ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναζητούνται λύσεις για τις σχολικές υποδομές

Συνολικές λύσεις για την επίλυση των κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα διδακτήρια στα Γιάννενα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς σχολικών κτιρίων, αναζητά το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών.

Με αφορμή την παρουσία της στα Γιάννενα για την κοπή πίτας της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επισκέφθηκε σχολικές μονάδες της πόλης, ενώ είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνο Καμπουράκη.
Οι κτιριακές υποδομές, στις οποίες η πόλη των Ιωαννίνων έχει ελλείψεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων, που ξεκίνησαν το πρωί, από το δημαρχείο των Ιωαννίνων, με την κ. Ζαχαράκη να συνοδεύει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα.
«Θέλω να ευχαριστήσω την υφυπουργό για την επίσκεψη στο δημαρχείο και τη δυνατότητα που είχαμε να συζητήσουμε τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης. Από την πλευρά του δήμου θέσαμε τα μείζονα ζητήματα των σχολικών υποδομών της περιοχής μας. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το υπουργείο και ελπίζουμε σε ουσιαστικές λύσεις», ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Η υφυπουργός Παιδείας, από την πλευρά της, αναγνώρισε ότι τα προβλήματα των σχολικών υποδομών είναι από τα πιο σημαντικά όχι μόνο στα Γιάννενα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. «Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Εσωτερικών και το Υποδομών, προσπαθούμε να δούμε συνολικά το θέμα και να δώσουμε λύσεις. Επίσης θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των σχολικών μονάδων και να πάμε σε μία συνολική λύση. Πέραν αυτών, μας ενδιαφέρει και το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε πολλά να θεραπεύσουμε», ανέφερε στις δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας.
Η κ. Ζαχαράκη έγινε κοινωνός των προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές και κατά την επίσκεψή της στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, όπου παρακολούθησε την γιορτή των μαθητών για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, ενώ στην ενημέρωση που είχε από τον διευθυντή Θανάση Τσάνη, έγινε αναφορά στις παρεμβάσεις που γίνονται με την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθυντής, «απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν».
Πιο επιτακτικά έθεσε το θέμα του Μουσικού Σχολείου ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο θα πρέπει να συμβάλει ώστε τα Γιάννενα να αποκτήσουν ένα μουσικό σχολείο σύγχρονο, αντάξιο της μουσικής παράδοσης της περιοχής, αλλά και της σημαντικής δουλειάς που επιτελείται όλα αυτά τα χρόνια.
Η υφυπουργός, από την πλευρά της, τόνισε πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει θωράκιση του κτιρίου όπου σήμερα στεγάζεται το σχολείο, ώστε να είναι ασφαλές για μαθητές και εκπαιδευτικούς, και στη συνέχεια να αναζητηθεί χώρος όπου θα μπορούσε να προχωρήσει η ανέγερση ενός νέου σχολείου.
Σημείωσε δε πως απαιτείται συνένωση δυνάμεων και στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν τις σχολικές υποδομές.
Τελευταίος σταθμός των επαφών και συναντήσεων που είχε η υφυπουργός Παιδείας ήταν η περιφέρεια Ηπείρου, όπου είχε συνεργασία με τον περιφερειάρχη.

Μέτρα για τη σχολική βία

Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας λαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη από τα Γιάννενα, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό εις βάρος οκτάχρονου, σε σχολείο της Καβάλας.
Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε πως αν και στην Ελλάδα τα περιστατικά βίας βρίσκονται κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, εντούτοις το υπουργείο δε μένει παρατηρητής, αλλά θα προχωρήσει στην επανασύσταση του Παρατηρητηρίου σχολικής βίας και στην ενίσχυση των σχολείων με περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς.
Παράλληλα, θα δοθούν ειδικά εγχειρίδια στις σχολικές μονάδες, που θα απευθύνονται στους διευθυντές, εκπαιδευτικούς, αλλά και τους μαθητές, καθώς σε κάποια σχολεία υλοποιείται ο θεσμός της διαμεσολάβησης. «Κάθε συμβάν είναι διαφορετικό. Αυτό της Καβάλας ερευνάται και το υπουργείο θα παρακολουθεί κάθε περιστατικό», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Στα σκαριά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό

Αποστόλης Τζελέτας

Ζητούμενο η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών

Στήριξη πρωτοβουλιών για τον θεματικό τουρισμό