Στελέχη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου (Δασαρχείο Ιωαννίνων και Δασαρχείο Μεσολογγίου) καταμετρούν τους τελευταίους γύπες του Αράκυνθου.
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκστρατεία απογραφής του πληθυσμού των ορνίων στη Δυτική Ελλάδα

Δεκάδες εθελοντές, φορείς του δημοσίου και οργανώσεις των πολιτών της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεργάστηκαν συντονισμένα για πρώτη φορά στα χρονικά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με στόχο την συνολική απογραφή των εναπομενόντων γυπών της Δυτικής Ελλάδας.

Ο πληθυσμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος, μέχρι πρόσφατα, βιώσιμος της ηπειρωτικής Ελλάδας και ένας από τους πέντε τελευταίους υποπληθυσμούς όλων των Βαλκανίων. Την εκστρατεία απογραφής συντόνισαν ειδικοί επιστήμονες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (Δασαρχείο Ιωαννίνων), που έχουν πρόσφατα εκπαιδευτεί σχετικά στο εξωτερικό και της οργάνωσης Found for Wild Flora and Fauna της Βουλγαρίας. Στο πεδίο βρέθηκαν υπάλληλοι των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν, αναζητώντας και περισυλλέγοντας τα νεκρά όρνια, όπως και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που διέθεσε εξειδικευμένο προσωπικό στην καταγραφή του πληθυσμού και στην συγκέντρωση σχετικών στοιχείων υπαίθρου, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρόγραμμα Life-IP).
Ελέγχθηκαν έξι υποπεριοχές στην ευρύτερη περιοχή (Ακαρνανικά Όρη, Αράκυνθος, Βαράσοβα και Βόρεια και Νότια Όρη Βάλτου), όπου τα όρνια φωλιάζουν ή χρησιμοποιούν για κούρνια. Με την βοήθεια στοιχείων δορυφορικής τηλεμετρίας, που οι ομάδες πεδίου λάμβαναν συνεχώς από το εξωτερικό, εντοπίστηκαν και απογράφηκαν συνολικά και ταυτόχρονα 64-68 πτηνά (εκ των οποίων 10-14 είναι ζευγάρια που αναπαράγονται σε τρεις διαφορετικές θέσεις), αρκετά λιγότερα από άλλες χρονιές (συνολική μείωση ~15%). Ταυτόχρονα φωτογραφήθηκαν επιπλέον μαρκαρισμένα πτηνά από άλλες Βαλκανικές χώρες που διαχειμάζουν στην Δυτική Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα της απογραφής δείχνουν κατ’ αρχήν ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα από την καταγραφή των εναπομενόντων λιγοστών ενεργών αναπαραγωγικών ζευγαριών, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της επώασης (του μοναδικού αυγού ανά ζευγάρι). Υπάρχει έτσι πιθανότητα ο υποπληθυσμός αυτός, ειδικότερα στον Αράκυνθου, που το 1/3 του αφανίστηκε από την πρόσφατη μαζική δηλητηρίαση, να ανακάμψει σταδιακά αν και θα περάσουν τουλάχιστον 5-10 χρόνια, δεδομένου ότι χάθηκαν ενήλικα πουλιά και τα όρνια χρειάζονται 5-6 έτη από την γέννησή τους για να ενηλικιωθούν και να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή.
Δυστυχώς, ο πληθυσμός αυτός δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή του Αράκυνθου πριν λίγες ημέρες, με σοβαρές απώλειες (έντεκα δηλητηριασμένα όρνια εκ των οποίων εννέα έχουν ήδη πεθάνει ενώ τα υπόλοιπα έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Περίθαλψης ΑΝΙΜΑ). Τετρακόπτερο (drone) συνέδραμε στην έρευνα των ενόχων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ασφαλής τροφή παρασχέθηκε στα εναπομείναντα όρνια σε οργανωμένο Χώρο Τροφοληψίας Αρπακτικών Πτηνών, που ξεκίνησε να λειτουργεί πειραματικά με μεγάλη επιτυχία.

Λίγα από τα εναπομείναντα όρνια (Gypsfulvus) μαζί με δύο σπάνιους Μαυρόγυπες (Aegipiusmonachus, είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση), που διέφυγαν κατά τύχη την θανατηφόρα παγίδα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, αφού ο δορυφορικός πομπός με το οποίο παρακολουθούνται, έδειξε ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονταν, μαζί με τον μισό πληθυσμό όρνιων της Δυτικής Ελλάδας, στην περιοχή Εμπεσού (φωτογραφία: Μαμάσης Διονύσης, Αράκυνθος, 16-02-2020).

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη

Ηπειρωτικός Αγών

Παραμένει η εκκρεμότητα ως προς τον νέο δήμαρχο