ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

«Φτωχή» η πρώτη δέσμη μέτρων στήριξης

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού COVID-19 και στη χώρα μας βρίσκονται πλέον επί τάπητος, με την κυβέρνηση να προωθεί μέτρα αντιμετώπισης και φορείς της αγοράς να εκφράζουν φόβους για μια ακόμη οικονομική κρίση.

Οι εξελίξεις σε σχέση με την εντεινόμενη εξάπλωση των επιπτώσεων του κορωνοϊού αναμένεται να αντιστρέψουν το εν γένει καλό κλίμα στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΣΕΒ στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, που δημοσιοποίησε σήμερα, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου σημείωσε ότι, αν επικρατήσει πανικός, το πλήγμα θα ισοδυναμεί με την οικονομική κρίση του 2010.
Σε αυτό το κλίμα, το υπουργείο Οικονομίας, με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία.
Τα μέτρα, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας και Γιάννης Βρούτσης, και ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, παρόντος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, περιλαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, καθώς και επιπλέον δαπάνες για το σύστημα υγείας.
Η πρώτη δέσμη μέτρων είναι:
– Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για τέσσερις μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από δέκα ημέρες.
– Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για τέσσερις μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές, όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από δέκα ημέρες.
– Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών.
– Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να υπάρχει παρέμβαση έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η πρώτη δέσμη των μέτρων θα αποτυπωθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που θα κλείνουν, λόγω κορωνοϊού, με εντολή της κυβέρνησης.
Παράλληλα, προαναγγέλθηκαν νέες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν τη δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των συναρμόδιων υπουργείων και οι οποίες θα κατατεθούν προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, προς την κατεύθυνση της πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης, ζητείται η εξαίρεση, ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκινά ένα σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων κατά κλάδο και γεωγραφική περιοχή, ώστε να καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι επιδράσεις από τη νόσο, όπου σημαντικό κομμάτι είναι τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες, έως το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπήρξαν προβλήματα, αλλά ο Μάρτιος μεταφέρει μια πρώτη εικόνα δυσκολιών.

Ζητούν μέτρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Την αντίδραση της κυβέρνησης με τη δέσμη μέτρων σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνοντας ότι έχει εστιάσει στην περιοχή της Ηλείας, της Αχαΐας και τη Ζακύνθου, αλλά και ότι περιλαμβάνονται κάποιες από τις προτάσεις που το Επιμελητήριο είχε καταθέσει με υπόμνημά του.
«Δεν ασχολείται με τη μισθοδοσία, με τις επιπτώσεις στα τουριστικά καταλύματα και στα ΚΤΕΛ. Νομίζω ότι πρέπει να τα συμπεριλάβει. Για την περιοχή μας προφανώς δεν έχουμε συμπεριληφθεί, γιατί δεν υπάρχει κρούσμα», σημείωσε, καλώντας ωστόσο την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα γιατί απώλειες υπάρχουν, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού.
«Οι ακυρώσεις είναι τεράστιες, ο Μάρτιος έχει χαθεί για τον τουριστικό κλάδο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μην επικρατήσει στον κόσμο πανικός. «Δε χρειάζονται τέτοιες μαζικές ακυρώσεις, γιατί αυτές θα φέρουν ένα πλήγμα που ακόμη δεν μπορεί να μετρηθεί, αλλά η δική μου αίσθηση είναι ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την κρίση του 2010, αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό. Σε 15 ημέρες έχουν αλλάξει τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για ανάγκη επιπλέον μέτρων έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης, σημειώνοντας πως ναι μεν οι ακυρώσεις των εταιριών και των μεμονωμένων πελατών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω του ότι δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή μας, ωστόσο θα υπάρχουν επιπτώσεις λόγω της απόφασης για παύση των σχολικών εκδρομών για δύο εβδομάδες και μη προγραμματισμό ή ματαίωση συνεδρίων για έναν μήνα.
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις μας υφίστανται σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορωνοιού, και των μέτρων που έχουν παρθεί για την ανάσχεση της επιδημίας», ανέφερε ο κ. Σιούτης και ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται. Ο κ. Σιούτης ζήτησε την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, συγκρίνοντας τους αντίστοιχους μήνες της περασμένης χρονιάς, και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στην περίπτωση που η πτώση αυτή δεν καλυφθεί μέχρι τη λήξη του έτους, την παράταση και τον Μάιο των σχολικών εκδρομών, την πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών και κατά τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδας ( με άφιξη Κυριακή ή Δευτέρα και με αναχώρηση Τετάρτη ή Πέμπτη), καθώς και την παροχή κινήτρων σε οικογένειες , σωματεία και συλλόγους να επισκεφθούν περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδα, δημιουργώντας ειδικά εκπτωτικά τουριστικά πακέτα, αυξάνοντας έτσι τις πληρότητες και τα έσοδα των επιχειρήσεων..
«Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες των υπουργείων για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις του τουρισμού ανά την επικράτεια, ώστε να προστατευθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο και παράλληλα να στηριχθούν πληθώρα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτης και κατέληξε λέγοντας πως το σύνθημα που θα πρέπει να επικρατήσει είναι το «Ναι στην πρόληψη, όχι στον πανικό».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων σημείωσε ότι ακόμα και οι ακυρώσεις των εκδρομών δημιουργούν πλήγμα στον κλάδο των μεταφορών. «Ελπίζω να τελειώσει γρήγορα, γιατί όχι μόνο εμείς μόνο αλλά πάρα πολλοί συνάδελφοι στον κλάδο του τουρισμού, έχουν πληγεί», σημείωσε ο Στέφανος Μουστακλής.

Σχετικά άρθρα

Αναμένει την καταβολή της επιδότησης το Αστικό ΚΤΕΛ

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα