ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κλειστά τα δικαστήρια, αλλά με πολλές εξαιρέσεις

Έως τις 27 Μαρτίου, σε πρώτη φάση, ανεστάλη και η λειτουργία των δικαστηρίων στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων ωστόσο να επισημαίνει ότι τα μέτρα θα έπρεπε να ήταν ακόμη πιο αυστηρά.

Και αυτό γιατί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, συνεχίζεται η λειτουργία για υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή, αυτόφωρες διαδικασίες, και εκείνες που οι κατηγορούμενοι συμπληρώνουν 18μηνο προφυλάκισης και επίκειται έξοδος τους από τη φυλακή.
Η ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης από την κυβέρνηση, με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης Βασίλη Κικίλια και Κώστα Τσιάρα να γίνεται αργά το βράδυ.
Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει μια «μεικτή» εικόνα σήμερα στα δικαστήρια όλης της χώρας, όπως και στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, καθώς πολλοί δεν είχαν ενημερωθεί για την αναστολή, ενώ άλλοι θέλησαν να προλάβουν τις τελευταίες διεκπεραιώσεις.
«Σε κάθε περίπτωση, εμείς είχαμε ζητήσει μέτρα και νωρίτερα, γιατί δεν υπήρχε ψυχραιμία και πειθαρχία από τον κόσμο, λήφθηκαν αυτά τα μέτρα, είμαστε σε συνεννόηση με την πρόεδρο Πρωτοδικών που έχει την ευχέρεια να εκδώσει πράξη και να ορίσει συγκεκριμένες πράξεις που θα γίνονται και τι θα κριθεί επείγον. Εκτιμώ ότι από Δευτέρα θα εφαρμόσουμε τα μέτρα όλοι και δε θα το θεωρήσουμε ως διακοπές ή σαν μια περίοδο που θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις δουλειές μας. Δεν πρέπει να ερχόμαστε στα δικαστήρια, πρέπει να προστατεύσουμε και τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικαστικούς λειτουργούς και τους αστυνομικούς που βρίσκονται στα δικαστήρια», σημείωσε η κ. Νάκα, ζητώντας την κατανόηση όλων και καλώντας τους πολίτες να μην προσέρχονται στο κτίριο.
Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν προθεσμίες και ζήτησε από τους πολίτες είτε να τηλεφωνούν για να λάβουν απαντήσεις από το προσωπικό ασφαλείας, είτε να επικοινωνούν -επίσης τηλεφωνικά- με τους δικηγόρους τους.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση