ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αίτημα Τσιρογιάννη για συνεδρίαση της ΠΕΔ για τις δομές προσφύγων

Να συζητηθεί το ζήτημα των δομών φιλοξενίας προσφύγων-/μεταναστών σε πανηπειρωτικό επίπεδο, επιδιώκει ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρήστο Ντακαλέτση, ζητώντας να συνεδριάσει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ για το θέμα.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης, προτείνει να υπάρξει συνάντηση του περιφερειάρχη με τους αντιπεριφερειάρχες, τους βουλευτές, τους δημάρχους και τους φορείς κάθε νομού, προκειμένου να εξευρεθούν αφενός οι καλύτερες δυνατές θέσεις για μια αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ανθρώπων αυτών, αφετέρου να πειστούν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα με τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών.
Ζητά, επίσης, η όποια απόφαση να αντιστοιχεί στις δυνατότητες του εκάστοτε νομού και της αντίστοιχης περιφέρειας και όχι απλά στις δυνατότητες –ρεαλιστικές ή μη- ενός εκάστοτε δήμου, ενώ σημειώνει πως η κατανομή των προσφύγων/μεταναστών θα πρέπει να γίνει σε ποσοστό 1% ανά δήμο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν μικρότερες και ευκολότερα διαχειρίσιμες και αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες δομές. Σπεύδει, ωστόσο, να επισημάνει ότι το ποσοστό 1% που αναλογεί ανά περιφέρεια επί του πληθυσμού, έχει ήδη καλυφθεί για την περιφέρεια Ηπείρου.
Τέλος, ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο εκμίσθωσης σπιτιών ή ξενοδοχείων ή ακόμη και ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ESTIA, με την παροχή στέγασης σε διαμερίσματα, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των προσφύγων, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης.

Σχετικά άρθρα

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Σκέψεις για επιστροφή των Πολεοδομιών στις Περιφέρειες