ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εξηγήσεις για την κατάργηση τριών ληξιαρχικών περιφερειών

Στην ανάγκη εξοικονόμησης προσωπικού, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του δήμου, απέδωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ την απόφαση κατάργησης των ληξιαρχικών περιφερειών Μπιζανίου, Περάματος και Νήσου.

Το θέμα έθεσε αρχικά ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας. «Πρόλαβε η δημοτική αρχή, εννιά μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, να διαγνώσει την ανάγκη κατάργησης ληξιαρχικών περιφερειών; Ή μήπως το γεγονός αυτό αποτελεί μια επιπόλαια μερική αναδιάρθρωση του Οργανισμού; Οι διαμαρτυρίες από τις δημοτικές ενότητες Μπιζανίου, Περάματος και Νήσου καταφθάνουν σωρηδόν», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας να ενημερωθεί επίσημα πού θα εδρεύουν πλέον οι τρεις εναπομείνασες ληξιαρχικές περιφέρειες του δήμου.
Για ανακολουθία του δημάρχου έκανε λόγο από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Γκίζας, ζητώντας διευκρινήσεις. «Τον Νοέμβριο του 2019, μετά από ερώτηση της παράταξής μας εάν η δημοτική αρχή προτίθεται να προχωρήσει σε παύση λειτουργίας των ληξιαρχείων Νήσου, Περάματος και Μπιζανίου, ο δήμαρχος απάντησε με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως στο ΦΕΚ 332/Β της 7ης Φεβρουαρίου 2020 διαπιστώθηκε ακριβώς το αντίθετο, αφού εκεί αναφέρεται η συγχώνευση των προαναφερόμενων ληξιαρχείων, και μάλιστα για τη συγχώνευση αυτή λήφθηκε υπ’ όψιν η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου όπως κατατέθηκε εγγράφως στις 9 Σεπτεμβρίου 2019», ανέφερε.
«Δεν έγινε κάτι τραγικό», απάντησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, λέγοντας πως η ελάττωση του αριθμού των ληξιαρχείων έχει να κάνει με την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Όπως ανέφερε, το ληξιαρχείο Νήσου είχε μία καταγραφή σε έναν χρόνο, το Πέραμα ελάχιστες, άρα δε χρειάζονται ληξιαρχείο.