριστικοποιηθεί από τις γραμματείες των τμημάτων, το φοιτητολόγιο δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή να δώσει τους φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ένα μάθημα (θα μπορεί να το κάνει με την οριστικοποίηση των δηλώσεων στις 31 Μαρτίου).
Επομένως, ο κάθε διδάσκων αναλαμβάνει την ευθύνη να ενημερώνει τους φοιτητές που έχουν δηλώσει ή θα δηλώσουν το μάθημά του για την προγραμματισμένη εξ αποστάσεως διάλεξη.
«Η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε τέτοια κλίμακα, είναι πρωτόγνωρη για το πανεπιστήμιό μας. Η πρυτανική αρχή θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την πανεπιστημιακή κοινότητα για την καλύτερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής μια κορυφαία ιταλίδα επιστήμονας

Χτίζει γέφυρες συνεργασίας με ιδρύματα του εξωτερικού