ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιμένει σε ισοκατανομή ο δήμος

Με την πίεση στα νησιά να εντείνεται και, μαζί της, η ανάγκη για αποσυμφόρηση, μπροστά στη πρόκληση του προσφυγικού βρίσκεται η Ήπειρος αλλά και η πόλη των Ιωαννίνων ιδιαίτερα που σηκώνει το βάρος αυτή τη στιγμή, σε αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται είτε στη δομή του Κατσικά, είτε σε μισθωμένα διαμερίσματα μέσω των προγραμμάτων της Ύπατης Αρμοστείας.

Εν αναμονή της επίσκεψης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη αύριο Παρασκευή, το θέμα τέθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης,

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, που νωρίτερα ειδοποιήθηκε από το υπουργείο για τη σύσκεψη της Παρασκευής, αναφέρθηκε και στην αλλαγή πολιτικής που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, αφενός με την επανασύσταση του υπουργείου, αφετέρου στις αποφάσεις που έχει λάβει για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, που κρατούν σήμερα έως και τέσσερα χρόνια, όπως ανέφερε.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση της υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί στο Πέραμα σε χώρο που μισθώνει από τον δήμο Ιωαννιτών, αναζητώντας μεγαλύτερο κτίριο, καθώς θέλει τον διπλασιασμό του χώρου και την αύξηση του προσωπικού, από 8 σε 15 άτομα.

Γενικότερα, ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο ανέρχεται στους 3.900. Στο Κέντρο του Κατσικά φιλοξενούνται 1173 άτομα ενώ σε διαμερίσματα και ξενώνες, στα όρια του δήμου, φιλοξενούνται άλλα 1000 άτομα.

«Η πατρίδα δοκιμάζεται στα νησιά και είναι προφανές ότι χρειάζονται νέες δομές», σημείωσε και επανέλαβε ότι πέρα από την ισοκατανομή μεταξύ των περιφερειών, απαιτείται και ισοκατανομή μεταξύ των δήμων. Έτσι θα αποφευχθεί το γεγονός κάποιοι ΟΤΑ να φιλοξενούν πολύ μεγάλο αριθμό και άλλοι κανέναν.

«Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Δεν υπάρχει μια παγιωμένη κατάσταση, ώστε να πούμε κάτι σήμερα και να ισχύει αύριο. Είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει την πόλη, την χώρα και την Ευρώπη ακόμα… Τις πολιτικές αποφάσεις για τον χειρισμό του τις λαμβάνει η κυβέρνηση. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να έχουμε καλύτερη ενημέρωση και οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τους ανθρώπους που έρχονται και για να μην διαταραχθεί η ισορροπία των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο κ. Ελισάφ και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ και κάθε καινούριο θα το συζητήσουμε, θα δούμε τι θα κομίσει ο υπουργός και θα έχουμε και τις δικές μας απόψεις».

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο