ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος

Η καθυστέρηση της ενδογενούς μετάδοσης του κοροναϊού είναι το «στοίχημα» για τη χώρα μας, με στόχο να απελευθερωθούν πόροι (κλίνες, προσωπικό και χρήματα), που σήμερα χρησιμοποιούνται λόγω και της εποχικής γρίπης, από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Παράλληλα, ο χρόνος αυτός θα είναι πολύτιμος, αφενός λόγω των καιρικών συνθηκών -με την άνοδο της θερμοκρασίας τουλάχιστον να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον συνωστισμό των ατόμων- αφετέρου για την έλευση νέων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με αντιικά φάρμακα που δοκιμάζονται στην Κίνα.

Αυτά σημείωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και περιφερειακή σύμβουλος Σταυρούλα Τσιάρα, κατά τη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου.

«Αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι η έγκαιρη διάγνωση, η ιχνηλάτηση των επαφών κρουσμάτων που έχουμε και αυτό το κάνει πολύ καλά έως τώρα ο ΕΟΔΥ και έχει εμποδιστεί όσο είναι δυνατόν η ενδογενής μετάδοση», ανέφερε, επισημαίνοντας την ατομική και συλλογική ευθύνη για τη λήψη των μέτρων πρόληψης που προτείνουν οι αρχές.

«Η καθυστέρηση στην ενδογενή μετάδοση είναι σημαντική, προκειμένου να περάσει η εποχική γρίπη, που πιέζει τα νοσοκομεία», σημείωσε, προσθέτοντας πως η ενημέρωση για τον κοροναϊό είχε ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά έως σήμερα, στα τέλη Φεβρουαρίου να μην βρισκόμαστε στην κορύφωση της εποχικής γρίπης, η οποία παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.

Η κ. Τσιάρα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε πως το 85% των κρουσμάτων θα είναι ήπιας μορφής και θα αντιμετωπιστεί με την παραμονή ασθενών στο σπίτι, ενώ το 5% και λιγότερο των κρουσμάτων θα χρειαστούν κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στα μέτρα που έχει λάβει η περιφέρεια Ηπείρου, με τη διανομή ενημερωτικού υλικού, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ενώ τον λόγο έλαβαν και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι, που έχουν την ιατρική ιδιότητα, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού, η οποία ζήτησε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με μέσα και προσωπικό, και την παρέμβαση της περιφέρειας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρόεδρος του ΟΛΗΓ Ρεγγίνα Δηλαβέρη, από την πλευρά της, σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους του ΕΟΔΥ.

Σε πολιτικό επίπεδο τέθηκαν από την αντιπολίτευση ερωτήματα για το αν υπάρχουν περισσότερα μέτρα που μπορεί να ληφθούν σε επίπεδο περιφέρειας, ενώ όλοι εξέφρασαν τη στήριξή τους σε μέτρα που τυχόν προταθούν από τους ειδικούς, είτε άμεσα, είτε σε επόμενη φάση.

Λήψη μέτρων ζητά το ΕΚΙ

Συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και συνδικαλιστές είχε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με στόχο την ενδελεχή ενημέρωση για τη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του λαού από ενδεχόμενη επιδημία.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κρίνει αναγκαίο να μην αποσιωπηθούν τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης εξοπλισμού και υλικών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ θεωρεί υποβαθμισμένα τα μέτρα προστασίας στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στη λογική κόστους – οφέλους.

«Το μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων κυρίως ιατρονοσηλευτικού. Η σημερινή οριακή λειτουργία από πλευράς προσωπικού του ΠΓΝΙ καθιστά το όποιο σχέδιο του υπουργείου Υγείας άσκησης επί χάρτου. Η εσωτερική μετακίνηση προσωπικού από άλλες κλινικές για τη στελέχωση της νέας μονάδα νοσηλείας ύποπτων και ταυτοποιημένων κρουσμάτων (7 θάλαμοι και 14 κλίνες) ανοίγει νέες τρύπες στη λειτουργία του ΠΓΝΙ», αναφέρεται και ζητείται η λήψη περισσότερων μέτρων. «Τα μέτρα αυτά αποτελούν προτεραιότητα. Χωρίς αναμονή, δράση τώρα. Να δοθεί λύση στα προβλήματα. Δεν μπορεί η υγεία του λαού να συνθλίβεται στη λογική κόστους – οφέλους που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, να μετατρέπεται η υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα χάριν στήριξης της κερδοφορίας μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση